BIld av aymane jdidi från Pixabay

Den bristande likvärdigheten pekas allt oftare ut som det stora problemet i svensk skola. Den extrema marknadiseringen av skolan i Sverige har lett till växande skolsegregation och ojämlikhet. Problemen har nu blivit akuta. I våras lämnade 16 500 elever grundskolan utan behörighet till gymnasiet.

Vi behöver hitta progressiva majoriteter tillsammans med modiga borgerliga politiker som vågar se marknadsskolans enorma misslyckande. När Skolinspektionen får ingripa för att stoppa våldsbejakande extremister från att driva skola, när hundratals miljoner kronor av våra gemensamma skattepengar varje år försvinner i vinster och betygen betraktas som affärshemligheter borde alla se att något är fel.

Regeringens utredare Björn Åstrand har bland annat föreslagit ett gemensamt skolval, mer rättvisa och tydliga regler för urval, en sammanslagning av riktade statsbidrag till ett sektorsbidrag samt en förändring av hur skolpengen beräknas för att öka likvärdigheten i den svenska skolan. De är riktigt intressanta förslag som både skulle kunna öka likvärdigheten och bidra till att bryta skolsegregationen.

När hundratals miljoner kronor av våra skattepengar varje år försvinner i vinster borde alla se att något är fel


Friskolor får idag samma ersättning som kommunala skolor – trots att kommunala skolor har ett större ansvar. Kommuner har, till skillnad från friskolor, genom skolpliktsansvaret en lagstadgad skyldighet att erbjuda alla barn i kommunen en plats. Om vi ska öka likvärdigheten i skolan har vi inte råd med att år efter år överkompensera friskolor på det här sättet. Det är ett orättvist slöseri med resurser, särskilt när överskottet går till vinst. En likvärdig skola förutsätter en rättvis skolpeng.

Vi ser hur friskolelobbyn slåss för att behålla sina privilegier

Tyvärr ser vi hur friskolelobbyn slåss för att behålla sina privilegier med egna köer till sina skolor och en orättvis skolpeng. Internationella Engelska Skolan (IES), som nyligen delade ut 46,5 miljoner i vinst, skriver i sitt remissvar att man ”avvisar utredningen i dess helhet.”

Vi socialdemokrater sätter välfärden främst. Vi måste vända utvecklingen mot en allt ojämlikare skola. Att skolpengar inte slussas till skatteparadis är en bra början.



Gunilla Svantorp, (s), ordförande i riksdagens Utbildningsutskott
Anders Österberg, (s), Riksdagsledamot Stockholm
Kadir Kasirga, (s) Oppositionsborgarråd Stockholm

Bild: Aymane Jdidi/Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Socialdemokraterna hårt kritiska mot Ole-Jörgen Perssons beslut

Beslutet att inte förlänga samarbetet, så kallade IOP med Folkets Husby är kortsiktigt och dumt. Tyvärr verkar det vara ideologi som styr och inte praktiska resultat för den moderatledda majoriteten. 

Ingen tid för högerns stolthet – inför Sluta skjut i Stockholm

Trots att skjutningarna minskar i flera regioner så nåddes en ny högsta nivå under 2020. Drivande i detta är den massiva ökningen i polisregion Stockholm. Här har 23 personer dött i samband med skottlossningar under året som gått. Det är människoliv som fortsätter att skördas och våldet kryper nedåt i åldrarna. Barn har flera gånger blivit ofrivilliga vittnen och i vissa fall offer för det grova våldet.

Ta tillvara ungdomarnas engagemang

Just nu pågår en översyn avseende träffpunkter som Ungdomens hus och Reactor av Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning. En översyn som väcker engagemang hos de ungdomarna som deltar i verksamheten. Som forskare inom området skola, fritid och ungdomar kan vi inte annat än imponeras när ungdomar engagerar sig i frågor som rör deras liv och rättigheter.

”Personalen känner en otrolig maktlöshet”

Noll respons från skolledningen och ingen respekt, skriver lärarna på Hjulsta grundskola i en kommentar till skolans rektor Helene Hodges.