Skoleleverna hälsade författaren Maryse Condé välkommen till Rinkeby bibliotek på sina olika modersmål. Den Nya Akademiens pristagare i litteratur togs emot på samma sätt som vilken Nobelpristagare som helst.

I år är det 30 år sedan en Nobelpristagare i litteratur första gången besökte Rinkeby för att träffa elever från Rinkebyskolan. Eldsjälarna bakom initiativet är författarna Gunilla Lundgren och Lotta Silfverhielm som än en gång bjudit in till författarmöte på Rinkeby bibliotek.

Rinkeby är den perfekta platsen för det här mötet. Många av Nobelpristagarna är flerspråkiga och har skrivit sina viktigaste verk i exil, sade Gunilla Lundgren.

När Svenska Akademien efter alla metoo-skandaler meddelade att de inte skulle dela ut något litteraturpris 2018 kom en av Gunilla Lundgrens gamla elever från Rinkeby till traditionens undsättning. Alexandra Pascalidou startade tillsammans med flera andra kulturarbetare Den Nya Akademin och utsåg författaren Maryse Condé till vinnare av Den Nya Akademins litteraturpris 2018.

Sådana som vi skriver inte böcker

Igår överlämnade vi priset till Maryse Condé och i sitt tacktal berättade hon om att hon bestämde sig för att bli författare när hon hade läst Svindlande höjder av Emily Brontë. “Sådana som vi skriver inte böcker.” fick hon höra då. Det här är så otroligt viktigt för sådana som oss som inte tror att vi kan skriva, sade Alexandra Pascalidou.

Maryse Condé föddes 1937 på Guadeloupe och anses vara en av Karibiens främsta författare. Hon flyttade till Frankrike som ung för att studera och har skrivit många romaner och pjäser som prisats och översatts till flera språk. Dessutom har hon gjort en framgångsrik akademisk karriär och arbetat som lärare i Ghana, Nigeria, Senegal och USA.

Utan mina lärare skulle jag aldrig ha blivit författare. Hoppas att du hyllas resten av ditt liv! Människor måste få bli erkända för det de gör fast de inte är män, sa Alexandra Pascalidou och vände sig till Gunilla Lundgren. Därefter fortsatte uppvaktningen av Maryse Condé med ett luciatåg av elever från Askebyskolan.

Rinkebyskolans elever var väl förberedda och refererade utdrag ur Maryse Condés självbiografiska verk Livet utan masker. Pristagaren fick ett porträtt som en av eleverna hade ritat av henne och ett häfte, som eleverna hade skrivit och illustrerat.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Satsning i Rinkeby denna vecka för att fler ska vaccinera sig

Denna vecka genomför Region Stockholm en informationssatsning i Rinkeby. – Vi informerar och kan hjälpa till att boka tid för vaccination, säger Fatuma Abdullahi Mohamed, ansvarig för hälsoinformatörerna på Transkulturellt Centrum.

Orten i ungdomarnas ögon

Projektet “Mina drömmars ort” engagerar ungdomar till nyfikenhet, lek och lust. Under fem intensiva dagar har modeller av deras drömort skapats. Resultatet av det fantasifulla arbetet ställs ut på Husby Konsthall.

Man hittad död på hotell i Kista

Strax efter 16-tiden under fredagseftermiddagen hittades en man död inne i en bostad.

Nu är ramadan över och den stora festen kan börja!

Tusentals samlades på Rinkeby bollplan i morse. Redan vid åtta började folk komma; finklädda, gamla och unga, med rollatorer och barnvagnar, alla fick plats. Ramadan, 29 dagars fasta, är över och nu firar muslimerna Eid al-fitr.