Vad ska jag göra……..?
En fråga som alla ställer sig ibland, gammal som ung, tjej som kille. Särskilt i dessa dagar.

Nu är det en ovanlig situation, där de vanliga rutinerna med förskola, skola, häng med kompisar ute och inne, vuxna som går till arbete eller sköter sitt, inte gäller längre. Dessutom vilar en oro, som en blöt filt, över alltihop. Oron för någon som är sjuk, eller att någon ska bli sjuk, någon jag tycker mycket om….. Humöret blir sämre. Man kan bli sur och tvär, tappar lusten för allt eller bli väldigt otålig och ha svårt att sitta still. Det är då rutinerna som vanligtvis är tråkiga saknas! Vad ska jag göra?

Först och främst hjälpas åt. Försöka vara trevlig och följa de ”nya rutiner” som alla måste, ute och inne. Tvätta händerna ofta, med tvål och vatten. Hålla avstånd ute och inne speciellt om familj och vänner är på många olika platser under dagen. Inte kramas, skojbrottas och ta på varandra och viktigast av allt: tänka extra noga på hur och om, jag ska umgås med de som ärgamla, redan har någon kronisk sjukdom (som inte går att bota) eller är svag. Jätte svårt att komma ihåg, hela tiden!!!

Men det finns saker att göra ”nära och lite långt ifrån”. Det är också en tid när man kan göra det som man inte brukar göra, för att testa och pigga upp sig och för att det finns tid.

För dig som går på högstadiet eller gymnasiet

Unga Klara är en teatergrupp som riktar sig speciellt till ungdomar. Just nu har de gjort nio av sina föreställningar tillgängliga över nätet. Det är inte det bästa att se teater på en skärm men det näst bästa. Nu när ingen kan komma till teatern, tycker de själva. Titta nu och besök Unga Klara när coronan är över. Vem vet,  det kanske bor en lite skådespelare i dig? Titta här. 

#Challengeyourminds är en musikutmaning på Instagram där unga, främst på Järva, uppmanas att lägga ut sin bästa vers om corona-situationen på ett speciellt beat som kan laddas ner på Instagram. Det är Studieförbundet Vuxenskolan och fritidsgården Blå huset i Tensta som skapat utmaningen. Tävlingstid är fram till kl. 18.00 den 22 april. En jury utser vinnare den 24 april. Läs här eller gå via Instagram.

Pluggstugan är en grupp elever som går på Handelshögskolan i Stockholm och som gratis hjälper dig med dina studier över datorn. Pluggskolan kommer även att fortsätta efter ”coronatiden”. Ta chansen att ”hålla i” dina studier nu och senare. Inte minst kan du kanske knyta kontakter med någon som går på en prestigefylld utbildning och vidga ditt eget nätverk. Sök på Pluggskolan på Facebook.

För de yngre, men också lite äldre….

Naturhistoriska riksmuseet har en naturbingobricka som du kan ladda ner. Det går ut på att leta vårtecken i naturen bland växter och fåglar. Du kan även titta på korta filmer så att du lär dig mer. Ta med kompisen eller mamma/pappa ut på Järva fältet och se hur långt våren har kommit? Att vara ute är toppen när det är långtråkigt. Att gå på skattjakt är ännu roligare. Läs här. 

Har du några tips på vad man kan göra? Jag delar gärna med mig om jag får veta.

Evis Leander
Bild: Anna Drvnik

Skriv till redaktionen@nyhetsbyrånjarva.se

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ungdomens Hus stängt – idrottsförvaltningen tar över

En översyn av hela verksamheten för unga mellan 16-19 år har inletts i Rinkeby-Kista. Ungdomens Hus i Rinkeby är fortfarande stängt och kommer sannolikt inte öppnas i igen.  – Nej, jag tror inte de här lokalerna är lämpliga, säger Stefan Lindström, enhetschef och ansvarig för Ungdomens Hus.

Trafikfrågor och utförsäljningar på dagordningen i Spånga-Tensta

Även politikerna i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd sammanträder imorgon torsdag. Mötet börjar klockan 18 och kommer att livesändas.

Elfte juli-priset 2019 delades ut på Kista folkhögskola

Mattias Schain och Samuel Sjöblom fick årets Elfte juli-pris för initiativet att bilda en mänsklig ring runt Stockholms moské. – De har visat prov på en sällsynt solidaritet och medmänsklighet, sade Mariam Osman Sherifay, skolans rektor.

Vart ska ungdomarna i Järva gå på sin fritid?

I Rinkeby och övriga stadsdelar har det alltid funnits en fritidsgård att gå till – årets alla dagar. Så är det inte längre. Av olika skäl har fritidsgårdar och öppna mötesplatser för de lite äldre varit stängda under kortare eller längre perioder.