Så långt tillbaka jag kan minnas har jag demonstrerat på första maj. Jag var liten när jag höll pappas hand och vi gick från Humlegården till Norra bantorget. Mamma var inte med. Det berodde inte på att hon var av någon annan åsikt, utan på att hon inte orkade gå så långt. Hon hade en utsliten höft. Men pappa och jag, vi demonstrerade. Vi gick tillsammans med pappas vänner. Flera av dem bar svart basker och det gjorde pappa också. De hade en gemensam historia.

Land efter land fick fascistiska regeringar – ljusen släcktes ett efter ett

När pappa var runt 30 arbetade han på en bilverkstad i Hudiksvall. Läget i Europa oroade honom. Land efter land fick fascistiska regeringar – Tyskland, Italien, Österrike, Rumänien… ”Ljusen släcktes ett efter ett”, som en av pappas kamrater uttryckte det.

 Spanien hade en regering med liberaler, republikaner, socialdemokrater och kommunister. I juli 1936 gjorde den spanska militären uppror och de fick stöd av Hitler och Mussolini. Men landets folkvalda regering fick inget stöd av västvärlden. Då bildades de Internationella brigaderna. Mer än 45000 män och kvinnor från 54 länder gav sig iväg till Spanien för att försvara demokratin.

På första maj samlas vi uppe vid La Mano på söder för att minnas dem som kämpade mot fascismen. Från Sverige reste mer än 600 frivilliga. Min pappa var en av dem.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Lämna ett svar
You May Also Like

En sjuka breder ut sig i samhället

En sjuka breder ut sig i samhället idag. Det här handlar inte om viruspandemin, utan om viljan att styra media.

Tillbaka på ruta ett och börja om från början

Jag har arbetat i Järva sedan augusti 2016, men ibland känns det som om jag varit här i evigheter.

Jag vill se en teveserie om livet längs riktiga blå linjen

Tunna blå linjen heter SVT:s senaste stora satsning. Det är tio avsnitt, sammanlagt tio timmar, om uniformerade poliser i Malmö. Recensenter hyllar serien, som ”osminkad vardagsrealism och ”unik tonträff.

En värld utan journalistik, den vill vi inte ha…

I debatten om media i utsatta områden, som genomfördes under Järvaveckan senast, sade Martin Schibbye något klokt. ”En värld utan journalistik, den vill vi inte ha.” Nej, det vill vi inte. Ett samhälle där makthavare och politiker aldrig riskerar att granskas önskar ingen. I alla fall inte i teorin. Verkligheten verkar vara en annan.