Föräldrarna i Hjulsta grundskola fick besök av politiker från Utbildningsnämnden igår. Representanter både från oppositionen och den sittande majoriteten kom till Blå Huset i Tensta för att lyssna till föräldrarnas erfarenheter.
Flera representanter för det nybildade föräldrarådet i Hjulsta grundskola var med på mötet, några lokala politiker var också där, och alla satt på coronasäker distans. En av föräldrarna, Mohamud Aden, inledde med en kort sammanfattning av läget.
– När min dotter började skolan insåg jag att barnen kunde springa iväg utan kontroll. Inga klasslistor, inget schema, ingenting fungerade.
Snart förstod han att han inte var ensam om kritiken. Många föräldrar hade liknande erfarenheter. Då bildades föräldrarådet i Hjulsta grundskola. Idag är de drygt 100 personer, föräldrar till mer än hälften av skolans elever.
– Vi är inte nöjda med säkerheten på skolan. Så kom inte dragande med resultatet från någon gammal enkät om trygghet, vi vet inte hur många som svarade på den. Men vi vet att det inte fungerar idag, sade Mohamud Aden.
Flera föräldrar vittnade om allvarliga brister i skolledningens arbete.
Jag skulle kunna flytta min dotter till en annan skola, men varför ska det vara nödvändigt?
– Jag skulle kunna flytta min dotter till en annan skola, men varför ska det vara nödvändigt? Hjulsta grundskola ligger 200 meter hemifrån, sade Hassan Ali, som ledde mötet.
Tillsammans med majoriteten av skolans personal har föräldrarna krävt rektorns entledigande och deras gemensamma ansträngningar har gett resultat. Rektorn har tvingats sluta, men både föräldrarådet och personalen anser att hela skolledningen måste ersättas.
– Vi är inte gnälliga. Vi är experter, sade Amin Ahmed.
Varför kollar ni inte vad pengarna går till? Ni verkar inte ens nyfikna
Ofta påpekas att skolorna i så kallade utsatta områden får mer pengar än andra skolor. Amin Ahmed undrade varför politikerna inte har någon kontroll på hur pengarna används.
– Varför kollar ni inte vad pengarna går till? Ni verkar inte ens nyfikna.
Föräldrarådet har krävt att få ta del av skolans ekonomi, men efter två och en halv vecka har de ännu fått se de ekonomiska rapporterna.
– Vi har rätt att få se dem. Det är offentliga uppgifter, sade Hassan Ali
Föräldrarna har träffat den rektor, som tar över skolan tills en ny rektor har rekryterats. De var nöjda med mötet. ”Bara känslan av att ha en bra dialog var fantastiskt.”
Vad kan ni hjälpa oss med?
Mariam Dirie tackade politikerna för att de kommit, men ställde samtidigt den relevanta frågan:
– Vad kan ni hjälpa oss med?
Kadir Kasirga, S, vice ordförande i Utbildningsnämnden, betonade hur viktig dialogen är mellan hem och skola.
– Skolan har även tidigare haft problem, det måste vi säga. Men jag kommer att lyfta frågan våra möten i nämnden och även i stadsfullmäktige. Mitt löfte är att inte släppa frågan, vi står till ert förfogande.
I en innerstadsskola skulle detta aldrig accepteras
Majoritetens representant, Sophia Granswed Baat, M, lovade att prata med skolborgarrådet Isabel Smedberg Palmqvist.
– Det är viktigt att vi alla i majoriteten och i oppositionen är informerade om läget. Vi politiker måste ligga på så att det händer något. I en innerstadsskola skulle detta aldrig accepteras.
Hjulsta grundskola är byggd för 900 elever, men idag går bara 400 där. Föräldrarna har ett stort kontaktnät i området och tror att elevantalet kan öka, förutsatt att det blir en förändring av dagens situation. Föräldrarna kräver att hela ledningen byts ut.
– Det måste göras ordentligt och vi hoppas på ett gott samarbete. Det handlar inte om någon politisk lösning, utan vi kräver bara det vi har rätt till, sade Mohamud Aden.