Den 7 januari började Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning vaccinera alla boende på servicehus och vård- och omsorgsboenden. Om ungefär två veckor ska de som vaccinerade sig få den andra dosen.

Vi befinner oss just nu i den första fasen av vaccinationen mot covid-19 där de som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst erbjuds vaccin. Marita Johansson, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, var delaktig i vaccinationen av de boende på servicehus och vård- och omsorgsboenden i Rinkeby-Kista förra torsdagen.

– Alla som ville fick vaccinera sig. Det är alltid några som inte vill av olika skäl, men de allra flesta ville vaccinera sig och det har gått bra. Jag har inte hört något om några biverkningar.

Den 21 december 2020 godkände EU-kommissionen vaccinet Comirnaty av läkemedelstillverkaren Pfizer/BioNTech. De första doserna av detta vaccin mot covid-19 anlände till Sverige den 26 december 2020. Den 6 januari 2021 godkände EU-kommissionen sedan vaccinet Covid-19 vaccine Moderna av läkemedelstillverkaren Moderna.

Vaccinet får man med en spruta i överarmen och det krävs två doser för bra skydd. Om ungefär två veckor delas den andra dosen ut till de boende på servicehus och vård- och omsorgsboenden i Rinkeby-Kista som valde att vaccinera sig.

– De är väldigt glada att vi vaccinerar, de ser fram emot att kunna börja umgås med nära och kära igen, säger Marita Johansson.

Den 13 januari hade 79 466 doser av vaccinet förbrukats av de 170 625 doser som levererats.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Runstenarna på Järvafältet berättar om historien

Vad säger oss runstenarna på Järvafältet? Det skall mana (oss att) minnas männen medan människor leva! ᚦᛁᛏ ᛋᚴᛅᛚ ᛅᛏ ᛘᛁᚾᚢᛘ ᛘᛅᚾᛅ ᛘᛁᚦᛅᚾ ᛘᛁᚾ ᛚᛁᚠᛅ (ðet skal at minum mana meðan men lefa) Så står det på en runsten i Runby i Upplands Väsby inte långt från Järvafältet.

”Bror, hur mår du egentligen?”

Edu orten har i podcastavsnitt #31 ”Om inte du ska ta första steget, vem ska ta det?” bjudit in Mohamed Yusuf och Sharmarke Said Ahmed från Husby, för att prata om psykisk ohälsa bland unga män i förorten.

Hyllade västerortsrapparen Erik Lundin debuterar som sommarvärd

Imorgon sänds Erik Lundins sommarprat i Sveriges Radio P1. Rapparen från västerort kommer att bland annat beröra identitet och drömmar under sin debut som sommarvärd. 

Fågelholkar redo för vårens fåglar

Med sportlovet kom värmen och plötsligt hörs fåglarnas kvitter. Därför bygger barnen fågelholkar på Tensta konsthalls sportlovskollo. – Ja, vi blev inspirerade av våren och flyttfåglarna som är på väg tillbaka, säger Maria Westerlund, en bildkonstlärare som under våren arbetar i konsthallen.