Krigarhjärta – sista ronden heter Jali Madi Sussos senaste bok. Det är en lättläst bok om ett svårt ämne.
 – Jag ville skriva om våld och grupptryck och vikten av att ha manliga förebilder.

Jali Madi Susso bor i Tensta sedan några år tillbaka och vi träffas på biblioteket där. Han kallar sig Madi, och berättar att namnet Jali har han ärvt av sin farfar. I Gambia, Madis pappa kommer därifrån, är den som heter Jali en”griot”, en historieberättare och musiker. 
 – Farfar reste mellan byarna och berättade om Afrikas riken, han gav moraliska råd till de vuxna. De säger att när en sådan person dör så försvinner ett helt bibliotek.

Madi hade inte tänkt att bli varken författare eller musiker

Men trots sitt ärvda namn hade Madi inte tänkt att bli varken författare eller musiker. Istället tog han en högskoleexamen på KTH och började arbeta som systemutvecklare.
 – Men efter ett år framför datorskärmen kände jag att här skulle jag inte sitta tills jag blev 65.

Istället började han lära sig att producera musik. Han fick kontakt med Studieförbundet Vuxenskolan och började en kurs i musikproduktion på Kista träff. Så småningom började han hålla i egna studiecirklar och arbetar fortfarande halvtid som kursledare. Numera på Kista ungdomsgård där det finns en studio.
 – Många vet inte vilka möjligheter det finns inom studieförbunden. Vill du lära dig något, samla några kompisar och starta en studiecirkel. 

Samla några kompisar och starta en studiecirkel

En dag såg han att Utbildningsradion sökte skribenter med mångkulturell bakgrund. Eftersom han hade börjat skriva så skickade han in några texter. En av dem blev antagen.
 – Det blev ett barnprogram på webben, Tripp, trapp, trull, och sedan blev det en barnbok.

Tillsammans med sin mamma, journalisten och författaren Eva Susso, har han sedan dess skrivit två barnböcker till. Alla tre böckerna gavs ut under 2019 och i år kom en ungdomsbok, som han är ensam författare till. I mitten av januari släpptes boken Krigarhjärta – sista ronden.
 – Den handlar om en kille, Siddy, som mår ganska dåligt, mycket på grund av att hans pappa dog av en njursjukdom. Han är förvirrad och uttrycker sina känslor i våld och droger. Jag ser hur det kan gå för grabbar som inte har starka manliga förebilder.

Vi hade inga vapen på min tid, utan vi slogs

Själv har Madi Susso vuxit upp med en pappa, men flera av killarna i hans omgivning hade inte det. Han vet av egen erfarenhet hur grupptryck kan påverka en och vara orsaken till att man hamnar i trubbel.
 – Idag är våldet på en helt annan nivå. Vi hade inga vapen på min tid, utan vi slogs.

För bokens huvudperson håller det på att gå riktigt illa. Men så träffar han en äldre man som introducerar honom till kampsporten MMA. 
 – