Protester mot Järva begravningsplats på båda nämndmötena.

Stadsdelsnämnderna i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta hade möten samtidigt på torsdagskvällen. Med kort varsel hade frågan om Järva begravningsplats kommit upp på dagordningen. Många Järvabor kom till mötet i Rinkeby, och lika många till mötet i Tensta, för att protestera.

Rinkeby-Kista:

När allmänheten bjöds in till en öppen frågestund med ledamöterna i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd var det många som ville prata om begravningsplatsen som planeras på Järvafältet.

Marja Erdal som är aktiv i kampanjen Låt parken leva hade tagit med sig flyers till stöd för Järva discgolfpark och argumenterade för att det är en av områdets populäraste platser som nu hotas av bygget. Bland de omkring 50 Järvabor som kommit till mötet var det inte mindre än 11 stycken som ville fråga politikerna om begravningsplatsen och discgolfparken. Bara en av dem tyckte att beslutet att anlägga en begravningsplats vid Granholmstoppen var en god idé.

– Många ungdomar tränar på Järvafältet och jag tror att framförallt unga tjejer skulle känna sig mer otrygga med att göra det om det byggs en begravningsplats där, sade basketklubben Akropols ordförande Mårten Westberg.

Andra invändningar handlade bland annat om att begravningsplatsen skulle leda till ökad biltrafik och mer buller på Järvafältet och att Granholmstoppen inte får bli ett monument över alla dem som dödats i området.

Stadsdelsnämndens nytillträdde ordförande Benjamin Dousa (M) poängterade att de närvarande politikerna inte är ansvariga för frågan om begravningsplatsen. Han uppmanade istället folk att vända sig direkt till Kyrkogårdsnämnden som har tagit beslutet.

Miljöpartisten Tomas Beer kallade beslutet för beklagligt och menade att det kunde gjorts mer för att hitta en bättre plats för bygget.
– Vår lokalgrupp är emot placeringen av begravningsplatsen, men tyvärr har Kyrkogårdsnämnden valt att inte lyssna på oss.

Den enda som uttalade sig positivt kring nämndens beslut var medborgarvärden Hagi Farah. Men det var tydligt att hans åsikt också hade stöd bland flera av åhörarna.
– Jag är för bygget av begravningsplatsen, vi har väntat på den i 30 år. Bristen på begravningsplatser är ett problem och splittrar familjer, sade han.

Anna Nygård

Spånga-Tensta:

Det var mycket folk och hetsig stämning när stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta hade möte. De flesta var där för att få besked om vad som händer med Discgolfparken och Järva begravningsplats.

Förste talare menade att det är fel att bygga en begravningsplats i ett område som har varit soptipp. Dessutom påpekade flera att Discgolfparken hade utsetts till Årets Park i Sverige 2017. Talarna avlöste varandra och argumenterade mot beslutet att anlägga en begravningsplats på Järvafältet.

Nämndens ordförande Sus Andersson försökte förklara, men blev ofta avbruten. Till slut lovade ordföranden att man ska bjuda in de ansvariga från Stockholms Stad för att diskutera ärendet vidare. Ett beslut som fick applåder.

Panayotis Hatzipavlis
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hatten på när Internationella kvinnodagen firades i Tensta

– Många kvinnor känner sig diskriminerade och förbisedda och så ska vi inte ha det, sade Ole-Jörgen Persson, M, ordförande i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta när han invigde Livstyckets nya utställning i Tensta centrum på Internationella kvinnodagen.

”Tvättstugan är svår att ersätta”

Tvättstugan på Degerbygränd har totalförstörts.  – Det var en tvättstuga för mer än 1000 hushåll, sade Lars Nylund, fastighetschef på Familjebostäder, som var med vid nämndmötet i Rinkeby-Kista.

Som United vann derbyt i byn

Det var derby i byn igår kväll och det blev en fartfylld match när Som United mötte Rinkeby United på Knutby BP.

Tryggheten diskuterades när Stadsteatern kom på besök

Lokala frågor stod i fokus när Kulturhuset Stadsteatern bjöd in till forum och debatt i Blå Huset i Tensta. Journalisten Amie Bramme Sey ledde diskussionen under turnén i Västerort.