Monumentet efter attentatet på Utöya.

Idag för tio år sedan slog en högerextrem terrorist till mot norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund på ön Utöya. Han såg arbetarrörelsen som det största hindret för högerextremismen. Därför ville han genom sitt terrordåd döda de unga, så att inga fler ledare skulle finnas kvar i framtiden.

När terroristen började att skjuta såg min vän Kurt Frantzen över vattnet och bestämde sig för att simma över till en annan ö. När han sprang mot vattnet såg han tre ungdomar. Han ropade: ”Kom! Skotten är långt bort nu. Vi hinner simma över vattnet.” En av tjejerna svarade: ”Men jag kan inte simma.”

Vad gör en då?

Det finns inget svar på den frågan. Kurt valde att ta med de tre ungdomarna och gömma sig. Sedan satt de på ett gömställe högst uppe på Utöya och hörde skotten.

Ibland hörde de en röst ropa: ”Polis, kom fram.” Sedan en skottsalva. Sedan skrik. Sedan tystnad. Det var terroristen som låtsades vara polis och lockade fram barn och unga för att mörda dem.

Efter flera timmar hörde de ett vrål. Då sade Kurt att ”nu är det nog över”. Efter ytterligare en stund kunde de krypa fram från sitt gömställe. De hade klarat sig. Många gjorde det inte.

Den dagen dog vänner och kamrater vilka jag aldrig kommer att få se igen

Den norska arbetarrörelsen och den svenska är väldigt nära varandra. Den dagen dog vänner och kamrater vilka jag aldrig kommer att få se igen. Vid pumphuset dog flest barn. De hade gömt sig där och hoppades att terroristen inte skulle upptäcka dem. När jag är på Utöya brukar jag alltid lägga en ros där.

Åren efter terrordådet hoppades jag att samtalsklimatet skulle bli bättre och att det skulle bli större gemenskap i samhället. Tyvärr har det inte blivit så.

Men även om terroristen lyckades döda många barn och unga så måste vi komma ihåg vad en ung tjej skrev precis efter attacken: ”Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans”.

Konkret handlar det om att skapa jämlikhet och trygghet för varandra. Solidariteten i samhället och mellan människor har minskat. Det går att vända. Det är möjligt. Det är därför vi måste fortsätta att kämpa.


Anders Österberg, riksdagsledamot, S, och ledare för Unga Örnar i Husby
Människor samlade till en minnesstund på Utöya.
En minnesstund på Utöya. Artikelförfattaren står trea från höger.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

För Isabel Rozada är Järvafältet både skafferi och apotek

Maskrosorna blommar för fullt, men visste du att den vanliga blomman som trivs så bra bland asfalt och betong både kan användas i mat och medicin? Isabel Rozada från Tensta tog med Nyhetsbyrån Järva ut på Järvafältet för att tipsa om användbara egenskaper hos några av våra vanligaste växter.

Rinkeby-Kista har lägst andel vaccinerade i regionen

I Rinkeby-Kista har endast 71,8 % av gruppen över 80 år vaccinerat sig mot covid-19, vilket är lägst i hela regionen. Samtidigt finns det fler än 6 600 lediga tider den här veckan på Region Stockholms fyra vaccinationsmottagningar.

Många kom till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnds möte

Många kom för att närvara vid Stadsdelsnämnds mötet den 29 september i Rinkebyskolans aula. Frågorna från allmänheten handlade om allt från utförsäljningar och nedskräpning till den omdebatterade begravningsplatsen.

Kvinnliga entreprenörer uppmärksammar 8 mars

Ett pop up-event för kvinnliga entreprenörer i Helios lokaler i Kista ville uppmärksamma internationella kvinnodagen. – Det är viktigt för alla att kunna samverka och hitta samarbeten, sade Aysha Jones som ansvarade för arrangemanget.