Nu startar verksamheten Barn till ensamstående mammor i Järva. Nästa vecka ordnar Laila Belalem fest på Fryshuset i Husby,
 – Det blir middag med orientaliskt tema.

Laila Belalem är verksamhetsansvarig för Barn till ensamma mammor, och hon har sitt kontor på Fryshuset i Husby. Hon känner sig hemma i Järva, är född och uppvuxen i Rinkeby, med en ensamstående mamma.
 – Och nu är jag själv ensamstående med fyra barn. Jag har valt att jobba med ensamstående mammor för att jag vet hur det känns. Jag förstår behovet, vad de här mammorna vill och vad de saknar i sina liv. Jag vet hur kan jag förgylla deras tillvaro.

Vi vill skapa positiva barndomsminnen och stärka mammorna i deras föräldraroll

Barn till ensamstående mammor startade 2007 i Stockholm och hade då ett 20-tal familjer. Idag har verksamheten växt till över 2700 medlemmar, ungefär 800 familjer i Stockholm. Verksamheten finns också i Göteborg, Malmö och Kalmar och har sammanlagt 4 000 medlemmar.
– Vi vill skapa positiva barndomsminnen och stärka mammorna i deras föräldraroll. Vi anordnar utbildningar och framförallt ska vi finnas där för dem. Vi vill kunna erbjuda barnen upplevelser, att få se saker de inte skulle ha sett eftersom pengarna inte räcker till.

Varifrån fick du den här styrkan och engagemanget?
– Ja, var fick jag det ifrån? Jag är så som person, tycker jag att någonting är fel, vill jag rätta till det. Jag en stark person och jag tror, att jag kan få folk att lyssna på mig. Och jag tycker det är så fel att barn till ensamma mammor inte ska ha samma möjligheter som andra!
Vem eller vilka gav dig styrkan att tro på dig själv?
– Min mamma. Och Fatima Åsard som är grundare till den här verksamheten. Fatimas mamma var min dagmamma. Det var hon som övertalade mig att söka den här tjänsten, hon ville att hennes hjärtebarn skulle drivas av någon som förstår målgruppen.

Vad betyder Rinkeby för dig?
– Jag älskar Rinkeby. Jag tror, att har man bott i Rinkeby finns det ingenting man inte klarar av. Sedan kan jag önska att saker och ting var annorlunda i Rinkeby, men för att det ska bli en förändring måste man börja med barnen. Ge dem trygghet. 

Laila Belalem syns och hörs. Hon märks och hon tror att det har att göra med hennes uppväxt.
 – Jag pratar med allt och alla. Ena dagen pratar jag med personen som sitter utanför Hemköp, andra dagen pratar jag med kungligheter. Jag gör inte skillnad på människor och jag har inget problem med att möta olika människor. Jag vågar, och det tror jag att jag har fått från Rinkeby. Jag är inte rädd för någonting.

Jag vågar, och det tror jag att jag har fått från Rinkeby. Jag är inte rädd för någonting.

Barn och unga står i verksamhetens fokus, deras rätt till skratt lek och glädje.
– Så att det inte blir så att man är 18 år och aldrig varit utanför Stockholm. Det finns ju många barn det är så för.

 – Mammorna ska bli stärkta som kvinnor och mammor. Livet inte tar slut bara för att man är ensamstående.

Vad har ni för planerade aktiviteter i Järva?

– Den 8 oktober ska vi ha en middag på Fryshuset Husby. Vi bjuder in mammor och barn till en jättetrevlig middag med orientaliskt tema. Det gäller våra medlemmar, så man måste registrera sig på Fryshusets hemsida ifall man vill komma. Och det är gratis. Det kostar ingenting.

Under alla aktiviteter tas barnen om hand av volontärer, så att mammorna får egen kvalitetstid.
 – Vi behöver fler volontärer! Vi söker just nu manliga volontärer för att barnen ska få fler positiva förebilder, säger Laila Belalem.

Nikoletta Dolfin 
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Luay kan hjälpa dig med dina brev och texter

Luay Mohageb vet hur svårt det kan vara att skriva. Särskilt för dem som inte behärskar svenska språket helt och fullt. Därför kände att han kan göra en insats.  – Jag kan hjälpa till med stavning, korrigera grammatiska felaktigheter och meningsuppbyggnad.

Årets deltagare i Nyhetsbyrån Järvas kurs i lokaljournalistik

För andra hösten i rad anordnas en kurs i lokaljournalistik, denna gång i samarbete med Kista folkhögskola. Tanken är att förmedla grunderna i det journalistiska hantverket och ge dem möjlighet att medverka i Nyhetsbyrån Järva. Här kommer en kort presentation av några av deltagarna.

Läslovstips i Järva

Biblioteken runt omkring Järva förbereder sig inför det stundande läslovet. På plats kan du inte endast läsa, utan även delta i andra aktiviteter så som kreativt skrivande, filmkollo, konstworkshop och novelltävling.

Konstutställning öppnade Bridge i Kista Galleria

Bling och Womenisa har i samarbete med Citycon öppnat Bridge i Kista Galleria och en konstutställning öppnade mötesplatsen. – Vi vill lyfta upp goda förebilder och se till att de får hjälp att nå ut via våra plattformar, sade Amal Said.