Bild på Rinkebygrillen. Barn sitter på huk framför grillkiosken.
Rinkebyarkivet.

Cengiz Tuncer från Rinkeby är med och driver Facebookgruppen ”Rinkeby under -70 och -80 talet”. För Nyhetsbyrån Järva visar han bilder från en svunnen tid och berättar om livet som ung i Rinkeby under 1970- och 1980-talet.

Facebookgruppen ”Rinkeby under -70 och -80 talet” startades av Hasse Lillfur för elva år sedan. Sedan dess har kontot exploderat med nya gruppmedlemmar. Cengiz Tuncer, som är en av administratörerna i gruppen, berättar att allt började med en bild på ett gatukök som blev mycket uppskattat och uppmärksammat i Facebookgruppen.

– Gatuköket fanns vid parkeringen mittemot där Rinkeby Folkets Hus finns nu, säger Cengiz Tuncer.

Många har glömt bort varandra, men tack vare gruppen har man nu hittat tillbaka till gamla vänskaper

Efter den stora respons som bilden fick kontaktade Cengiz Tuncer stadsdelsnämnden för att kunna få tillstånd att kolla igenom Rinkebyarkivet. Där hittade han 23 lådor fyllda med tusentals bilder från Rinkeby.

– Det finns till exempel massor med foton från Finska föreningen. Många har glömt bort varandra, men tack vare gruppen har man nu hittat tillbaka till gamla vänskaper.

Många minns taxistolpen

– Många blir nostalgiska och känslosamma av att se bilder på byggnader och på gamla skolkompisar. Många minns taxistolpen, EPA som senare blev Tempo och gatuköket Sibylla som ägdes av ungrare och sedan av turkar. Taxistolpen var en samlingspunkt för ungdomarna där man ringde 76037 för att få reda på vem som var i centrum, säger Cengiz  Tuncer.

Sensommaren 1973 var året då Cengiz Tuncer kom till Sverige. I början bodde han hos släkten i Tensta i en månad, men sedan flyttade han till Rinkeby och han har bott där sedan dess. Som ung spelade han basket och hade många förebilder inom sporten. Men mest var de unga i Rinkeby förebilder för varandra.

– Basket och brottning var stort på den tiden. Det var Selaöpojkarna och Rinkeby International som var populära lag. Fotbollen var inte så stor som den är idag.

På fredagar och lördagar var det disco på ungdomsgården

Cengiz Tuncer berättar att han som liten brukade vandra runt i olika byggen och i Kista centrum, och han undrade vad som fanns bortom skogen. Han minns rosenträdgården bakom Kvarnbyskolan och hur man satt i Rinkeby centrum till solen gick ner. Ibland pallade man äpplen i Bromsten eller cyklade till Nälstabadet för att bada på somrarna. Cengiz berättar också om den välkända pizzerian i Rinkeby där kunde man träffa på de flesta man kände.

– På fredagar och lördagar var det disco på ungdomsgården. Ibland hade Finska föreningen kvällsöppet och om man var snäll och lugn fick man komma in där. Men söndagarna var heliga. Då var man inte ute efter klockan åtta på kvällen för alla skulle upp tidigt dagen efter för att gå till jobbet. Det var andra tider då. Många var arbetare och jobbade hårt. Om någon äldre klagade på att vi var högljudda så respekterade vi det och höll oss tysta. Man hade frihet under eget ansvar.

Han minns också när han brukade smygröka, på den tiden då ett paket gula Blend kostade 10,25 kr.
Cengiz hoppade av skolan i när han gick i åttonde klass och började kort därefter jobba som diskare i DN-skrapan. Till slut fastnade han för taxibranschen och jobbar nu som utbildare på Taxi Stockholm. Facebookgruppen ”Rinkeby under -70 och -80 talet” är hans hobby när han inte utbildar taxichaufförer.

– Många gruppmedlemmar tackar och vill hjälpa till med gruppen. Rinkeby är verkligen mitt hjärta.

Krista Sirviö

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Aktörer från Järva drar igång ny idétävling

Idétävlingen För-orten har dragit igång. Anordnarna bakom tävlingen är Womenisa, BLING, Bk Bussenhus och Atletico Rinkeby. Tävlingen utgörs av två kategorier – en för kvinnor och en för samhället.

Kollektiv sorg kräver mer psykologiskt stöd för unga

När Sakariya Hirsi fick nyheten om skjutningen i tisdags gick han ut i Tensta och möttes av sorg och förtvivlan. – Min önskan för 2021 är att det ska bli året då vi lyfter sorgen och bearbetar den.

”Jag var ensam med tre barn när jag startade mitt företag”

Nu ansluter Kowsar Aden till Womenisa i Järva. – Vi vill hjälpa kvinnor att sluta underskatta sin egen förmåga. Nu är jag en del av gänget och det är en dröm som har gått i uppfyllelse, säger Kowsar Aden.

Parken som politikerna inte vill prata om

Beslutet är taget. Stockholms stad ska anlägga en begravningsplats nedanför Granholmstoppen på Järvafältet. Men vad som kommer hända med discgolfparken som ligger där idag är fortfarande oklart.