Nu är det Ewa Rönnberg som ställer ut sin konst i Järva Folkets Park på Eggeby gård.
 – Jag vill visa hur ljust färgglatt Tensta och Järvafältet är, säger hon.

I dag har Ewa flyttat till Hässelby, men innan dess bodde hon fyrtio år i Bromsten, så hon känner sig väl hemmastadd på Järvafältet. Hon säger att hon har ett särskilt förhållande till Spånga by där hennes barn och barnbarn klättrat i Axel Nordells lekskulpturer, som också finns på en av hennes tavlor.

Efter sin pensionering från Svensk filmindustri i Råsunda tog hon upp ungdomens måleri. Hon har vidareutbildat sig och ställt ut på flera olika ställen i Västerort.

En inspirationskälla är Helga Henschen.

En inspirationskälla är Helga Henschen. Och som medlem i Helga Henschens vänner vill Ewa Rönnberg gärna lyfta fram Henschens appeller om solidaritet och systerskap – lika aktuella idag som när de tillkom.

I några målningar hämtar hon detaljer från Henschens utsmyckning av Tensta tunnelbanestation. Fast med konstnärens frihet har Ewa stuvat om och bland annat låtit en fågel som finns nere på perrongen i Tensta tunnelbanestation flyga opp och sätta sig i full frihet intill T-baneskylten i Tensta centrum.

 – Jag vill visa hur ljust färgglatt Tensta och Järvafältet är, som en motbild till mediernas ofta negativa bild. Visa att det bor vanligt folk här, sade Ewa Rönnberg.

Några större äldre målningar i akryl är inte till salu. Ett par oljemålningar, den ena med den utsläppta pippin, den andra, Vårmarknad på Livstycket, är lite dyrare. Men ett gäng akvareller med Spånga kyrka och flera motiv från Tensta finns att köpa för runt tusenlappen. Folk har sagt åt henne att hon gott kunde ta mer betalt, men Ewa säger att hon är nöjd om priset täcker material och omkostnader.

 – Jag tycker det är roligt om folk som gillar mina tavlor också har råd att köpa dem.

Den som inte är köpsugen kan glädja sig åt tavlorna alldeles gratis på Café Grönlingen på Eggeby gård, vardagar mellan klockan 11 och 16 hela oktober månad ut.     

Mats Leander
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Alma-priset är en festlig angelägenhet i Hjulsta grundskola

Årets Alma-pristagare är den franska författaren Jean-Claude Mourlevat. I Hjulsta grundskola jobbar barnen under våren med att lära känna författaren och hans böcker, som en del av skolans läsfrämjande verksamhet.

Mizeria, del 27: All black errthang

Osmans mamma, som annars brukar hålla så låg profil, har skrikit sig hes av sitt hysteriska gråtande. Varje mamma där inne kan känna hennes sorg, för varje gång hennes attacker slår till så dras hela rummet med. Min mamma förklarade på morgonen att ingen förälder är förberedd på sitt barns begravning, för det är inget som en förälder ska bevittna. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

Husbys nya muralmålning är färdig

Den nya muralmålning i Husby centrum invigdes på onsdagen. Den illustrerar en liten flicka som läser en bok med texten ALLA SKA ÄTA.

Orten i ungdomarnas ögon

Projektet “Mina drömmars ort” engagerar ungdomar till nyfikenhet, lek och lust. Under fem intensiva dagar har modeller av deras drömort skapats. Resultatet av det fantasifulla arbetet ställs ut på Husby Konsthall.