Måndagen den 2 december är det vernissage i Rinkeby Folkets Hus. Dine Malmsten ställer ut sina målningar med motiv från Rinkeby.
 – Det känns lite nervöst, men det ska bli roligt, säger Dine Malmsten.

Många i Rinkeby, och i hela Järva, känner igen Dine Malmsten. Hon har bott i orten i evigheter och är aktiv i föreningslivet. Hon är dessutom känd långt utanför Rinkeby efter att ha råkat hamna i ett inslag från SVT. Tevereportern stod och gjorde en ”mini-dokumentär” från Rinkeby och Dine Malmsten råkar komma förbi. Filmen blev viral och en bättre sågning av medias eländesbeskrivning av orten är svår att hitta.

Dine Malmsten är utbildad konstnär, hon kom in på Konstfack redan som 18-åring. Men livet kom emellan.
– Jag blev mamma när jag var 19 och då slutade jag skolan. Efter några år slutade jag också att måla. Jag hade en familj att försörja.
Men Dine har hela tiden målat till husbehov, särskilt när barnen var små. Hon har tecknat kroki på fritiden och som pensionär fick hon mer tid att disponera.
 – Det var syrran, som uppmanade mig att börja måla igen.
Och målat har hon och nu ställer hon ut sin konst för första gången. Ett tiotal målningar och några teckningar kommer att visas. Målningarna kommer hängas i trapphuset i Folkets Hus.
 – Jag vill att alla ska kunna se mina tavlor, säger Dine.

Dragspelaren kommer till invigningen

Det är Rinkeby och Rinkebyborna som skildras; folklivet i centrum, på torget, vid fontänen, även ordningsvakterna finns med och några porträttmålningar av lokala kändisar. Även den romske mannen som spelar dragspel i centrum finns med på en målning.
 – Han kommer till invigningen i Rinkeby Folkets Hus och spelar för oss. Jag hoppas att många kommer och tittar. Alla är välkomna.

En av Dine Malmstens målningar har tryckts upp till affisch och kommer att finnas till försäljning.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Vernissage måndagen den 2 december kl. 17.00 i Rinkeby Folkets Hus. Utställningen pågår till den 7 januari.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Poesipiloterna – Saber, Khalid, Rayan och Ali

De här fyra killar i årskurs 8 på Enbacksskolan, Saber, Khalid, Rayan och Ali, vill genom poesiläsning vara förebilder och sprida läsglädje! Dikterna kommer från Mona Monasars diktsamling ”Modersmål” som de läste i klassen.

Mizeria, del 20: HSS

BigShow var en av dom första yrkeskriminella i området från deras generation, han såg alltid efter nya möjligheter att få in mer pengar. Fastän han är en av dom mer fruktade namnen i området så kallas han för BigShow eftersom han en gång sa åt sina grabbar att han skulle bjuda på show när han skulle fram för att haffa en tjej. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

En dag om året förvandlas Enbacksskolan till smedja

Ute på Enbacksskolans skolgård brinner två eldhärdar. Med en stor bälg hålls elden vid liv. En dag om året får skolans sjundeklassare lära sig att smida järn. – Eleverna är jätteduktiga, säger smeden Martin Ahlsén.

Fem nya skidlärare på Spånga IP

Jo, det går fortfarande att åka skidor på Spånga IP. Även efter två dagars plusgrader och regn.  – Det kommer finnas snö, men inte de underbara mängder vi har haft, säger Mårten Westberg från Rinkeby Run.