Nu är nomineringen till Pennsvärdet öppen. Priset, som delas ut av Berättarministeriet, går till en låg- eller mellanstadielärare som arbetar i socioekonomiskt utsatta områden. Med anledning av pandemin delas två Pennsvärd ut i år.

Pennsvärdet delas ut av Berättarministeriet som driver utbildningscenter i bland annat Husby och verkar för att minska segregationens negativa konsekvenser på barns skolgång genom att stötta lärare och elever i områden med hög arbetslöshet i den dagliga undervisningen.

Priset tilldelas en låg- eller mellanstadielärare i något av Berättarministeriets upptagningsområden, där stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta ingår, som i en nyskapande anda bedriver språkutvecklande undervisning och främjar elevernas förmåga i kreativitet och kritiskt tänkande.

Berättarministeriet vill genom priset hylla lärare i socioekonomiskt utsatta områden som arbetar under förutsättningar som ställer stora krav på deras professionella kompetens och engagemang.

År 2019 blev mottagaren av priset Pavlina Spanos, svensk- och engelskalärare i årskurs 4–6 på Enbacksskolan i Tensta.

Motiveringen löd:

”Pavlina inspirerar med sin kreativitet, nyfikenhet och förmåga att möta varje elev utifrån hens förutsättningar. Juryn imponeras av hennes förmåga att utvecklas och utveckla i samklang med en skola som hon verkat i under så lång tid. Pavlina har en sofistikerad fingertoppskänsla för det pedagogiska hantverket och har tillsammans med sina elever byggt ett dynamiskt klassrum där kreativitet och kritiskt tänkande ständigt är i fokus.”

Mottagaren av Pennsvärdet tilldelas ett stipendium på 25 000 kronor att använda till pedagogisk utveckling. I år delas dock priset ut till två lärare, en som är verksam i Stockholm och en som är verksam i Göteborg, och mottagarna får 25 000 vardera. Anledningen är den pågående pandemin som resulterat i distansundervisning och därmed ställt stora krav på lärarnas förmåga.

Nomineringen stänger 30 juni.

Eleni Terzitane
Bild: Christina Morillo/Pexels
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Trappan i Tensta är borta och den nya trappan dröjer

Plötsligt var den bara borta. Den stora trätrappan som går från Tensta centrum ner mot konsthallen. På en skylt står det att den nya trappan ska vara på plats i vår. Men så blir det inte.

”Livet har blivit 100 procent tråkigt under corona”

Nyhetsbyrån Järvas fyra sommarjobbare har under sina tre veckor som reportrar gjort en enkät. Frågan som de ställde var: Hur har corona påverkat dig och ditt liv?

Domartrion som dömer finalen i Supercupen imorgon

Som United och Sundsvall, två lag som båda har vunnit cuper i sommar, möts i en final i Supercupen i Rinkeby imorgon kväll. Matchen döms av tre kvinnliga elitdomare. – Vi ligger före Premier League som har inte haft en kvinnlig huvuddomare ännu, säger Said Ali.

Trappan i Tensta äntligen färdig

Följetongen om trappan i Tensta avslutas härmed. Den 11 oktober blev den färdig, bara besiktningen återstår.