Barn och unga sitter tillsammans vid Eggeby gård.

Gratis dagkollo på Eggeby gård, som anordnas av BK Bussenhus tillsammans med Rädda Barnen Västerort och Järva Folkets Park, är nu inne på tredje veckan. Både sommarjobbare och ansvariga ledare har haft hand om barn från åldern 7-12 år.
 – Det var tufft första dagen med barnen, men nu har man blivit deras favoritperson, säger Mona Egeih från Tensta, som är en av sommarjobbarna.

Första veckan var det utbildningar för ledare och sommarjobbare inom hjärt- och lungräddning och SISU har hållit sin ledarskapsutbildning. 
 – Vi lärde oss om hur man hanterar barn, som exempelvis har autism och asperger, och hur man ska tänka när det gäller barnen och deras vardag. Det var verkligen en grym utbildning, säger Akrem Hashim, ansvarig från BK Bussenhus.

Dagkollo på Eggeby gård anordnades för första gången förra sommaren och var mycket uppskattat. I år kör de igen, första veckorna 25 och 26, som avslutades den 2 juli. Sedan blir det en veckas utbildning för de nya sommarjobbarna och så är det dagkollo igen måndag till fredag, från den 12 juli till den 23 juli.

Vi känner att vi vill stötta vårt område

– Vi känner att vi vill stötta vårt område och vi har fått väldigt mycket uppskattning för att ha arrangerat detta. Men nästa år hoppas vi på ett bättre samarbete med stadsdelen, så vi kan ha en framförhållning och planera bättre. Vi har fått stor hjälp av Rädda Barnen Västerort och SISU som vi har samarbetat bra med och allt har funkat smidigt, säger Akrem Hashim.

Naz var en av handledarna för sommarkollot, hon ansvarar för tjejverksamheten och sitter i styrelsen för BK Bussenhus. Hon arbetar extra i Enbacksskolan och pluggar samtidigt till förskollärare.

 – Sommarjobbarna har verkligen tagit till sig utbildningarna de har fått och har kunnat samarbeta bra i grupper. De är indelade och har olika ansvarsroller och håller koll på barnen så att ingen känner sig utanför. Det bästa och mest kul har varit pyssel med barnen och alla har varit så ansvarsfulla, säger Naz.

Första veckan fick sommarjobbarna Mona Egeih och Liv Jacobson gå på flera utbildningar.

 – Första veckan var det mycket planering och vi tränade på att handskas med barnen på rätt sätt. Jag lärde mig så mycket. Med barnen har vi kört kull, ritat och kollat på Disneyfilm. Både jag och Liv blev deras favoriter under veckan, säger Mona.

 – Jag tyckte kurserna gav en bra grund och barnen har blivit mer bekväma med oss och med varandra under veckan som gått. Vi har haft lära känna-lekar och mest roligt har de haft inomhus för då har barnen fått pyssla, fixa armband och kunna välja själva vad de vill göra. Vi har även spelat kubb, fotboll, brännboll och kört Just Dance, säger Liv Jacobson, som är från Spånga.

Båda tjejerna har uppskattat sommarjobbet.
– Jag hoppas kunna sommarjobba nästa år också, det har varit kul att träffa så mycket folk och röra på sig, säger Liv.

Krista Sirviö

Måndag den 12 juli startar nästa omgång av dagkollot på Eggeby gård.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu äntligen rullar trapporna i Rinkebys tunnelbana igen

För första gången på evigheter rullar alla tre trapporna i Rinkeby tunnelbanas enda utgång.

En av tio stockholmare lever trångbott

Igår släppte Region Stockholm rapporten Hushållens tillgång till godtagbara bostäder i Stockholmsregionen. Rapporten visar att drygt en av tio stockholmare lever trångbott. – Trångboddhet leder till stress på olika sätt för alla som bor i hushållet, säger Mohammed från Tensta.

Som United FF vann derbyt mot rivalerna från Husby

Matchen mot Husby FF blev mycket intensiv.  – Vi spelade för vår överlevnad mot ett lag i toppen, våra rivaler från 164. Men vi har ännu inte förlorat mot Husby i en tävlingsmatch, säger Som Uniteds tränare Mohamed Abdulkhadir Sheikhdon.

Jalla, jalla – bostad åt alla!

Regnet kom i samma stund som demonstrationen till hyresrätternas försvar inleddes på Sergels torg under måndagskvällen. Men efter bara några minuter hade det blåst förbi och hundratals demonstranter från Stockholms olika förorter klev ut på plattan med sina skyltar och banderoller.