Bor du i Akalla, Husby, Kista, Hjulsta, Tensta eller Rinkeby? 
I så fall kan du vara med och delta i Folkets Husbys enkät som ska samla statistik om rasism, välmående och trygghet i Järva.
(Länk här) 
Folkets Husby genomför tillsammans med forskarna Leandro Schclarek Mulinari och Sima Wolgast en pilotstudie tillsammans med ungdomar från Rinkeby-Kista för att dokumentera Järvabors erfarenhet av att till exempel möta polisen, bemötande på vårdcentral, bostadssituation och så vidare.
Varför gör ni den här studien?
– Folkets Husby arbetar för att alla människor ska ha jämlika livsvillkor och så ser det inte ut i Sverige idag. Vi tar del av erfarenheter kring hur rasism, misstänkliggörande och våld påverkar människors trygghet och psykiska hälsa. Samtidigt ser vi att det i enkäter från myndigheter ofta fokuseras på klotter eller ungdomshäng som faktorer för otrygghet, säger Hedvig Wiezell.
Kraften, kunskapen och lösningarna finns hos folket i våra områden
– Vi är övertygade om att kunskap om det faktiska läget för människor i ett visst område måste utgå ifrån dem som faktiskt bor där. Kraften, kunskapen och lösningarna finns hos folket i våra områden, säger processledare Faisal Muse.
Svaren samlas in på två sätt. Dels genom att unga och nyckelpersoner går ut på gator och torg där boende besvarar enkäten på ipads. Dels sprids länken på webben och genom sociala medier för att nå fler boende i Järva som kanske inte annars svarar på enkäter.
De Järvabor som vill hjälpa till att samla in svar kan göra det genom att sprida länken till grannar, vänner och familj. Unga kan sätta sig med äldre familjemedlemmar som inte är lika aktiva på sociala medier och hjälpa dem att svara på enkäten. Den gruppen har Folkets Husby svårare att nå.
Tänk bara på att använda en annan mobil/dator än den du själv använt för att svara på enkäten, eftersom varje enhet endast kan användas för ett enkätsvar.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nykterhetsrörelsen organiserar sig i Järva

På kort tid har nykterhetsrörelsen, IOGT-NTO, startat flera föreningar i Järva. – Det finns många som är nyktra här, men vi arbetar inte bara för nykterhet, utan även för demokrati, säger Robert Lindh, från IOGT-NTO.

Moosa diskuterade vardagsrasism med sina gäster

Ramsis Moosa Assal hade veckans viktigaste live om rasism med gästerna Ebrima Faye, Mohamed Nuur och Liban Abdule. Det handlade om personliga upplevelser av den rasism som finns i Sverige idag. 

Vad ska hända med Hästa gård?

Hästa gård på Järvafältet står oanvänd och förfaller. Inga Harnesk undrar vem som är ansvarig för skötsel och nyttjande. – Ja, vem vill och kan betala?

Prova en ny sport i sommar!

Tänk dig att Orientering och Lotteri blev kära och fick barn. …och att det barnet blev en app som de döpte till Hittaut.