Föreniade Förorter har fått Bernspriset 2018.

Förenade Förorter har fått Bernspriset 2018 som delas ut av Svenska PEN. Saman Sokhanran från Förenade Förorter berättar om prisets betydelse, organisationens arbete och planerna för år 2019.

Svenska PEN delade på onsdagen ut Bernspriset för 2018 till Förenade Förorter, rörelsen och organisationen bakom tävlingen Ortens bästa poet. Förenade Förorter verkar som en plattform för kulturorganisering och social mobilisering på gräsrotsnivå.

Svenska PEN:s syfte är bland annat att sprida kunskap och engagemang för det fria ordet genom debatter, föreläsningar, programverksamhet och lärarutbildningar. Sedan 1963 delar organisationen ut det årliga Bernspriset till en ”Stockholmskildrare” som med konstnärliga medel visat nya sidor av stadens liv.

”Genom att öppna en arena för poeter som skildrar livet i förorten har de [Förenade Förorter] gett ett avgörande bidrag till bilden av det moderna Stockholm”, lyder motiveringen.

Saman Sokhanran, en av grundarna av Förenade Förorter, menar att priset är ett kvitto på att det arbete, som organisationen utfört, erkänns och uppskattas av svensk offentlighet.
– Det är ett stort pris och en fin organisation. Vi är otroligt tacksamma och hedrade, säger Saman Sokhanran.

Organisation arbetar med att tillgängliggöra kultur för människor som inte alltid blir inkluderade, genom att arrangera närbelägna kulturevenemang i förorterna.

– Det är viktigt att alla får ta del av kultur. Kultur är en mänsklig aktivitet, allt från att beskriva sin värld till att förmedla sina egna tankar till andra människor. Det är så man bidrar med perspektiv, det är så vi utvecklas som människor och som samhälle. Så kultur är livsviktigt.

Efter finalen av Ortens bästa poet 2018 i december, meddelade Förenade Förorter att poesitävlingen läggs ned. Men det är inte slutet för organisationen.

– Just nu arbetar vi med annat bakom kulisserna. Det kommer att komma poesi, vi kommer inte att släppa poesin så enkelt. Det blir inga tävlingar dock, men vi kommer att synas på andra sätt. Det är bara att hålla utkik på våra sidor under år 2019.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Granarna dansar ut julen!

På Tjugondag Knut dansas julen ut. Så i söndags tog ett konstnärligt projekt med oss ut på en resa från Rinkeby till Mariatorget och tillbaka. Tre konstnärer iklädda noggrant utarbetade julgransdräkter av grankvistar gick runt på Rinkeby torg och fick kontakt med Rinkebyborna.

Rinkeby kvarn har fått nya vingar

Rinkebys gamla kvarn som gett namn till kvarteren i miljonprogrammet har renoverats och fått nya vingar. Nu ska den bli en del i en stadspark i Ursvik.

”Boken har varit en tillflykt”

Anita Karp har arbetat som maskör på teatern, inom äldreomsorgen och som forskare. Nu kan hon även titulera sig författare. Hennes första roman Fågelskugga kom ut nu i vår. – Det har varit ett rent nöje att skriva den, säger hon.

Gå bara, del 15: Fort, fort härifrån

Det här är del 15 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Abdi kan äntligen lämna Malta och flyga långt bort från alla de svårigheter som resan hittills inneburit. Men han vet ingenting om målet. Det visar sig vara kallt.