Migrationsverket vägrar tro att Abdelkader Ali Saleh kommer från Eritrea. Hans ID-handlingar underkänns och myndigheterna vill utvisa honom till Etiopien eller Sudan.
Abdelkader Ali Saleh kom till Sverige från Eritrea för sju år sedan. Han hade suttit fängslad i hemlandet, men lyckades rymma från fånglägret.
– Jag var politiskt aktiv och medlem i Eritrean National Salvation Front. Jag fängslades eftersom jag inte hade gjort militärtjänst och jag anklagades för delaktighet i ett kuppförsök.
Istället beslutade Migrationsverket att han skulle utvisas till Sudan eller Etiopien
I Sverige sökte han asyl, men fick avslag. Hans identitet ifrågasattes. De intyg han visade ansågs vara ”av enkel beskaffenhet och därmed ha lågt bevisvärde varför det inte heller kan göra sannolikt ditt eritreanska medborgarskap”. Istället beslutade Migrationsverket att han skulle utvisas till Sudan eller Etiopien.
Abdelkader levde gömd i fyra år i Sverige för att sedan få möjlighet att få sitt ärende prövat igen. Han sökte asyl en gång till, men den 9 april i år fick han avslag på samma grunder igen.
– Men jag är eritrean. Jag är född i Keren i Eritrea och jobbade där tillsammans med min far som säljer frukt och grönsaker på torget. Båda mina föräldrar bor i Keren.
Både Migrationsverket och Migrationsdomstolen har bedömt att han ”sannolikt är medborgare i Etiopen och Sudan”, men varför de har kommit till den slutsatsen framgår inte av beslutet från Migrationsverket.
I domen från Migrationsdomstolen framgår dock vilka skäl som anförs
I domen från Migrationsdomstolen framgår dock vilka skäl som anförs. Det är en ganska komplicerad historia, som präglas av den politiska situationen i regionen. Abdelkader Ali Saleh är född i staden Keren 1969. Keren ligger i nuvarande Eritrea, men 1969 fanns inte staten Eritrea. Landet blev självständigt 1993, efter ett drygt 30 år långt krig för frigörelse från Etiopien.
På grund av kriget flydde Abdelkader Ali och hans familj från Keren till Sudan 1988. En flykt som tusentals eritreaner gjorde. Hans familj återvände till Eritrea 1993, som då blivit självständigt. Abdelkader själv stannade kvar i Sudan för att arbeta och kunna försörja familjen i Eritrea.
1996 skaffade han eritreanskt identitetskort, eftersom han är eritrean
Sedan följde flera år av kringflackande liv för Abdelkader. Han ordnade falskt pass i Sudan, fick tillfälligt arbetstillstånd i Jordanien, arbetade i Syrien utan giltiga dokument. 1996 skaffade han eritreanskt identitetskort, eftersom han är eritrean, men det dokumentet underkänns alltså av de svenska myndigheterna.
2011 greps Abdelkader Ali i Syrien och utvisades därifrån eftersom han saknade giltiga dokument. Efter en mellanlandning i Jemen kom han tillbaka till Eritrea och fängslades omedelbart på flygplatsen. Under tiden han var i häktet skedde ett misslyckat kuppförsök och regimen började fängsla tusentals människor. Abdelkader blev misstänkt även för deltagande i kuppförsöket.
– Jag torterades i fängelset och har svenskt läkarintyg som visar att jag har utsatts för tortyr. Intyget skickade jag till Migrationsverket, men inget hjälpte.
Precis som hundratusentals, ja, miljoner andra, korsade han Medelhavet i en båt
Efter två år i fängelseläger lyckades han fly till Sudan tillsammans med en medfånge. Därifrån tog han sig landvägen, genom Sahara, upp till Libyens kust. Hans syskon hemma i Eritrea skickade honom pengar och precis som hundratusentals, ja, miljoner andra, korsade han Medelhavet i en båt. Han hamnade i Italien och tog sig vidare upp till Norden. 2014 sökte Abdelkader Ali Saleh asyl i Sverige och 2016 fick han avslag första gången.
Abdelkader Ali Saleh visar kopior på alla dokument, id-kort, pass, kvittot från ambassaden, och alla intyg som han under åren har samlat på sig. Flera av hans landsmän, en del svenska medborgare, känner honom och hans släkt sedan många år. De kan intyga att han är eritrean och den han säger att han är.
Men den 9 april i år fick han avslag igen och beslut om utvisning. I domen från Migrationsdomstolen står det: ”Du ska återvända till ditt hemland Etiopien eller Sudan, eller till något annat land om du kan visa att det landet tar emot dig.” Men i dagsläget pågår en konflikt i Tigray i Etiopien, där eritreanska armén är inblandad. Landet kan inte vara en fristad för eritreanska flyktingar. Inte heller i Sudan är det politiska läget stabilt, särskilt oroligt är det i området som gränsar till Eritrea.
– Mitt hemland är Eritrea, inget annat, och jag kan inte återvända hem, säger Abdelkader Ali Saleh.