Nu är det Ewa Rönnberg som ställer ut sin konst i Järva Folkets Park på Eggeby gård.
 – Jag vill visa hur ljust färgglatt Tensta och Järvafältet är, säger hon.

I dag har Ewa flyttat till Hässelby, men innan dess bodde hon fyrtio år i Bromsten, så hon känner sig väl hemmastadd på Järvafältet. Hon säger att hon har ett särskilt förhållande till Spånga by där hennes barn och barnbarn klättrat i Axel Nordells lekskulpturer, som också finns på en av hennes tavlor.

Efter sin pensionering från Svensk filmindustri i Råsunda tog hon upp ungdomens måleri. Hon har vidareutbildat sig och ställt ut på flera olika ställen i Västerort.

En inspirationskälla är Helga Henschen.

En inspirationskälla är Helga Henschen. Och som medlem i Helga Henschens vänner vill Ewa Rönnberg gärna lyfta fram Henschens appeller om solidaritet och systerskap – lika aktuella idag som när de tillkom.

I några målningar hämtar hon detaljer från Henschens utsmyckning av Tensta tunnelbanestation. Fast med konstnärens frihet har Ewa stuvat om och bland annat låtit en fågel som finns nere på perrongen i Tensta tunnelbanestation flyga opp och sätta sig i full frihet intill T-baneskylten i Tensta centrum.

 – Jag vill visa hur ljust färgglatt Tensta och Järvafältet är, som en motbild till mediernas ofta negativa bild. Visa att det bor vanligt folk här, sade Ewa Rönnberg.

Några större äldre målningar i akryl är inte till salu. Ett par oljemålningar, den ena med den utsläppta pippin, den andra, Vårmarknad på Livstycket, är lite dyrare. Men ett gäng akvareller med Spånga kyrka och flera motiv från Tensta finns att köpa för runt tusenlappen. Folk har sagt åt henne att hon gott kunde ta mer betalt, men Ewa säger att hon är nöjd om priset täcker material och omkostnader.

 – Jag tycker det är roligt om folk som gillar mina tavlor också har råd att köpa dem.

Den som inte är köpsugen kan glädja sig åt tavlorna alldeles gratis på Café Grönlingen på Eggeby gård, vardagar mellan klockan 11 och 16 hela oktober månad ut.     

Mats Leander
Lämna ett svar
You May Also Like

En komikers uppväxt i Rinkeby

Daniel Sanchez växte upp i Rinkeby med två äldre syskon och föräldrar. Han har bott i Rinkeby i hela sitt liv, men bor numera i en studentlägenhet i Skanstull. Förutom att köra stand up så studerar han psykologi på Stockholms Universitet.

Årets vinnare av Tensta konsthalls Textpris för unga

Amar Jasarevic och Nasrin Mohamoud vann första och andra pris i Tensta konsthalls tävling Textpris för unga. – Jag skrek rakt ut när jag såg att jag vunnit, sade Amar Jasarevis. – Jag blev jätteglad, men hade nästan glömt att jag skickat in min text, sade Nasrin Mohamoud.

Mizeria, del 30: Live från häktet

Dom tog min dator och min telefon. Allt jag hann göra var att ringa morsan och dra en lögn om att jag ska ta en sista minuten till Grekland för att rensa huvudet. Hon vet att jag mår fett dåligt så hon sa inget, bara att jag skulle köpa någon olja, som att den inte finns här. Aicha kommer koka när hon får veta att jag fick åka bara sådär. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

När orten tar plats i litteraturen

Om platsens betydelse i litteraturen handlade samtalet på Eggeby gård mellan författarna Gunilla Lundgren, Seluah Alsaati och Melody Farshin. De har alla skrivit böcker där Järva spelar en väsentlig roll.