Hans Andrén visar vad som krävs för att få gå en lärlingsutbildning.

Vill du bli trädgårdsanläggare eller skräddare? Nu finns det möjlighet att få både utbildning och jobb via två separata lärlingsutbildningar.

I ett samarbete mellan Tillväxtverket, Folkets Husby och utbildningsföretaget Mode3 kan man få lärlingsutbildning inom trädgård eller skrädderi. Utbildningen är heltid från januari 2019 till okt/nov 2019 och ger både utbildningspoäng och ett arbetsgivarintyg.

Utbildningen är uppdelad i olika delar. Under de första veckorna identifieras vad eleven redan kan kring de olika delarna inom antingen trädgård eller skrädderi. Hen får träffa olika arbetsgivare, arbetsplatser, fackföreningar och handledare med syfte att finna en lämplig lärlingsplats ute hos en möjlig arbetsgivare. Eleven får en tid på sig och känna efter om detta är något som skulle passa.

– Vi kommer att försöka skapa den bästa matchningen mellan elev och arbetsgivare innan lärlingsutbildningen startar. Allt för att det ska kunna leda till en anställning efter utbildningen, säger Hans Andrén från Mode3 som är utbildningsansvarig.

Skräddare en yrkesgrupp med många äldre som snart går i pension, och det finns inte tillräckligt många utbildade skräddare som kan ta över.

– Det en arbetsgivare söker är en lärling med stort intresse för hantverket och som är intresserad av sömnad och kreativa lösningar. Det viktiga är inte vad du kan utan vad du vill, säger Hans Andrén.

Maria Lambert Skewes

Fakta

Följande arbeten kan lärlingsutbildningen inom trädgårdsanläggare/miljövärd leda till:

  • Fastighetsskötare
  • Bovärd
  • Arbetsledare inom trädgårdsarbete
  • Parkarbetare
  • Banarbetare

Följande arbeten kan man få efter lärlingsutbildningen inom skrädderi:

  • Skräddare hos mycket exklusiva syateljéer
  • Skräddare hos fest-, bröllops ateljéer
  • Kostymförråd på teatrar, museum, film och TV
  • Prototypfabrik där man syr upp provkläder och testar innan man skickar för tillverkning

Det finns ett begränsat antal utbildningsplatser och utbildningen berättigar till CSN.

Kontakta Folkets Husby för mer information.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Järvabadet öppnar på måndag

Den 17 maj öppnar Stockholms fem uppvärmda utomhusbassänger för allmänheten, bland dessa ingår Järvabadet. Dessutom tillåts all organiserad idrottsverksamhet i stadens anläggningar.

Så vill partierna stoppa det dödliga våldet

Nu är det bara några veckor kvar innan det är dags att…

Protester på nämndmötena mot Järva begravningsplats

Stadsdelsnämnderna i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta hade möten samtidigt på torsdagskvällen. Med kort…

Zamzam rapporterar från Järva på 1:a maj

Idag är det den första maj, arbetarrörelsens dag. Eftersom inga demonstrationståg kan fylla gatorna i år kommer dagen firas med webbsändningar, röda flaggor från balkonger och livesänd webbradio. Radion är kulturhuset Cyklopens initiativ och Nyhetsbyrån Järva kommer att medverka.