Tidigare ungdomscoachen Nour Said Ramadan är orolig över ungdomarnas situation i Järva. Pandemin påverkar ungdomarna och deras möjlighet till sysselsättning. 
 
Nour Said Ramadan har tidigare varit verksam som ungdomscoach på Fryshuset i Husby, men nu är hon arbetslös. Pengarna till projektet som hon arbetade var slut och alla aktiviteter som hon arbetade med lades ned.
 
Jag och mina kollegor blev som en familj och en trygghet för unga i Husby.
 
Nour är beteendevetare i grunden, med inriktning på pedagogik och mångfald. Hennes C-uppsats fokuserade på heder och handlade om killar som hamnar i hederskulturen. Som ungdomscoach hade hon aktiviteter med både tjejer och killar i förorten i form av stöd, motiveringssamtal och föreläsningar. 
 
 – Fryshuset i Husby var en jättefin arbetsplats. Därför har det tärt på mig psykiskt att vara hemma och inte kunna nå ut till alla ungdomar på samma sätt som förut. Jag och mina kollegor blev som en familj och en trygghet för unga i Husby.
 
Arbetslösheten har ökat och det innebär att många unga har börjat ta fel vägar.
 
Nour berättar att ungdomarna i Husby alltid kunde vända sig till henne och berätta om deras vardag och om saker som hände i deras liv.  Nu känner hon sig begränsad eftersom hon inte är på plats på jobbet.
 
– Jag får många meddelanden på mitt Instagram-konto. De mår också dåligt, och berättar att de saknar alla aktiviteter vi gjorde tillsammans.
 
 – Unga behöver oss mer än någonsin just nu. Arbetslösheten har ökat och det innebär att många unga har börjat ta fel vägar. De vill kunna hjälpa sin familj med pengar. Kriminaliteten kommer att öka och bara bli värre. Den trygga platsen som många av dem hade finns ju inte längre kvar. 
 
Nour berättar att sedan pandemin började så har hon upplevt att många unga vill hoppa av gymnasiet för att deras föräldrar ligger risigt till ekonomiskt. De vill istället börja jobba för att stödja familjen.
 
– Det är ett stort samhällsproblem. Våra politiker måste göra något.
 
Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Det var Gabriel Moraga som tog dansen till byn

Gabriel ”Gabbe” Moraga var den första som tog hip-hopen till Rinkeby. Han började dansa redan som tolvåring och var en stjärna under 1980-talet.   – Det fanns en fritidsgård i Rinkeby där de snyggaste tjejerna var och man ville styla, skrattar han.

Arbetsbördan på Tensta vårdcentral blev för mycket

Magnus Isacson slutar efter 18 månader som läkare på Tensta vårdcentral.  – Politiker i Stockholm talar om en jämlik vård, men jag är ansvarig för fler patienter i Tensta än när jag jobbade i Vasastan.

Ulf Kristersson: ”Det dödliga våldet är inte ett jämlikhetsproblem”

I detta personporträtt talar Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, om det dödliga våldet. Hans syn på hårdare tag, på ett alltmer polariserat samhälle, om krigsretorik och om politiska spel.

Maktsalongen vill hitta förortens unga kvinnliga ledare

Jämställdhetsorganisationen Maktsalongen lanserade nyligen den digitala plattformen ALLT ÄR DITT, som ska inspirera och ge unga tjejer verktyg till att starta egna intiativ och utvecklas i deras ledarskap. – Många tänker per automatik att en chef eller ledare ska vara en äldre vit man och det är en väldigt snäv bild av en ledare, säger Angela Refuerzo Larsson, generalsekreterare på Maktsalongen.