Manifestation utanför Securitas.

”Vi vill ha en offentlig ursäkt!”
Utanför Securitas huvudkontor på Lindhagensplan i Stockholm hade Afrosvenskarnas Riksförbund en manifestation i solidaritet med pojkarna som misshandlades i Kista galleria.

Samtidigt som mötet ägde rum utanför kontoret, i värsta möjliga snöslask, så pågick ett möte mellan pojkarnas anhöriga, representanter för Afrosvenskarnas Riksförbund och Securitas ledning.

Det var Afrosvenskarnas Riksförbund, Förorten mot våld och flera andra organisationer som från början hade tänkt anordna en demonstration utanför Securitas i protest mot ordningsvakternas övervåld, som särskilt drabbar rasifierade. Men demonstrationen blev en manifestation när Securitas ledning samtidigt bjöd in till ett samtal om det som hänt.

De organisationer som deltog i manifestationen kräver att Securitas offentligt ger pojkarna, som misshandlades i Kista galleria i januari, en ursäkt.

– Vi kräver att pojkarna och deras familjer får en rättvis kompensation, sade Muhamed Nuur, som höll i manifestationen. Det som hände får aldrig hända igen.

 – Vi har alla sett filmen, sade Emma Ström, talesperson för Förorten mot våld. Vi har sett hur barn blir nedtryckta och släpade runt. Vi kräver upprättelse för barnen och att Securitas vidtar åtgärder så att detta inte upprepas.

Efter mötet med Securitas VD och representanter för ordningsvakterna sade Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas Riksförbund, att positionerna i samtalet varit låsta.

– Vi ville att pojkarna skulle få en ursäkt, men de ville berätta om hur de arbetar. De beklagar det som hänt, men vill inte medge att något fel begåtts.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Vi står eniga med våra kristna vänner”

Muslimer visar idag sitt stöd till Spånga-Kista församling med anledning av attentatet mot Spånga kyrka. – Vi vill visa att kyrkan är Guds hus, som alltid ska värnas och respekteras, säger Mariam Osman Sherifay, medlem i Khadija Center.

Tio skäl som talar för stöd till Nyhetsbyrån Järva:

Det finns en rad krav som ska uppfyllas för att komma ifråga för det statligt stödet för lokal journalistik. Av de tio uppställda kraven uppfyller Nyhetsbyrån Järva de flesta.

”Staden bör köpa tillbaka Hemblas lägenheter i Husby”

När Stockholms stads fullmäktige sammanträdde igår kväll var föreningen Ort till ort från Husby där för att lämna en protestskrivelse till fastighets- och bostadsborgarrådet Dennis Wedin. Vad tänker Stockholms stad göra åt den katastrofala bostadssituationen i Husby, undrar husbyborna i sitt brev.

Zamzam rapporterar från Järva på 1:a maj

Idag är det den första maj, arbetarrörelsens dag. Eftersom inga demonstrationståg kan fylla gatorna i år kommer dagen firas med webbsändningar, röda flaggor från balkonger och livesänd webbradio. Radion är kulturhuset Cyklopens initiativ och Nyhetsbyrån Järva kommer att medverka.