Nu startar verksamheten Barn till ensamstående mammor i Järva. Nästa vecka ordnar Laila Belalem fest på Fryshuset i Husby,
 – Det blir middag med orientaliskt tema.

Laila Belalem är verksamhetsansvarig för Barn till ensamma mammor, och hon har sitt kontor på Fryshuset i Husby. Hon känner sig hemma i Järva, är född och uppvuxen i Rinkeby, med en ensamstående mamma.
 – Och nu är jag själv ensamstående med fyra barn. Jag har valt att jobba med ensamstående mammor för att jag vet hur det känns. Jag förstår behovet, vad de här mammorna vill och vad de saknar i sina liv. Jag vet hur kan jag förgylla deras tillvaro.

Vi vill skapa positiva barndomsminnen och stärka mammorna i deras föräldraroll

Barn till ensamstående mammor startade 2007 i Stockholm och hade då ett 20-tal familjer. Idag har verksamheten växt till över 2700 medlemmar, ungefär 800 familjer i Stockholm. Verksamheten finns också i Göteborg, Malmö och Kalmar och har sammanlagt 4 000 medlemmar.
– Vi vill skapa positiva barndomsminnen och stärka mammorna i deras föräldraroll. Vi anordnar utbildningar och framförallt ska vi finnas där för dem. Vi vill kunna erbjuda barnen upplevelser, att få se saker de inte skulle ha sett eftersom pengarna inte räcker till.

Varifrån fick du den här styrkan och engagemanget?
– Ja, var fick jag det ifrån? Jag är så som person, tycker jag att någonting är fel, vill jag rätta till det. Jag en stark person och jag tror, att jag kan få folk att lyssna på mig. Och jag tycker det är så fel att barn till ensamma mammor inte ska ha samma möjligheter som andra!
Vem eller vilka gav dig styrkan att tro på dig själv?
– Min mamma. Och Fatima Åsard som är grundare till den här verksamheten. Fatimas mamma var min dagmamma. Det var hon som övertalade mig att söka den här tjänsten, hon ville att hennes hjärtebarn skulle drivas av någon som förstår målgruppen.

Vad betyder Rinkeby för dig?
– Jag älskar Rinkeby. Jag tror, att har man bott i Rinkeby finns det ingenting man inte klarar av. Sedan kan jag önska att saker och ting var annorlunda i Rinkeby, men för att det ska bli en förändring måste man börja med barnen. Ge dem trygghet. 

Laila Belalem syns och hörs. Hon märks och hon tror att det har att göra med hennes uppväxt.
 – Jag pratar med allt och alla. Ena dagen pratar jag med personen som sitter utanför Hemköp, andra dagen pratar jag med kungligheter. Jag gör inte skillnad på människor och jag har inget problem med att möta olika människor. Jag vågar, och det tror jag att jag har fått från Rinkeby. Jag är inte rädd för någonting.

Jag vågar, och det tror jag att jag har fått från Rinkeby. Jag är inte rädd för någonting.

Barn och unga står i verksamhetens fokus, deras rätt till skratt lek och glädje.
– Så att det inte blir så att man är 18 år och aldrig varit utanför Stockholm. Det finns ju många barn det är så för.

 – Mammorna ska bli stärkta som kvinnor och mammor. Livet inte tar slut bara för att man är ensamstående.

Vad har ni för planerade aktiviteter i Järva?

– Den 8 oktober ska vi ha en middag på Fryshuset Husby. Vi bjuder in mammor och barn till en jättetrevlig middag med orientaliskt tema. Det gäller våra medlemmar, så man måste registrera sig på Fryshusets hemsida ifall man vill komma. Och det är gratis. Det kostar ingenting.

Under alla aktiviteter tas barnen om hand av volontärer, så att mammorna får egen kvalitetstid.
 – Vi behöver fler volontärer! Vi söker just nu manliga volontärer för att barnen ska få fler positiva förebilder, säger Laila Belalem.

Nikoletta Dolfin 
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Grönt Initiativ vill förvalta jorden på Hästa Gård

Corona och klimatkrisen visar hur sårbart samhället är och att den inhemska matproduktionen måste öka. Hälften av vår mat produceras utomlands. Samtidigt ligger världens största urbana ekologiska jordbruk – Hästa Gård – outnyttjat mitt i Järva!

Somaliska akademiker vill inspirera fler unga att studera

Somaliska Akademiker är en ideell förening som finns i Stockholm, Göteborg och Linköping.  – Vi vill inspirera fler somaliska ungdomar att utbilda sig. Det finns många hinder om man inte har en akademisk bakgrund, säger Mahbuba Abdillah.

”Många är rädda för att slängas ut på gatan”

Fadwa Aqel har träffat flera av de 50 familjer som bor i SHIS bostäder på Elinsborgsbacken 7 i Tensta. Men ingen av dem vill träffa media.  – De är rädda, helt enkelt, säger Fadwa Aqel, projektkoordinator på Studiefrämjandet.

”Vi tillhör urbefolkningen i Rinkeby”

De tre föreningarna; grekiska, turkiska och eritreanska, som har sina lokaler i Rinkeby centrum har haft svårt att klara ekonomin under pandemin. De har varit tvungna att hålla stängt och verksamheter som annars betalar lokalhyran har inte kunnat genomföras. – Från staden har vi inte fått en enda krona i stöd, säger Svensk-Grekiska Föreningens ordförande Nikolaidis Moissis.