Bland de protesterande satt SD:are och undrade vad det var som pågick.

Det var fullsatt i bänkraderna framför stora scenen när Jimmie Åkesson (SD) skulle tala. Men de flesta i publiken var vitklädda kvinnor och män från Santa Maria församling i Akalla. Bland de beslöjade svarta kvinnorna satt en och annan SD:are och undrade som vad det var som pågick.

Lite nervösa blev de nog, SD-anhängarna, inför denna mobilisering från den eritreanska ortodoxa kyrkan. Det skulle kunna ha varit en kraftfull protest mot SD när det var partiets dag under Järvaveckan, och det var det kanske. Men det var också en protest av ett annat slag.

Santa Maria församling har under flera år verkat i Akalla och haft ett samarbete med Svenska kyrkan. De har en omfattande ungdomsverksamhet och även mottagning av flyktingar. Men den eritreanska ortodoxa kyrkan har anklagats för att gå den eritreanska regeringens ärenden, bland annat i radioprogrammet Kaliber i Sveriges Radios P1. Församlingen har hyrt lokaler av Svenska kyrkan i Akalla, men har nu blivit uppsagda från sitt hyreskontrakt.

De eritreanska församlingsmedlemmarna känner sig förtalade och menar att anklagelserna mot deras kyrka är osanna. Därför kom de till Järvaveckan för att visa sin styrka och att de finns.

Svenska kyrkan i Akalla säger att skälet till uppsägning beror på att lokalerna ska renoveras, inget annat.

När Jimmie Åkesson väl äntrade scenen hade de flesta från Santa Maria församling gått därifrån.

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu har breven med ”erbjudandet” kommit till hyresgästerna

Runt om i Stockholms förorter får 12 644 hushåll nu i dagarna…

”Bollen ville inte in”

Som United mötte serieledarna i Division 4 norra, Bollstanäs SK, på Knutby BP igår kväll. – Det var en av våra bättre matcher, men bollen ville inte in, säger Mohamed Sheikhdon, lagledare i Som United.

Mordförsök i Rinkeby på torsdagskvällen

Strax före halv nio på torsdagskvällen larmades polisen. En person ska ha skadats av ett vass föremål. Både polis och ambulans är på plats och brottsplatsen är avspärrad.

Förorten mot våld lägger ner

Efter tre års arbete mot det dödliga våldet i Sveriges förorter har organisationen Förorten mot våld tagit beslutet att lägga ner sin verksamhet. Bakgrunden till beslutet är inte entydig, men i ett uttalande på sociala medier nämns tid, energi och psykiska påfrestningar.