I lördags var det den internationella dagen mot våld mot kvinnor. I Tensta uppmärksammades dagen när Stockholms FN-förening och Tensta tjej- och kvinnojour bjöd in till möte i Tensta Konsthall.

Gertrud Åström, ordförande för FN-föreningen i Stockholm var på plats. Hon började med att berätta att det nationella jämställdhetspolitiska delmålet är att mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck minskar, och på sikt upphör.
– Även skolan har en skyldighet att anmäla våld, sade Gertrud Åström.

Aase Smedler från Sveriges kvinnolobby började med att ta av sin tjocktröja och för att visa sin t-shirt.
– Orange är färgen som sätter fokus på denna dag, sade hon och samma färg hade hennes t-shirt. På den står det ¨UN Woman¨.
Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter är i fara idag, menade Aase Smedler.
Alla ska ha rätt till ett liv utan våld. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och mänskliga rättigheter är kvinnors rättigheter.

Även Nobels fredspris uppmärksammar våldet mot kvinnor i år. Läkaren Denis Mukwege och Nadia Murad får fredspris för sin kamp mot sexuellt våld mot kvinnor.

– Ingen människa borde utsättas för våld, sade Sus Andersson, ordförande i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta.
Hon redogjorde för statistiken inom Stockholms stad när det gäller våld mot kvinnor.
 – En av fyra drabbas av våld. Därför är det även viktigt hur man stadsplanerar och bygger, så att det känns tryggare.

I augusti har ett relationsvåldscentrum öppnat i stadsdelen Spånga-Tensta, där den som utsätt för våld i nära relationer kan få hjälp.

Fatma Qureshi

Fakta:
1864 mannan förlorar sin lagliga rätt att slå sina hustru.
1921 fick kvinnorna rösträtt och mer plats i samhället.
1958 förlorade lärarna rätten att slå eleverna.
1979 blev det förbjudet för föräldrar att slå sina barn.
1982 faller kvinnomisshandel under allmänt åtal.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hälsa och sjukvård i fokus på Town Hall Meeting i Husby

Höstens första Town Hall Meeting på Folkets Husby hade tema hälsa och sjukvård och fyra regionråd från den politiska majoriteten i Stockholm hade bjudits in för att svara på medborgarnas frågor. Men väl där var det bara två som dök upp.

Forskare söker deltagare till psykiatrisk studie

Just nu pågår en studie för att ta reda på hur covid-19 har påverkat personer som någon gång i livet har haft psykisk ohälsa.
 – Vi är intresserade av att personer från Järva deltar, eftersom det finns risk att det är ett område som varit extra utsatt, säger Shervin Shahnavaz, forskare vid Centrum för psykiatriforskning.

Nu kommer plaskdammen i Nydalsparken bli som ny

Det dröjde  tre år, och tre somrar, innan plaskdammen i Nydalsparken i Tensta började renoveras. Men nu är arbetet äntligen igång!

Järvas unga i ny webbserie på “Play and Rewind”

Järvabor skådespelar och har skrivit manus till Play and Rewinds nya ungdomsserie. Stockholmsavsnittet med titeln “Mötesplatsen” hade premiär i söndags kväll och var inspelad i Folkets Husby och Fryshuset. – Denna serie är den första av oss och om oss, menar Galdem A Talk som varit involverade i projektet.