På Vänsterpartiets listor i kommunalvalet saknas ett bekant namn från Rinkeby. Efter sexton år i Stockholms stads fullmäktige säger Ann-Margarethe Livh adjö. Inte från politiken, men från kommunalpolitiken.
– Det har jag lovat familjen och andra nära och kära.

Det är inte långt kvar till valet när vi träffas en eftermiddag på Rinkebystråket och Ann-Margarethe Livh känner en viss oro.

– Ja, det är en orolig tid. Om någon hade sagt till mig för 20 år sedan att SD kan bli vågmästare i Stockholms stad, då hade jag aldrig trott det skulle vara möjligt.

Men nu kan det bli så. Sverigedemokraterna verkar gå framåt även i Stockholm.

– Många i Sverige känner sig bortglömda och rädda. De upplever att ingen regering har något att erbjuda dem, då blir det en röst på SD.

Hon konstaterar att det folkliga missnöjet inte har samlats i en bred vänster, som till exempel i Frankrike eller Spanien.

– Vi inom vänstern, och då menar jag vänster i bred bemärkelse, måste fråga oss vad vi gör för fel. Utan att vi för den skull rullar oss i säck och aska.

Att styra Stockholm är som att styra ett litet land

Ann-Margarethe Livh har varit med länge i politiken. Under de sexton åren i stadshuset har hon suttit både i opposition och i styrande ställning. Men hon har nog aldrig haft så mycket att säga till om som under de senaste fyra åren, som bostads- och demokratiborgarråd.

– Att styra Stockholm är som att styra ett litet land. Det tar tid. Önskar att mandatperioden hade varit något år till, så att vi skulle kunna förankra de projekt vi påbörjat. Det handlar bland annat om ökat inflytande för hyresgäster och fler byggstarter för allmännyttiga bostäder.

Hon kallar bostadsmarknaden i Stockholm för ”sanslös”, och hon har under hela mandatperioden slagits för hyresrätterna i de kommunala bostadsbolagen.

– Alliansen sålde ut 30 000 hyreslägenheter på sin tid. Vi har inte sålt ut allmännyttan, inte en enda hyreslägenhet har vi privatiserat. Vi i Sverige behöver inga fattighus eller ”social housing”, vi har allmännyttan och där ska alla kunna bo, oavsett inkomst.

Men bostadsbolaget D. Carnegie & Co, som ägs av ett världens största riskkapitalbolag, sökte och fick bygglov att bygga på sin tomt i Tensta. Detta trots omfattande protester mot bolaget.

– Ja, men Vänsterpartiet, som enda parti, röstade emot detta, eftersom vi menar att de först måste börja sköta de hus de redan äger. Klagomålen från deras hyresgäster är många och de ökar hela tiden.

Marknaden fixar inte välfärdspolitiken

Problemet är att Sverige saknar en statlig bostadspolitik, menar Ann-Margarethe Livh.

– Miljonprogrammet hade aldrig byggts om inte staten hade finansierat.  Marknaden fixar inte välfärdspolitiken och därför har vi den kaotiska situationen på bostadsmarknaden som vi har.

Stockholmshusen var ett försök att bygga bra, och samtidigt billigt. Nu är de första husen klara, men kritikerna menar att hyrorna inte blev så låga som man lovat.

– Hyrorna är inte förhandlade, men vi vet att de kommer att bli mycket lägre än i andra nybyggda lägenheter, säger Ann-Margarethe Livh.

Hon suckar lite, verkar trött på kritiken mot Stockholmshusen.

– Alla säger att de vill ha en blandad stad, men man måste göra något också. Det är klart att det hade varit bättre om det blivit ännu billigare. Men då krävs det att staten tar ett ekonomiskt ansvar. Det är de borgerliga partierna som gnäller, samtidigt som de inte har ett enda förslag hur man ska lösa problemet.

Stråket blöder, det måste man vara medveten om

Vi sitter på Tea House på Rinkebystråket under intervjun. Stället ägs av en av företagarna som protesterat mot alltför höga lokalhyror. Hyror som gör att den ena efter den andra butiken slår igen eller byter ägare. Ann-Margarethe Livh är bekymrad för Rinkebystråkets framtid.

– Stråket blöder, det måste man vara medveten om. Egentligen har alla förortscentra stora problem.

