Manifestation utanför Securitas.

”Vi vill ha en offentlig ursäkt!”
Utanför Securitas huvudkontor på Lindhagensplan i Stockholm hade Afrosvenskarnas Riksförbund en manifestation i solidaritet med pojkarna som misshandlades i Kista galleria.

Samtidigt som mötet ägde rum utanför kontoret, i värsta möjliga snöslask, så pågick ett möte mellan pojkarnas anhöriga, representanter för Afrosvenskarnas Riksförbund och Securitas ledning.

Det var Afrosvenskarnas Riksförbund, Förorten mot våld och flera andra organisationer som från början hade tänkt anordna en demonstration utanför Securitas i protest mot ordningsvakternas övervåld, som särskilt drabbar rasifierade. Men demonstrationen blev en manifestation när Securitas ledning samtidigt bjöd in till ett samtal om det som hänt.

De organisationer som deltog i manifestationen kräver att Securitas offentligt ger pojkarna, som misshandlades i Kista galleria i januari, en ursäkt.

– Vi kräver att pojkarna och deras familjer får en rättvis kompensation, sade Muhamed Nuur, som höll i manifestationen. Det som hände får aldrig hända igen.

 – Vi har alla sett filmen, sade Emma Ström, talesperson för Förorten mot våld. Vi har sett hur barn blir nedtryckta och släpade runt. Vi kräver upprättelse för barnen och att Securitas vidtar åtgärder så att detta inte upprepas.

Efter mötet med Securitas VD och representanter för ordningsvakterna sade Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas Riksförbund, att positionerna i samtalet varit låsta.

– Vi ville att pojkarna skulle få en ursäkt, men de ville berätta om hur de arbetar. De beklagar det som hänt, men vill inte medge att något fel begåtts.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tensta får nya övervakningskameror

Efter dödskjutningen i december placerar polisen nu ytterligare två övervakningskameror i Tensta. Sedan  en ny lag trädde i kraft vid årsskiftet 2019/2020 är det numera möjligt för polisen att sätta upp bevakningskameror utan att söka om tillstånd hos Datainspektionen. 

Vad hoppas du inför 2019?

Året börjar närma sig sitt slut och vi gav oss ut på…

”Jag har väntat på min tur”

Så blev det Avram Lazaridis tur att vaccinera sig. Han har bokat tid på mässan i Kista. – Nej, jag tvekade aldrig att vaccinera mig. Jag läser mycket och håller mig informerad.

Fototävlingen som lyfter fram talanger från Järva

#MinaKvarter är en fototävling för att lyfta fram den talang, nyfikenhet och kreativitet som finns i Järva. Under våren 2019 kommer tävlingen gå av stapeln för andra året i rad. Teman för året är mångfald, jämlikhet, klimat och miljö.