Föreniade Förorter har fått Bernspriset 2018.

Förenade Förorter har fått Bernspriset 2018 som delas ut av Svenska PEN. Saman Sokhanran från Förenade Förorter berättar om prisets betydelse, organisationens arbete och planerna för år 2019.

Svenska PEN delade på onsdagen ut Bernspriset för 2018 till Förenade Förorter, rörelsen och organisationen bakom tävlingen Ortens bästa poet. Förenade Förorter verkar som en plattform för kulturorganisering och social mobilisering på gräsrotsnivå.

Svenska PEN:s syfte är bland annat att sprida kunskap och engagemang för det fria ordet genom debatter, föreläsningar, programverksamhet och lärarutbildningar. Sedan 1963 delar organisationen ut det årliga Bernspriset till en ”Stockholmskildrare” som med konstnärliga medel visat nya sidor av stadens liv.

”Genom att öppna en arena för poeter som skildrar livet i förorten har de [Förenade Förorter] gett ett avgörande bidrag till bilden av det moderna Stockholm”, lyder motiveringen.

Saman Sokhanran, en av grundarna av Förenade Förorter, menar att priset är ett kvitto på att det arbete, som organisationen utfört, erkänns och uppskattas av svensk offentlighet.
– Det är ett stort pris och en fin organisation. Vi är otroligt tacksamma och hedrade, säger Saman Sokhanran.

Organisation arbetar med att tillgängliggöra kultur för människor som inte alltid blir inkluderade, genom att arrangera närbelägna kulturevenemang i förorterna.

– Det är viktigt att alla får ta del av kultur. Kultur är en mänsklig aktivitet, allt från att beskriva sin värld till att förmedla sina egna tankar till andra människor. Det är så man bidrar med perspektiv, det är så vi utvecklas som människor och som samhälle. Så kultur är livsviktigt.

Efter finalen av Ortens bästa poet 2018 i december, meddelade Förenade Förorter att poesitävlingen läggs ned. Men det är inte slutet för organisationen.

– Just nu arbetar vi med annat bakom kulisserna. Det kommer att komma poesi, vi kommer inte att släppa poesin så enkelt. Det blir inga tävlingar dock, men vi kommer att synas på andra sätt. Det är bara att hålla utkik på våra sidor under år 2019.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Galdem A Talk: Unpopular opinions

Opopulära åsikter är temat i senaste avsnittet av Galdem A Talk. Det blir många roliga åsikter, en hel del skumma åsikter och som vanligt en skön diskussion med både skratt och tjafs.

Ortens bästa poet on Tour

Poesi på hemmaplan och poesi utan hårda kanter. Så var det när…

Melody Farshin debuterar med sin första soloshow

Husbydottern Melody Farshin är aktuell med sin allra första soloshow i höst. 3 streck är namnet på standup-föreställningen om identitetskrisen som uppstår i mötet mellan moderland, fosterland och miljonprogram.

Galdem a Talk: Orten tokenism

Tokenism kan beskrivas som diversitet utan inkludering, eller som strävan efter mångfald utan representation. I detta avsnitt av Galdem a Talk avhandlas orten-tokenism och hur det kan vara att bli ”en token” på en arbetsplats, effekten av det och så blir det tips på vad man kan göra om man råkat ut för det.