Ahmed Abdirahman från Global Village hälsade nio svenska ambassadörer välkomna till en fullsatt Tensta konsthall.
– Sverige spelar en stor roll internationellt, i Afrika, Asien och Mellanöstern. Därför är det betydelsefullt att ni är här idag.

– Vi vill bygga broar, därför bjuder vi er till Tensta. Här finns utmaningar, inget snack om det, men vi är inte reducerade till problem. Det är här som möjligheten till tillväxt finns, sade Ahmed Abdirahman.

För andra året i rad bjuder Global Village in Sveriges ambassadörer till Tensta. De nio svenska diplomaterna arbetar i vanliga fall i Algeriet, Libanon, Bangladesh, Marocko, Sudan, Kongo, Pakistan, Jordanien och Somalia. Inledningsvis presenterade de sig och därefter följde korta redogörelser för de största utmaningarna i respektive land och vad som gått framåt i samhällsutvecklingen.

Somalierna har en framtidstro

– I Somalia finns fortsatta problem i balansen mellan den centrala regeringen och delstatsregeringarna. Dessutom fortsätter kampen mot Al-Shabab, sade Andreas von Uexküll, Sveriges ambassadör i Somalia (stationerad i grannlandet Kenya).
Han var ändå positiv i allmänhet till utvecklingen i landet.
– Somalierna har en framtidstro och där finns ett starkt entreprenörskap. Omkring 50 procent av Nairobis ekonomi kontrolleras av somalier.

Erik Ullenhag, ambassadör i Jordanien, konstaterade att problemen som låg bakom den arabiska våren kvarstår.
– Ungdomsarbetslösheten i landet är 40 procent. Men Jordanien är ändå ett stabilt land, i en mycket orolig del av världen.

Det går åt fel håll på många sätt

Sveriges ambassadör i Pakistan, Ingrid Johansson, kände sig ”rätt dyster”.
– Det går åt fel håll på många sätt, sade hon. Men det som ger hopp är att se vilken kraft som finns när folk mobiliserar sig i en fråga.

Ambassadör Hans Henric Lundqvist var desto gladare åt utvecklingen i Sudan, ett land som efter 30 år av krig är på väg mot ett fredsavtal och ett civilt styre.

Sudan genomgår en stor omvandlingsprocess

– Jag är otålig och glad att jag snart ska åka tillbaka, sade han. De sista åtta månaderna genomgår landet en stor omvandlingsprocess och vi ser ett fantastiskt deltagande av kvinnor och ungdomar i den utvecklingen.

Även Marie-Claire Swärd Capra, Sveriges ambassadör i Algeriet, tyckte att det finns anledning till optimism.
– Den folkliga rörelse som startade i februari, med spontana demonstrationer över hela landet, har lett till ett helt annat debattklimat.

På frågan vad Sverige egentligen bidrar till i de här länderna verkade ambassadörerna överens. Biståndet används för att bygga demokrati, mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, det handlar om miljö och klimat.

Mötet med ambassadörerna avslutades med frågor från åhörarna. Kön fram till mikrofonen var lång och tiden knapp. 
För övrigt var det ett arrangemang fritt från säkerhetspersonal, inga vakter eller poliser, varken i uniform eller utan.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Lust att läsa ökar lusten att lära

På Rinkeby bibliotek drar projektet Läslust i Rinkeby igång i höst. Barn…

”Många är rädda för att slängas ut på gatan”

Fadwa Aqel har träffat flera av de 50 familjer som bor i SHIS bostäder på Elinsborgsbacken 7 i Tensta. Men ingen av dem vill träffa media.  – De är rädda, helt enkelt, säger Fadwa Aqel, projektkoordinator på Studiefrämjandet.

Inget vatten i tvättstugan på Rinkebysvängen 91

För andra helgen i rad är vattnet till tvättmaskinerna i tvättstugan på Rinkebysvängen 91 avstängt.  – De vill inte skicka en reparatör, jouren svarar att det blir för dyrt, säger Dzevad Bektic.

Folkets Husby börjar med aktiviteter i huset igen

Under september månad kan du bland annat få kostnadsfri juridisk rådgivning, promenera och prata föräldraskap, få digital läxhjälp, eller vara med i en sygrupp på Folkets Husby.