Anders Cardell

När Damberg i en intervju i Aftonbladet anger att grundorsaken till att kriminaliteten växer i samhället är en växande segregation som bland annat beror på att för många invandrare har bosatt sig i samma områden, är sveket mot den del av Sveriges befolkning som har bakgrund från andra länder fullständigt.

Vi vet att socioekonomisk segregation är den förklaring som anses bäst förklara uppkomsten av segregationsmönster i Sverige. Socioekonomisk segregation betyder att människor som tillhör olika social-, inkomst- och yrkesgrupper lever sina liv skilda från varandra och därmed får olika förutsättningar. Förklaringen innebär att drivkraften till den ökade segregationen är av ekonomisk och social karaktär.

Genom att formulera sig som Damberg gör lägger han skulden för det som sker på de minst priviligierade, de som har minst möjligheter att påverka de stora förändringar som skett i Sverige de senaste 20 åren och samtidigt är den grupp som är mest drabbad av dessa förändringar.

Enligt CreditSuisses senaste ”Wealth report” är svenskens medelförmögenhet 3 miljoner kronor, om man jämför detta med genomsnittsförmögenheten bland boende på Järva är skillnaden enorm. Låt oss inte börja prata om hur det ser ut när det gäller hur man behandlas av Polis och andra myndigheter…

Sveket mot den grupp som utgör en betydande del av dagens arbetarklass är fullständigt

Det finns hur många rapporter som helst som visar på stora skillnader gällande möjligheter till jämlikhet och möjlighet till inflytande, inom en rad frågor och områden. Detta är något som Damberg och andra politiker har makt att påverka och förändra. En av dessa frågor är segregationen på bostadsmarknaden.

Det måste vara otroligt bekvämt som politiker att kunna lägga ansvaret för den rådande situationen, på dem som drabbats av konsekvenserna av bristen på jämlikhet och rättvisa, istället för att fokusera på ens eget ansvar.

Vi har tidigare hört politiker på högerkanten som uttalat sig på liknande sätt som Damberg. Men när representanter för S väljer att beskriva verkligheten enligt samma logik, är sveket mot den grupp som utgör en betydande del av dagens arbetarklass fullständigt.

Frågan är hur långt S kan spela med i det invandringsfientliga spelet innan de tappar stödet från Järvas befolkning

Järvas väljare har varit mycket starka anhängare av Socialdemokraterna, trots återkommande neddragningar inom den sociala sektorn, svek från offentliga och politiska företrädare och upprepade försämringar i familjers livsvillkor. Man har levt med sämre samhälls service än andra, under sociala villkor som på andra platser i Sverige inte skulle accepteras, men man har fortsatt ge sitt stöd till S.

Frågan är hur långt S kan spela med i det invandringsfientliga spel där individers etniska bakgrund avgör om de ska omfattas av S klassanalys, innan de tappar stödet från Järvas befolkning.

Mikael Damberg, hur kommer det sig att sociala och ekonomiska livsvillkor ersätts med etnofierade problembeskrivningar, när man pratar om social utslagning bland personer med bakgrund från andra länder?

Anders Cardell

                                                         

Mikael Damberg i Aftonbladet.
Mikael Damberg i Aftonbladet.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vi lever i ett föränderligt samhälle

Tiderna förändras – och vi med dem – mer eller mindre vill jag påstå. Jag har för min del en förmåga att hålla mig kvar i umgänget med folk som inte verkar ha bråttom med att förändras – efter tidens krav. Hur länge till kan man göra det?

Bakom varje notis finns äkta sorg

En ung svart man tog sitt sista andetag i en bil i Rinkeby. Tre andra unga svarta män tog sina sista andetag ute i det fria på vad som troligen blir mellan 14 år och livstid. Familjer slits isär och krossas. Syskon och föräldrar faller ner i bottenlös sorg. Och parallellt, ser jag ett beteende i massmedia som tydligt visar samhällets syn på svart trauma.

Barnen undrar när coronan tar slut

”När är corona slut egentligen?” Barnen undrar. Alla undrar och tiden bara går. Vänner får barn, fyller år, gör slut med sin partner och förlorar nära anhöriga utan att det går att träffas och krama varandra. Snart har det gått ett år sedan man sågs på grund av restriktioner.

Nu är det nog

Demonstrationerna och protesterna som pågår i världen just nu är inte enbart för mordet på George Floyd i USA. Utan det är för nu var det droppen. Hur ofta ska detta ske utan att vi ska se en förändring? När blev det okej att ta en svart människas liv?