På kort tid har nykterhetsrörelsen, IOGT-NTO, startat flera föreningar i Järva.
– Det finns många som är nyktra här, men vi arbetar inte bara för nykterhet, utan även för demokrati, säger Robert Lindh, från IOGT-NTO.

Flera somaliska föreningar har gått med och även en kurdisk förening.
– Antingen är det befintliga föreningar, som hos oss får en tillhörighet i en organisation, som är ganska stor och stabil. Vi håller studiecirklar om olika frågor. Vi jobbar för nykterhet, för allas lika värde och ett bättre samhälle

Varför är nykterhet så viktigt, tycker ni?
 – Vi anser att alkohol hindrar människor från att utvecklas och leva ett rikt och fritt liv. Alkoholen kan hindra den som dricker, men även hela familjen drabbas. 

Varför gick du personligen med i IOGT-NTO?
– Jag jobbade med så kallade stökiga ungdomar uppe i Norrland, i Haparanda och i Luleå, och insåg ganska snabbt att det egentligen inte var ungdomarna som var problemet. Det var oftast deras föräldrar och hemförhållandena som gjorde att ungdomarna drev runt på stan på helgerna. De inte kunde vara hemma för att föräldrarna antingen söp eller knarkade.
– Då tog jag ett eget ställningstagande, att jag inte skulle dricka eller nyttja någonting som skapade så mycket problem för andra människor. Sedan blev jag erbjuden ett jobb av IOGT- NTO, och började jobba på en fritidsgård med just ungdomsverksamhet.

På tal om missbruk, vad tycker ni om att IOGT-NTO bedriver lotteriverksamhet? Jag har läst att ni anser att det är en låg risk att spela på lotter.
 – Självklart har vi en intern diskussion i vår organisation om spelmissbruk, men det vi har är prenumerationslotter. Det innebär att man prenumererar på lotterna, man får högst sex lotter per månad. Sedan är det oftast ett varulotteri det handlar om. Man kan vinna stugor, bilar och utlandsresor. Det är alltså inget spel med ”snabba” pengar vi talar om här.

Vad gör ni med vinsten från Miljonlotteriet?
– Vinsten går till barn- och ungdomsverksamhet, till vår sociala verksamhet och kamratstödsverksamhet.

Fokuserar ni också på att bekämpa narkotikan i samhället?
– Ja, alla droger, men många organisationer arbetar mot narkotika, eftersom narkotika är förbjudet enligt lag. Men alkohol är tillåtet och att dricka alkohol är det normala. Det händer att folk tittar snett på dem som väljer att inte dricka, och den som avstår måste ha väldigt goda skäl, som att vara sjuk eller gravid. Vi vill att det ska finnas fler alkoholfria mötesplatser.

Vad tycker du är alkoholens värsta konsekvenser?
– Alkoholen splittrar familjer och orsakar mycket mänskligt lidande. Jag har sett det på nära håll, hur det verkligen sliter på folk.

Är Järva inte något av en förebild när det gäller nykterhet?
– Ja, när det gäller alkohol så tror jag det verkligen. Jag upplever inte att det dricks mycket alkohol här. Om man jämför med andra centrum, där sitter det ofta män och dricker öl. Här sitter de och fikar istället.

 – Vi kan stötta ett kafé eller en restaurang där normen är att man inte dricker alkohol. Att skapa alkoholfria mötesplatser, skapa förutsättningar för det, blir en uppgift för oss. I det här området känns det inte som att normen är att dricka alkohol.

Var kommer IOGT ifrån från början?
 – IOGT var den svenska grenen av den amerikanska nykterhetsrörelsen som grundades 1851. Baptistpredikanten Olof Bergström lade grunden till rörelsen i Sverige 1879.

Vad var skälet till att nykterhetsrörelsen bildades i Sverige?
– Skälet var att under 1800-talet höll folk på att supa ihjäl sig i Sverige. Kring Norrlandskusten, runt sågverksindustrin, där jag kommer ifrån, där var det många som fick en del av sin lön i sprit. Det var kvinnorna som började göra uppror för det var de som blev lidande. Det var de som inte fick pengar till mat.

Nikoletta Dolfin

Fakta
IOGT gick 1970 samman med NTO, en annan nykterhetsorganisation som bildades 1922.
IOGT-NTO är Sveriges största nykterhetsorganisation och har ungefär 27 000 medlemmar i hela Sverige, i Stockholm finns det strax under 3000 medlemmar.

Lämna ett svar
You May Also Like

Om marknadshyror och parkeringsplatser i Husby

Kamp mot marknadshyror och parkeringseländet som väntar när garagen i Husby ska byggas om till bostäder. Det var några frågor som stod på dagordningen när Norra Järva stadsdelsråd sammanträdde härom kvällen.

Studentmiddagen som ska bli en tradition

Studentmiddagen var ett initiativ från Rinkeby Folkets Hus. – Det görs för lite för dem som det har gått bra för här i Rinkeby, därför ville vi ordna en fest, säger Fardosa Omar, verksamhetsledare på Rinkeby Folkets Hus.

Promenera till skolan med Järvas Idrottsmammor!

Inte ens hälften av eleverna i Kista International School kommer till skolan just nu. Antingen har de förkylningssymtom, eller så är de rädda att bli smittade på bussen i tunnelbanan. Men nu organiseras gemensamma promenader till skolan.

Trots varningar från FN säljer staden mark i Husby till Hembla

Ett par dagar efter att FNs speciella rapportör om bostadsfrågor Leilani Farah besökte Husby för att få information om det skandalomsusade riskkapitalföretaget Hemblas (f.d. D.Carnegie) agerande i stadsdelen säljer staden en viktig tomt i Husby centrum till företaget.