Möte i Folkets Hus i Rinkeby om Bashir Amans öde.

Bashir Aman, tidigare ordförande för stiftelsen för Al-Azharskolan, sitter sedan mitten av november häktad för grov ekonomisk brottslighet. I Rinkeby Folkets Hus samlades hans landsmän på onsdagskvällen för att visa honom sitt stöd.

– Han har betytt mycket, både som imam och familjerådgivare. Han är den största personen för oss i Sverige, säger Keynan Abdikadir, från den kommitté som grundats för att följa Bashir Aman Alis öde.

Ett fullsatt Folkets Hus visar på Bashir Aman Alis betydelse för den somaliska diasporan i Sverige. Förutom att han byggt upp den största muslimska friskolan i hela norra Europa, så har han varit med och grundat flera organisationer, bland andra Nätverket för ungdomars framtid och Somaliska Riksförbundet. Han är en respekterad person, och har varit det även av majoritetssamhället. Som ett exempel kan nämnas att Svenska Försvarsmakten anlitade honom som föreläsare  när soldaterna i utlandsstyrkan skulle utbildas inför uppgifter i Adenviken, utanför Somalia.

– Folk undrar varför han suttit så lång tid i häktet och vad han egentligen har gjort. Nu har han varit häktad i mer än fyra månader. Vi informerade om hur han mår och om läget allmänt.

Brottsanmälan kom till Ekobrottsmyndigheten 2018 och fem personer häktades i mitten av november. Fyra av dem släpptes en månad senare, men Bashir Aman Ali sitter fortfarande häktad. Åklagarnas utredning väntas bli klar inom kort och rättegång blir det troligen i slutet av april eller i början av maj.

Al-Azharskolans ägarstiftelse har investerat 10 miljoner kronor i ett företag som vill starta en muslimsk bank. Länsstyrelsen menar att det är ett lån som strider mot stiftelselagen. Bashir Aman Ali menar att det inte är ett lån, utan en investering. 

Mötet arrangerades av Nätverket för ungdomars framtid, Somaliska Riksförbundet, Islamiska kulturcenter i Rinkeby och Islamiska förbundet i Järva.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Man knivstucken på Spånga IP

En man hittades knivstucken vid Spånga IP på fredagseftermiddagen. Mannen är förd till sjukhus och skadeläget är allvarligt, men stabilt, uppger polisen.

Cykelvägen till Barkarby stängs av hela sommaren

Återigen stänger Trafikverket av gång- och cykelbanan mellan Spånga och Barkarby lagom till cykelsäsongen. Sedan 2017 har arbetet med Förbifart Stockholm gång på gång orsakat stora störningar för fotgängare och cyklister som försöker ta sig mellan Spånga och Barkarby. 

Hjulsta Grundskolas föräldrar: Barn och vuxna mår dåligt

Idag, torsdag, kommer Hjulsta Grundskolas föräldraråd ha ett möte med grundskolechef Happy Hilmarsdottir. Inför mötet har de sammanställt en rapport om hur de ser på situationen i skolan. – Många mår så dåligt, både barn och föräldrar, säger en mamma.

Det är Föreningarnas dag i Tensta centrum imorgon

Imorgon, lördag, är det Föreningarnas dag i Tensta centrum. Mellan 12-15 finns en lång rad föreningar på plats i centrum. Även vi från Nyhetsbyrån Järva är där. Kom till vårt bord och tipsa oss om nyheter!