På Husby Konsthall visas en utställning med verk av Iryna Hauska. Besökarna får samtidigt lära sig konsten att skapa konst i ett annorlunda material – nämligen strumpbyxor.

Husby Gård hade i förväg bett besökare att ta med eller skänka sådana som man inte längre tänkte använda. Det blev en välkommen rensning i en byrålåda och jag stegade iväg till Konsthallen.

Mittt på golvet hade man ställt ihop ett antal bord och stolar. På bordet låg det träramar, en mängd nylonstrumpor i olika färger samt saxar. Jag satte mig bredvid Iryna och några andra kvinnor. ”Piglet”, föreståndaren, visade hur man klipper en enda lång remsa (plus en kortare) av ett par strumpbyxor. Bara en man var där, men det var konstnärens son. Så karlar kan de också.

Iryna knöt först små knoppar som övriga sen kunde utveckla till större blomsterkronor. Runt väggarna hänger en del av I ryna Hauskas egna konstverk utförda av ullmaterial inom träramar. Så fantastiskt färgstarka och vackra!

Hoppas fler hinner ta del av utställningen, som bara är öppen veckan ut, till den 16 februari.

Inga Harnesk
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

De har gjort en film som är ett öppet brev till Sverige

Kollektiv sorg är en kampanj som stärker unga människorättsaktivister. Josef Farhan och Sakariya Hirsi lyfter det stora problemet med gatuvåld och skjutningar i Sverige och kräver en förändring.  – Vi vill samla olika röster och lyfta dem med hjälp av namninsamlingar och vårt öppna brev, säger Sakariya Hirsi.

Mizeria, del 26: Panikattacker

Mina mjukisar stinker värre än mitt rum, men jag har ingen ork. Jag svettades så mycket i natt att jag kunde ha drunknat i mitt eget svett. Sängen är fortfarande blöt, men jag ligger ändå i den och stirrar i taket. I vanliga fall hade jag ringt grabbarna och haft gäeda när resten av familjen taggat. Främst Osman. Imorgon begravs han, bredvid Hamza ironiskt nog. Overkligt. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

Mizeria, del 12: Every bandit needs a toffla

Det är middag hemma hos Aicha och Ali. Baba Hussein jobbar, mamma Mona serverar maten och Aicha kollar i mobilen. Ali förbereder sig för morgondagen. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

Gå bara, del 23: Våra liv är pausade

Det här är del 23 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Trots Dublinförordningen blir Abdi kvar i Sverige. Han flyttar runt och lever i ovisshet. Men han har vänner och han lär sig svenska, för tänk om han får stanna.