De misshandlades i Kista Galleria.
Anas, Sakariye, Yonis och Muad var i Kista Galleria för att fira en födelsedag.

Det började så bra. Fyra kompisar skulle fira en födelsedag i Kista Galleria. Det slutade med att de misshandlades av fem ordningsvakter.
– Han tryckte ner mig på golvet och jag kunde inte andas, säger Yahye Suleiman, 12 år.

Det var i lördags som Anas Abdikadir, Sakariye Matan, Yonis Muse och Yahye Suleiman var tillsammans i Kista galleria.
– Jag fyllde 13, säger Anas Abdikadir, det var därför vi var där. Vi åt mat inne på Food Courten.

När de ätit klart gick de till biblioteket, som ligger inne i centrum.
– Vi hade bokat ett studierum mellan klockan 18 och 19, säger Yahye Suleiman. Vi har gjort det förut.

Vi snackade om Champions League

Där satt de och kollade på fotbollsklipp på youtube, snackade om Champions League och hade det bra.
– Vi satt och hängde bara, säger Yonis, vi diskuterade vilket lag som skulle vinna.

När klockan blev 19 knackade det på dörren. Det var ”en dam” som hade bokat nästa timme.
– Vi hade burit in två extra stolar till rummet, så nu skulle vi bära tillbaka dem, säger Yahye.

Killarna diskuterade, antagligen högljutt, om vilket lag som kunde tänkas vinna Champions League. De skrattade och tjafsade om vem som hade rätt. Två ordningsvakter uppmärksammade stojet och satte fart emot dem.
– Vi såg dem komma, säger Sakariye, och blev rädda. Så vi sprang iväg.

Har de inga rättigheter, frågade jag

Medan Yahye och Yonis bar iväg med stolarna försökte Anas och Sakariye smita iväg, men greps omedelbart av ordningsvakterna. En manlig och en kvinnlig ordningsvakt vred bak armarna på killarna och förde iväg dem. Yahye såg vad som hände och började filma med mobilen. (Det var det första videoklippet som lades ut på nätet.)

– Har de inga rättigheter, frågade jag, säger Yahye, Nä, bara skyldigheter, svarade den manliga vakten.

När ordningsvakterna såg att Yahye filmade var det honom de fokuserade på. Ytterligare ett videoklipp dokumenterar vad som händer. Den kvinnliga vakten brottas våldsamt med Anas, och den manliga ordningsvakten använder våld mot Yahye. Han vrider pojkens arm och knuffar honom våldsamt ner på golvet. (Yahye är tolv år och väger 32 kg.) När Yahye försöker komma loss, sätter vakten ett knä i ryggen på honom.

Jag kunde inte andas

– Jag kunde inte andas, säger Yahye. Och han slog mitt huvud i golvet. Jag fick stickor i ansiktet från trägolvet.
Han visar sår på kinden under högra ögat.
– Det såg ännu värre ut igår.

Flera personer runt omkring reagerar på vakternas våld mot pojkarna. En kille försöker hjälpa Yahye upp på fötter, då knuffar vakten bort honom. När han ännu en gång försöker gripa in, tar vakten upp sin batong. Han kallar också på förstärkning.

Till slut är det fem fullvuxna ordningsvakter som med våld släpar bort två småkillar. Yonis lyckades komma undan och Anas släpptes under händelsernas gång.

– Jag kände mig som värsta kriminella killen, säger Yahye. En vakt höll mig i en arm och en annan i den andra. En vakt gick framför mig och an bakom.

Poliseskort hem till Husby

Sakariye och Yahye släpades iväg till ett rum i källaren. Där fick de sitta, enligt vad de själva tror, i en timme. Sakariyes pappa var i närheten och kunde komma och hämta hem honom. Yahye hämtades av polis och fick skjuts hem. 

– När poliserna lämnade av honom hemma sade de ”rättfärdiga inte er sons beteende”, säger Yahyes storasyster. De sade att de hade talat med vittnen på plats.

Men videoklippen visar på något annat. När familjen fick se vad som hänt förstod de vad Yahye och hans kompisar varit med om. 

Han kan inte sova om nätterna

– Vi var på Karolinska sjukhuset med Yahye, säger systern. Min lillebror sover inte om nätterna. Han drömmer mardrömmar och han har haft huvudvärk och mår illa.
Yahyes familj har polisanmält händelsen, och föräldrarna till de andra pojkarna tänker göra samma sak.

Axel Andersson, presschef på Securitas, säger att det som hände var ett omhändertagande av ordningsstörande.
– Personal hade ringt och begärt assistans. Våld är det sista som vakterna tillgriper, de arbetar enligt polislagen paragraf 13. De har ingen avsikt att skada någon.

Men har du sett några av videoklippen? Det handlar om småpojkar.
– Det handlar inte om ålder, en spark är en spark och gör ont. 

Menar du att vakterna inte ska klandras?
– Det sade jag inte. Vi håller på med en internutredning.

Läs även Rädda barnens kommentar till händelsen

[vcv_widgets tag=”wpWidgetsDefault” key=”WP_Widget_Text” instance=”%7B%22widget-form%22%3A%5Bnull%2C%7B%22text%22%3A%22%3Cfigure%20class%3D%5C%22wp-block-video%5C%22%3E%3Cvideo%20controls%20src%3D%5C%22http%3A%5C%2F%5C%2Fwww.nyhetsbyranjarva.se%5C%2Fwp-content%5C%2Fuploads%5C%2F2019%5C%2F01%5C%2F69A4F3F3-0097-40A9-8607-0163256F2743.mov%5C%22%3E%3C%5C%2Fvideo%3E%3C%5C%2Ffigure%3E%22%2C%22filter%22%3A%22on%22%2C%22visual%22%3A%22on%22%7D%5D%7D” args=”%7B%22before_title%22%3A%22%22%2C%22after_title%22%3A%22%22%2C%22before_widget%22%3A%22%22%2C%22after_widget%22%3A%22%22%7D”]


Flera vittnen filmade händelsen i Kista galleria.

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Lokalpolisen får ett nytt, mer logiskt namn

Igår meddelade Rinkebys lokala polischef Therese Rosengren att hennes område får ett nytt namn. Istället för lokalpolisområde Rinkeby, som det hetat sedan 2015, är det hädanefter lokalpolisområde Järva som gäller.

Ny pandemilag – det här gäller

Riksdagen har röstat fram regeringens förslag om en tillfällig pandemilag. Lagen börjar gälla från och med imorgon, den 10 januari till och med den sista september 2021.

Så firas eid al-adha hos familjen Selfjord

Firandet kan se lite olika ut från familj till familj. Men precis som i eid al-fitr i slutet av Ramadan så får barnen presenter och klär sig extra fint och i nya kläder.  – Det är en glad högtid samtidigt som det firas av religiösa skäl. Man umgås med familj och vänner och det är ett positivt firande på flera sätt. Först är man med sin familj och sedan går man till grannar eller kompisar.

Framtiden oviss för Tensta Träff

Kulturnämnden beslutade att Studiefrämjandet får hälften så mycket pengar för att driva verksamheten i Tensta Träff, som de önskade.  – Vi har haft ett möte med kulturförvaltningen och nu diskuterar vi om vi kan få det att rulla ändå, säger Farida Al-Abani, verksamhetsledare på Tensta Träff.