På Husby Konsthall visas en utställning med verk av Iryna Hauska. Besökarna får samtidigt lära sig konsten att skapa konst i ett annorlunda material – nämligen strumpbyxor.

Husby Gård hade i förväg bett besökare att ta med eller skänka sådana som man inte längre tänkte använda. Det blev en välkommen rensning i en byrålåda och jag stegade iväg till Konsthallen.

Mittt på golvet hade man ställt ihop ett antal bord och stolar. På bordet låg det träramar, en mängd nylonstrumpor i olika färger samt saxar. Jag satte mig bredvid Iryna och några andra kvinnor. ”Piglet”, föreståndaren, visade hur man klipper en enda lång remsa (plus en kortare) av ett par strumpbyxor. Bara en man var där, men det var konstnärens son. Så karlar kan de också.

Iryna knöt först små knoppar som övriga sen kunde utveckla till större blomsterkronor. Runt väggarna hänger en del av I ryna Hauskas egna konstverk utförda av ullmaterial inom träramar. Så fantastiskt färgstarka och vackra!

Hoppas fler hinner ta del av utställningen, som bara är öppen veckan ut, till den 16 februari.

Inga Harnesk
Lämna ett svar
You May Also Like

Runstenarna på Järvafältet berättar om historien

Vad säger oss runstenarna på Järvafältet? Det skall mana (oss att) minnas männen medan människor leva! ᚦᛁᛏ ᛋᚴᛅᛚ ᛅᛏ ᛘᛁᚾᚢᛘ ᛘᛅᚾᛅ ᛘᛁᚦᛅᚾ ᛘᛁᚾ ᛚᛁᚠᛅ (ðet skal at minum mana meðan men lefa) Så står det på en runsten i Runby i Upplands Väsby inte långt från Järvafältet.

Poesipiloterna – Saber, Khalid, Rayan och Ali

De här fyra killar i årskurs 8 på Enbacksskolan, Saber, Khalid, Rayan och Ali, vill genom poesiläsning vara förebilder och sprida läsglädje! Dikterna kommer från Mona Monasars diktsamling ”Modersmål” som de läste i klassen.

Mizeria, del 13: Polishelikoptrar och tårar

Ingen förälder ska behöva bevittna sitt barns begravning. Folk kollade på henne som om hon var tokig när hon la sig platt på marken och drog i gräset på gravsättningen, men varje moder på plats kände med henne. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag. 

”Värmen som finns mellan människor är ljuset”

I Paris lever tusentals svensktalande ungdomar i tältläger i väntan på asylbesked. Annelie Drewsen har skrivit en roman om deras öde.  – Det är upp till läsaren om man vill kasta ifrån sig boken och aldrig mer tänka på det här, eller om man vill engagera sig på något sätt.