Elsa Lantz är medgrundare av barnrättsorganisationen Porrfri Barndom, som arbetar för att Sveriges tele- och internetoperatörer ska ge ut gratis porrfilter till alla barnfamiljer.
– Våldsporren är lika tillgängligt som Barnkanalen på nätet idag. Den som ger internet till barn har också ett stort ansvar, säger Elsa Lantz.

Organisationen samarbetar med över 60 yrkesverksamma inom barns hälsa, och engagerar runt 100.000 föräldrar.

– Många av oss växte upp långt innan nätporren kom, vi vuxna behöver komma ikapp samtiden och agera tillsammans. Vi skulle till exempel aldrig släppa in våra barn på en lekplats där det spelas in en porrfilm bredvid rutschkanan. Men många föräldrar har inte förstått att när de ger sitt barn en smartphone, finns miljontals gratis våldsporrfilmer ett par klick bort, säger Elsa Lantz.

– Vi blir ofta kontaktade av föräldrar med barn som har exponerats redan i lågstadiet. Vi försöker guida föräldrar om hur de kan prata åldersanpassat med barn och begränsa barns kontaktyta med porr.

Föräldrar som behöver samtalsstöd hänvisar de vidare, beroende på vad det rör sig om, till lokala jourer och BUP.

Porrfri Barndom anser att nätporren har en normaliserande effekt och ökar risken för att barna ska falla offer för grooming, där vuxna utnyttjar barn i sexuellt syfte. 

– Nätporren normaliserar även att köpa sexuella tjänster, något som polis Simon Häggström som arbetar med prostitution och trafficking, ofta belyser. Jämställdhetsmyndighetens nya undersökning visar även att unga killars attityder till jämställdhet går bakåt. Här kan nätporren också ha en stor påverkan som i regel är både mycket våldsam, grovt sexistisk och rasistisk.

Det pågår en diskussion i samhället vad gäller porrfilter. Kritikerna menar att filtren fungerar dåligt rent tekniskt och kan ge vuxna en falsk trygghet. Dessutom filtreras även material bort, som till exempel rör HBTQIA-frågor, som barn har rätt till.

Idag har över hälften av Sveriges skolor infört porrfilter, något som utbildningsminister Anna Ekström, S, uttalat sig positiv till. Det är skolorna som själva bestämmer om de ska ha porrfilter i skolans datorer eller ej.

Krista Sirviö
Bild: Vidmir Raic/Pixabay
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Anmäl dig till Nyhetsbyrån Järvas kurs i lokaljournalistik

Trött på medias rapportering från orten? Är du intresserad av vad som händer i samhället? Tycker du om att skriva? Vill du bli reporter i Järva? Gå en grundkurs i praktisk lokaljournalistik!

Fatuma svarar på frågor om corona

Region Stockholms telefonlinje på flera språk är sedan början av juni en nationell telefonlinje. Fatuma Mohamed arbetar där som hälsoinformatör. – Om ni har frågor om corona, så kan ni ringa mig.

Möt vårvintern på Spånga IP

Det är många som ringer och frågar Mårten från Rinkeby Run om det går att åka skidor nu. Svaret är ja, det är nu det är som bäst. Speciellt för nybörjare.

Hur mår ungdomar i Järva?

Nyhetsbyrån Järva har sammanställt ett urval av de frågor som besvarades i Stockholmsenkäten 2020. Temarapporterna genomförs i syfte att kartlägga ungdomars levnadsvanor i Stockholms stad. Hur många har blivit stoppade av polisen? Hur många är nöjda med sitt utseende? Hur många brukar delta i föreningsliv? Vi har tittat på hur det ser ut i stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.