Där pridebänkarna stod är det numera tomt.
Pridebänkarna utanför moskén i Husby är borta.

De två bänkarna, som målats i regnbågens färger och placerats utanför Husbys moské, står inte längre kvar.
– Vi har pratat med våra medlemmar och sagt att bänkarna ska lämnas i fred. De tillhör Stockholms stad, säger Kemal Abdelwahab, en av de aktiva i moskéns ungdomskommitté.

Sommarjobbare i Rinkeby-Kista har haft som uppgift att måla ett antal parkbänkar i regnbågens alla färger. När bänkarna var färdiga placerades de ut på olika platser i stadsdelen under Prideveckan. Satsningen inför årets Pride var ”omfattande”, enligt stadsdelens ordförande Ole-Jörgen Persson, M. Han trodde inte att någon stadsdel i hela Stockholm hade lagt så mycket energi på Pride som Rinkeby-Kista.

– Först stod en bänk utanför moskén, och sedan två bänkar. Alla satt på dem och det var inget mer med det. Det var helt normalt, säger Kemal Abdelwahab.

Utanför moskéns finns redan tidigare flera parkbänkar att sitta på, men ändå placerades två Pride-bänkar precis där. 

Det känns som om många har förutfattade meningar om hur muslimer är och tänker

– Det kändes som om förvaltningen ville att vi skulle reagera. Men moskéns styrelse var ute med information snabbt. Därför togs frågan upp efter fredagsbönen, då det är mest ungdomar där. Vi spred information internt och uppmanade alla att inte bli upprörda.

 Till en början fick bänkarna stå kvar.
– Ja, när allt kommer omkring är det bara några färgglada bänkar. Men det känns som om många har förutfattade meningar om hur muslimer är och tänker.

Men nu är bänkarna borta.
 – Ja, jag tror att de står i Husbyparken, i närheten av moskén. Jag vet inte vilka som har flyttat dem, men tror inte att det är några av våra medlemmar, säger Kemal Abdelwahab.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Flera byggarbeten i Akalla kan störa boende

Boende i Akalla kan vänta sig en hel del störningar från de stora byggprojekten i området framöver. Både Trafikverkets arbete med Förbifart Stockholm och Region Stockholms förlängning av tunnelbanan från Akalla till Barkarby är i full gång.

Upphandling riskerar att försena Rinkebys vård- och omsorgsboende

Det snart färdigbyggda vård- och omsorgsboendet i Rinkeby finns med på stadens lista över planerade upphandlingar. Den blågröna majoriteten vill att boendet ska drivas av ett privat vårdbolag, men oppositionen uttrycker oro över konsekvenserna.

Smittspridningen ökar bland unga

Ny rapport visar att tonåringar är mer mottagliga för att bli smittade i covid-19 än yngre barn, och de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar att smittspridningen är som störst bland unga mellan 20-29 år. Samtidigt verkar hemmafester bli allt vanligare och nästa vecka tillträder ett tillfälligt förbud mot servering av alkohol efter klockan 22.00.

Tea House i Rinkeby stänger

Faris Alprince stänger nu igen sitt Tea House på Rinkebystråket och även butiken han har längre ner på gatan. Redan tidigare är hans restaurang Alomdah stängd. – Jag har förlorat miljoner här, säger han.