Al-Azharskolan i Vällingby.

Åtal har väckts mot sju personer med anknytning till Al-Azharskolan. Åtalet gäller trolöshet mot huvudman i två fall, grova bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott. Fem av de åtalade satt tidigare i skolans stiftelses styrelse.

Det var den 20 november förra året som fem personer med koppling till den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar greps. Alla fem har tidigare suttit i skolans stiftelses styrelse.

Tre av dem släpptes i mitten av december, den fjärde strax före jul, i väntan på att förundersökningen skulle bli klar. Men den tidigare ordföranden för stiftelsen, Bashir Aman, som har byggt Al-Azhar till den största muslimska skolan i hela norra Europa, har hållits kvar i häktet hela tiden. Ett välbesökt möte anordnades i Rinkeby Folkets Hus den 21 mars till stöd för hans person.

Enligt ekobrottsmyndigheten har brotten begåtts under åren 2015-2018. Brotten som rör grov trolöshet mot huvudman handlar om att den tidigare styrelsen i stiftelsen fört ut sammanlagt 11 miljoner kronor från skolverksamheten för att starta en bank. Friskolan finansieras med offentliga medel och skolpengen är endast avsedd för skolverksamhet.

De har agerat i strid med stiftelsens ändamål

– Min bedömning är att styrelsen genom att flytta ut pengarna från skolverksamheten till den externa bolagsgruppen har agerat i strid med stiftelsens ändamål, vilket innebär att man gör sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman, säger Lisa Hermanrud, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten och även förundersökningsledare i ärendet.

Utöver de fem från stiftelsens styrelse åtalas två personer som har medverkat i arbetet att starta en bank. Åtalen gäller grova bokföringsbrott, och den tidigare ordföranden i stiftelsen åtalas dessutom för grovt penningtvättsbrott.

Utan uppsåt och utan egen vinning

De åtalade menar att överföringen av pengar var en investering, som till stora delar har betalats tillbaka. Allt har inte kunnat betalas tillbaka eftersom alla konton är frysta i och med att rättsprocessen satts igång. ”Det gjordes utan uppsåt och utan egen vinning”, säger en av de åtalade.

Straffskalan för brotten är mellan sex månader och sex år.

Rättegången börjar den 9 maj 2019 vid Stockholms tingsrätt och beräknas pågå i cirka fem veckor.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Den dömde för mordet på pizzerian gripen igen

Den unge man, som dömdes för mordet på pizzerian i Rinkeby 2018 och som i somras fritogs i Kungsbacka, greps igår i Hjulsta, enligt uppgifter i media.

Sista veckan för nominering till årets Womeneur

Nätverket Womenisa samverkar med Bawsy Baws Babes i år.   – Nu kommer vinnaren få 10.000 kronor samt ett coachningspaket värt 5400 kronor, så in och nominera, det stänger den 26 september, säger Deqa Abukar, som driver entreprenörsnätverket Womenisa.

Dags för Tensta konsthalls textpris

Inlämningen till Tensta konsthalls textpris har öppnat. Fram till den 5 januari 2020 uppmanas unga mellan 15 och 25 att skicka in sina texter och tävla. I juryn sitter Murre Gonday, Athena Farrokhzad, Tone Schunnesson och Nawroz Zakholy. För vinnarna finns förutom äran också prispengar att hämta.

Det brinner på Kuddbygränd i Rinkeby

Just nu pågår en brand i ett hyreshus på Kuddbygränd 20-24 i Rinkeby. Hela vinden och övervåningen verkar förstöras av branden. Lågor slår upp genom taket. Ingen ska vara allvarligt skadad. Rinkebystråket är avspärrat