Föreniade Förorter har fått Bernspriset 2018.

Förenade Förorter har fått Bernspriset 2018 som delas ut av Svenska PEN. Saman Sokhanran från Förenade Förorter berättar om prisets betydelse, organisationens arbete och planerna för år 2019.

Svenska PEN delade på onsdagen ut Bernspriset för 2018 till Förenade Förorter, rörelsen och organisationen bakom tävlingen Ortens bästa poet. Förenade Förorter verkar som en plattform för kulturorganisering och social mobilisering på gräsrotsnivå.

Svenska PEN:s syfte är bland annat att sprida kunskap och engagemang för det fria ordet genom debatter, föreläsningar, programverksamhet och lärarutbildningar. Sedan 1963 delar organisationen ut det årliga Bernspriset till en ”Stockholmskildrare” som med konstnärliga medel visat nya sidor av stadens liv.

”Genom att öppna en arena för poeter som skildrar livet i förorten har de [Förenade Förorter] gett ett avgörande bidrag till bilden av det moderna Stockholm”, lyder motiveringen.

Saman Sokhanran, en av grundarna av Förenade Förorter, menar att priset är ett kvitto på att det arbete, som organisationen utfört, erkänns och uppskattas av svensk offentlighet.
– Det är ett stort pris och en fin organisation. Vi är otroligt tacksamma och hedrade, säger Saman Sokhanran.

Organisation arbetar med att tillgängliggöra kultur för människor som inte alltid blir inkluderade, genom att arrangera närbelägna kulturevenemang i förorterna.

– Det är viktigt att alla får ta del av kultur. Kultur är en mänsklig aktivitet, allt från att beskriva sin värld till att förmedla sina egna tankar till andra människor. Det är så man bidrar med perspektiv, det är så vi utvecklas som människor och som samhälle. Så kultur är livsviktigt.

Efter finalen av Ortens bästa poet 2018 i december, meddelade Förenade Förorter att poesitävlingen läggs ned. Men det är inte slutet för organisationen.

– Just nu arbetar vi med annat bakom kulisserna. Det kommer att komma poesi, vi kommer inte att släppa poesin så enkelt. Det blir inga tävlingar dock, men vi kommer att synas på andra sätt. Det är bara att hålla utkik på våra sidor under år 2019.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Mammornas manifest

I Alexandra Pascalidous bok Mammorna får vi möta tjugo mammor från olika…

Mizeria, del 8: Läs mellan raderna

Aicha får ett sms. Två enkla meningar som vänder upp och ned på tillvaron. Allt stannar upp. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag. 

Romernas fest för att minnas och aldrig glömma

Fest är att inte glömma, utan att minnas.  På Folkets Husby firade Stockholms romer Romadagen. Det är en internationell nationaldag som firas den 8 april, sedan den första romska kongressen i London 1971.

Gå bara, del 6: Etiopien

Det här är del 6 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Abdis långa flykt från Somalia har börjat och han möter andra i samma situation. På en resa full av svårigheter kränkningar och total ofrihet.