Personer som grillar utomhus.

Under lördagen anordnade Husby Arbetarcentrum en stödgrillning för de avskedade arbetarna på Hjulsta grundskola.
– Vi har stora förväntningar på upprättelse. Om vi inte får upprättelse i ett demokratiskt land som Sverige då kommer livet att stanna för mig, då går det inte att leva med värdighet någonstans, säger en av de avskedade kvinnorna.

Det var i februari i år som tre anställda på Hjulsta grundskola avskedades på grund av påstådda matstölder från skolans kök. Två av de anställda arbetade som skolmåltidsbiträden och en som skolsekreterare.

Det var efter att skolan placerat ut övervakningskameror i skolköket, utan att skylta, som skolans administrativa chef, Anna Goliat, anklagade kvinnorna för att ha stulit matvaror. Kvinnorna anser själva att de är oskyldigt anklagade och menar att sedan åtminstone 16 år tillbaka har personalen fått ta hem den mat som blir över och ska kastas. Några skriftliga rutiner om att man inte får göra så har inte funnits.

Vi ville anordna en social aktivitet för att visa solidaritet med den avskedade personalen på Hjulsta grundskola

Under lördagen anordnade därför Husby Arbetarcentrum en grillning för att stödja de avskedade kvinnorna. Runt 30 personer närvarade under lördagskvällen vid Husby gård för att grilla korv.

– Vi ville anordna en social aktivitet för att visa solidaritet med den avskedade personalen på Hjulsta grundskola.

– Tanken är att vi ska anordna den här typen av sociala aktiviteter en gång i månaden, säger Shamal Ali, ordförande på Husby Arbetarcentrum.

HAC fördömer kommunens agerande och kräver att de ansvariga cheferna avskedas och att personalen får tillbaka sina jobb. De säger att det behövs bättre skydd i LAS, lagen om anställningsskydd, och att all kameraövervakning på jobbet ska förhandlas med de anställda på arbetsplatsen.

Vi är alla tre mycket glada över att det finns människor som tänker på oss och visar stöd

Två av de avskedade kvinnorna var också på plats under grillningen, den ena som arbetade i skolköket och den andra som skolsekreterare. Den sistnämnda har levt i Sverige, mer bestämt i Järva, i 37 år och hade arbetat på Hjulsta grundskola i 15 år innan hon avskedades.

– Vi är alla tre mycket glada över att det finns människor som tänker på oss och visar stöd. Vi har stora förväntningar på upprättelse från det svenska rättsväsendet. Om vi inte får upprättelse i ett demokratiskt land som Sverige då kommer livet att stanna för mig. Då går det inte att leva med värdighet någonstans.

De första månaderna mådde vi jättedåligt

Båda kvinnorna som var på plats under grillningen säger att konflikten inte bara bidragit till att de mått dåligt psykiskt, utan även fysiskt.

– De första månaderna mådde vi jättedåligt. Jag fick ångestdämpande och sömntabletter, och blev även inlagd på sjukhus under flera nätter på grund av magkatarr, säger den avskedade skolsekreteraren.

– Och jag har fått stressutlösta allergiska reaktioner. Jag får utslag över hela kroppen när jag blir stressad numera, säger det avskedade skolmåltidsbiträdet.

Under stödgrillningen samlades det in 2000 kronor till förmån för kvinnornas rättegångskostnader.

Eleni Terzitane
Personer som grillar utomhus.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Midsommarfirande med kyckling och cous-cous

I vackert väder och strålande solsken bjöd Laila Belalem in till midsommarlunch i Rinkeby med Fryshusets verksamhet för barn till ensamma mammor.

Healthy Women körde sommarens sista tjejkväll

Healhty Women i samarbete med Framtidens Hus och Akalla ungdomsgård bjöd i helgen på sommarens sista tjejkväll med grill, lekar och kampsporten Capoeria.

Zapatisterna på besök i Hjulsta

Under fredagen var en delegation från zapatiströrelsen på besök på Hjulsta Ekoodling. Det var Den Gulliga Folkrörelsen som bjöd in till lunch och samtal med zapatisterna som hade rest från Mexiko för att utbyta erfarenheter av kamp och aktivism kring rätten till mark, miljö, ekonomisk- och social jämlikhet, jämställdhet och avkolonisering. 

Ingen vill ta ansvar när barnfamiljen evakueras

Eliwi Alomir upptäckte en vattenskada i lägenheten i Tensta, men när badrummet ska renoveras har fembarnsfamiljen ingenstans att bo. – Det är hyresvärdens ansvar, de kan inte kasta ut en hel familj på gatan, säger Hyresgästföreningens jurist Zeljko Kranjec.