Anders Österberg, riksdagsledamot (S) vill se Historiska muséet, Kungliga Operan, Dansakademin och motsvarande statligt finansierade kulturinstitutioner bygga filialer i Järva och andra områden där det råder underskott på professionell kulturell verksamhet.

Tillgången till kultur är koncentrerad till innerstaden och därför tycker Anders Österberg att man ska ta efter Stadsteatern som byggt filialer utanför tullarna. Han menar på att Stockholm är en segregerad stad, och att det här kan vara ett sätt att krympa avståndet mellan stockholmarna och stadsdelarna.

– Det handlar om att skapa attraktiva stadsdelar med ett jämlikt kulturutbud. Jag är rätt övertygad om att det är fler järvabor som varit på Östermalm än östermalmsbor som varit i Järva. Det är förståeligt för det finns få incitament för östermalmsbor att ta sig till vår del av stan. Men vi borde tänka större än så.

– I Järva finns det otroligt många kulturintresserade. Kungliga operan borde få i uppdrag att se om det vore möjligt att starta en filial i Husby. Tänk vad fint om grannarna i Husby och Rinkeby tillsammans med nyfikna östermalmsbor kan först äta middag på lokala restaurangen i Husby för att sedan gå och se på en lokal uppsättning av Aida, säger Anders Österberg.

Tensta gymnasium, som tyvärr ska säljas ut, hade varit en optimal plats för filialen

Anders Österberg menar att mycket av det svenska kulturarvet finns i Järva. Allt ifrån älvkvarnar, bronsåldersgravar, runstenar, gårdar från Medeltiden, Spånga Kyrka från 1140-talet till värdshus från 1600-talet. Han förklarar att därför är extra intressant att låta Historiska muséet öppna en filial i Järva.

– Vi är väldigt rika på kultur ute i Järva, även om det kanske inte är känt vare sig för svenskar i allmänhet, eller för järvabor i synnerhet. Platser som till och med är äldre än Sverige som land. Alla dessa platser är alltså levande historia och genom filialen skulle de kunna uppmärksammas.

– Tensta gymnasium, som tyvärr ska säljas ut, hade varit en optimal plats för filialen. Det är ett problem att samhället har retirerat från samhället. En återgång måste vara en del av lösningen för den problematik som finns idag i Järva, säger Anders Österberg.

Det är väldigt bra att Sida har etablerat sig nära Rinkeby och att polishuset kommit på plats, men det räcker inte

Han ställer sig positiv till statens närvaro  i förorterna, men uppger att det även behövs kulturella insatser.

– Det är väldigt bra att Sida har etablerat sig nära Rinkeby och att polishuset kommit på plats, men det räcker inte. Det är sällan vi läser om saker i förorten som är positiva. Om det ideella engagemanget, om civilsamhällets kraft att ge människor hopp och framtid. Om idrottsklubbarna och studieverksamheten.

– Det får på något sätt inte plats, det finns inte tillräckligt med medialt syre för att rapportera om det. Så växer en ensidig bild fram, vilket såklart är hela meningen med retoriken, eftersom det då blir enklare att få stöd för sina hårdare tag, oavsett om all forskning visar att lösningarna är mer komplexa än så. Därför behöver vi glädje, hopp och positivitet. Vi behöver fler kulturella insatser, säger Anders Österberg.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Spånga-Tensta fortsätter att möblera om

När Spånga-Tensta annonserar efter en ny biträdande stadsdelsdirektör framgår att omorganisationen inom förvaltningen fortsätter. Tjänsten som biträdande stadsdelsdirektör är nyinrättad och innebär att fyra avdelningar blir en enda.

”Internationell solidaritet – vi har bara en planet!”

Minst tusen personer deltog i Friday For Futures klimatmarsch i Rinkeby. Bakom banderollen Skolstrejk för klimatet marscherade elever från sex lokala skolor tillsammans med Järvabor och ditresta aktivister i alla åldrar.

Nu är brunchen tillbaka i byn!

Byn Brunch är tillbaka efter corona. En torsdag i månaden bjuder Rinkeby Folkets Hus på brunch för att stärka gemenskapen i området.  – Vi gör det här för att träffas och det är roligt att så många hittar hit till oss för att prata och diskutera, säger Fardosa Omar, som är verksamhetsansvarig på Rinkeby Folkets Hus.

Beslut i stadshuset om nytt bostadskvarter i Kista

I eftermiddag samlas Stockholm stads fullmäktige för att fatta beslut om byggande av ett nytt bostadsområdet i Kista. Kista Äng föreslås få 1600 nya bostäder, mest bostadsrätter, en f-6-skola och flera förskolor. Vänsterpartiet har reserverat sig mot beslutet.