Nu är nomineringen till Pennsvärdet öppen. Priset, som delas ut av Berättarministeriet, går till en låg- eller mellanstadielärare som arbetar i socioekonomiskt utsatta områden. Med anledning av pandemin delas två Pennsvärd ut i år.

Pennsvärdet delas ut av Berättarministeriet som driver utbildningscenter i bland annat Husby och verkar för att minska segregationens negativa konsekvenser på barns skolgång genom att stötta lärare och elever i områden med hög arbetslöshet i den dagliga undervisningen.

Priset tilldelas en låg- eller mellanstadielärare i något av Berättarministeriets upptagningsområden, där stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta ingår, som i en nyskapande anda bedriver språkutvecklande undervisning och främjar elevernas förmåga i kreativitet och kritiskt tänkande.

Berättarministeriet vill genom priset hylla lärare i socioekonomiskt utsatta områden som arbetar under förutsättningar som ställer stora krav på deras professionella kompetens och engagemang.

År 2019 blev mottagaren av priset Pavlina Spanos, svensk- och engelskalärare i årskurs 4–6 på Enbacksskolan i Tensta.

Motiveringen löd:

”Pavlina inspirerar med sin kreativitet, nyfikenhet och förmåga att möta varje elev utifrån hens förutsättningar. Juryn imponeras av hennes förmåga att utvecklas och utveckla i samklang med en skola som hon verkat i under så lång tid. Pavlina har en sofistikerad fingertoppskänsla för det pedagogiska hantverket och har tillsammans med sina elever byggt ett dynamiskt klassrum där kreativitet och kritiskt tänkande ständigt är i fokus.”

Mottagaren av Pennsvärdet tilldelas ett stipendium på 25 000 kronor att använda till pedagogisk utveckling. I år delas dock priset ut till två lärare, en som är verksam i Stockholm och en som är verksam i Göteborg, och mottagarna får 25 000 vardera. Anledningen är den pågående pandemin som resulterat i distansundervisning och därmed ställt stora krav på lärarnas förmåga.

Nomineringen stänger 30 juni.

Eleni Terzitane
Bild: Christina Morillo/Pexels
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Förskolans barn firar våren och pyntar till påsk

”Hjulen de snurrar runt, runt, runt…”Barnen från Förskolan Torget i Rinkeby sjunger när de inviger skyltfönstret som de har pyntat till påsk.

Buss 179, fredag morgon 07.38

Buss 179, från Rinkeby centrum i riktning mot Spånga, var fullsatt på fredagsmorgonen.  – Man borde faktiskt bötfälla region Stockholm för att de inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Mohamed Nuur.

Kraftig smäll hördes i Järva

Larm om en kraftig smäll i Järvaområdet inkom till polisens ledningscentral under tisdagskvällen. Personer från flera olika håll i Järva vittnar om en hög smäll och vibrationer.

50 träd planteras för att fira Rinkeby 50 år

I ett stilla duggregn planterade Rinkeby-Kistas ordförande Ole-Jörgen Persson, M, och Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr, M. ett av de 50 träd som planteras för att fira att stadsdelen fyller 50.  – Det finns så mycket värt att fira här i Rinkeby! Stort grattis, sade Anna König Jerlmyr.