Under den senaste fyra åren har Ann-Margarethe Livh suttit som ordförande både i Familjebostäder och Svenska bostäder och dessutom på den politiska makten. Varför har hon inte kunnat göra mer för företagarna på Rinkebystråket?

Företagarna kämpar med hyror som ligger i nivå med dem på Östermalm

– För det första reserverade jag mig mot beslutet att göra Rinkebystråket till ett affärsstråk, säger hon.  Rinkeby är ett av Stockholms fattigaste områden, det finns inte tillräckligt med köpkraft här.

Men nu är stråket en verklighet och företagarna kämpar med hyror som ligger i nivå med dem på Östermalm. Ann-Margarethe Livh är väl medveten om situationen och tycker jämförelsen är orättvis.

– Ja, men det är därför vi har gett stora hyresrabatter och ett fördelaktigt lättnadsavtal för alla innehavare. Vi ska göra det bästa vi kan.

Familjebostäder gick med 189 miljoner i överskott första halvåret 2017. Varför kan inte hyrorna helt enkelt sänkas?

– Om vi sänker hyrorna sjunker värdet på fastigheterna, det går inte. Just nu har våra kommunala bolag bra ekonomi, men det egna kapitalet sjunker snabbt eftersom vi måste bygga mycket och bygga bort bostadsbristen. Våra bolag har inga andra inkomster än hyror från lägenheter och lokaler. När det går med förlust någonstans måste pengarna tas någon annanstans ifrån.

Min mest misslyckade karriär någonsin

Ann-Margarethe Livh kommer ursprungligen från Hammarön, en bruksort i Värmland. ”Med Folkets Hus, Folkets Park, om du andades där blev du socialdemokrat.” 1969 åkte hon iväg till Paris för att jobba som au-pair. ”Min mest misslyckade karriär någonsin, bytte familj tre gånger.” Sedan flyttade hon till Lund för att börja studera sociologi och franska. Där gick hon med i Grupp 8 och blev socialist.

– Stämningen från 1968 fanns kvar i Paris, det är klart att det påverkade även mig. I Lund fortsatte det, med studiecirklar och diskussioner. Allt handlar i grunden om ägande och makt. Så är det.

Efter valet den 9 september slutar Ann-Margarethe Livh som borgarråd och får mer tid för familj och vänner. Men hon tänker inte gå i pension och enbart ägna sig åt barnbarnen. Långt därifrån.

– Det är många som drar i mig nu, säger hon. Men jag vill inte sitta ordförande i någon styrelse och bli en byråkrat. Jag vill få mer tid till de internationella organisationer där jag är med. Internationella frågor diskuteras alldeles för lite inom den breda vänstern.

Du tänker inte lämna Rinkeby då?

– Nej, det händer så mycket bra saker här nu. Folkets Hus håller på att bli ett verkligt kulturhus och en samlingspunkt för Rinkebyborna. Kvinnoföreningarna växer och resultaten i skolorna har blivit bättre, det är en spännande utveckling.

Det fanns rykten som sade att du tänkte flytta tillbaka till Värmland?

– Nehej, skrattar hon, det tänker jag inte. Jag kan åka dit oftare, men inte flytta dit. Det kan väl ingen människa tro!

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

 

Lämna ett svar
You May Also Like

Islamofobin fick Khadiga att ta av sig slöjan

I onsdags publicerade Brottsförebyggande rådet, Brå, en ny rapport om de islamofobiska hatbrottens karaktär. Khadiga från Akalla berättar om sina egna erfarenheter av islamofobi som muslimsk kvinna. Erfarenheter som ledde till att hon till slut tog av sig slöjan i hopp om slippa påhopp.

Kvinnonätverket Womenisa delar ut pris

Det nylanserade kvinnonätverket Womenisa har delat ut utmärkelsen månadens Womeneur. Amal Said, verksamhetsansvarig för Womenisa, berättar om utmärkelsen och hur nätverket arbetar med kvinnlig utveckling och entreprenörskap.

Arbeta i skrädderi eller trädgård?

Vill du bli trädgårdsanläggare eller skräddare? Nu finns det möjlighet att få…

Viktig information på somaliska om Coronaviruset

Fatuma Adullahi Mohamed är folkhälsovetare och har arbetat som kunskapsspridare för Folkhälsomyndigheten…