Ännu en gång sätter jag mig för att skriva en debattartikel för att uppmärksamma det eskalerande våldet. Under några månader har inga skott hörts i Stockholm, men nu har det börjat igen. Nya offer skördas medan hela Sverige är upptaget med vem eller vilka som ska bilda regering. Jag är oroad över hur detta kommer fortsätta om inte kommande regering och polismyndighet verkligen ser över sitt arbete och på allvar börjar se var det brister.

En myndighet som inte har uppmärksammats tillräckligt, och som borde uppmärksammas mer både i statsbudgeten och i debatten, är Tullverket. För det som dödar, utöver förövaren,  är faktiskt vapnet och kulorna. Det är viktigt att Tullverket får mer pengar och resurser så att de kan stoppa vapnen som kommer in i Sverige. De 200 miljoner som regeringen satsar räcker inte. Tullverket måste hålla koll på allt som rör sig in och ut över Sveriges gränser. Låt polisen få fokusera på de vapen som redan är i omlopp och slippa oroa sig för att det hela tiden kommer nya.

Låt oss vara tydliga med en sak; det må vara unga som begår de grova brotten, men de riktiga bovarna som rättsväsende inte kommer åt, är de som tjänar på vapenhandeln. Unga begår brott och unga dör, men kommer man inte åt dem bakom kulisserna, så kommer man inte åt de riktiga problemen heller.

Mammor som har förlorat sina söner ska hålla en manifestation 18 november. Nu ser vi hur civilsamhället och organisationer faktiskt tar aktiv ställning och organiserar sig. Då är det viktigt att de får samhällets stöd, och att myndigheterna tar sitt ansvar. För mammorna som har förlorat sina söner kan inte lämnas ensamma i kampen. Lika lite som politiker och myndigheter klarar av jobbet på egen hand, det krävs samarbete och samordning. Fem fingrar behövs för att handen ska vara ett effektivt verktyg.

När det dödliga skottet kommer drabbas vi alla. Offret lämnar efter sig familj, vänner, grannar och en förtvivlan som präglar hela bostadsområdet. Vardagen blir aldrig mer densamma.

Ska vi prata hårda tag, så bör vi ta hårda tag mot vapenhandeln. Stärk Tullverkets gränskontroller som ett led i arbetet mot det dödliga våldet. Då kan införseln av vapen strypas samtidigt som det ger fler arbetstillfällen.

Mohamed Nuur,
ordförande för Socialdemokraterna i Tensta och ersättare i Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd.

Mammornas manifestation mot det dödliga våldet, söndagen den 18.11 på Sergels torg, 13.00- 14.00.

https://www.facebook.com/events/282821759228688/

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Jag har gått i karantän

Jag är så lycklig över att Corona-pandemin är en kris, och inte ett krig.

Regeringens förslag om LAS bör kastas i papperskorgen

Sedan coronapandemins utbrott har fler än 38 000 stockholmare varslats om uppsägning från sina jobb. Samtidigt planerar regeringen att lägga fram ett lagförslag som innebär det värsta angreppet på löntagarnas trygghet på årtionden.

Kulturstråket i Husby på detaljnivå

Det är de små, små detaljerna som göre’t. Och fler än Nyhetsbyrån Järva har uppmärksammat de felstavade skyltarna vid Kulturstråket i Husby. Det berättas om ett möte på Husby gård med höga vederbörande där synpunkter hade framförts på skyltar och färgval.

Vad viruset också kan göra

För oss i Sverige – inte minst här i Järva – som drabbats så hårt av coronapandemin, kan det vara hugnesamt att läsa om Färöarna, där viruset rent av räddar livet på valarna och faktiskt också far ganska skonsamt fram mot befolkningen.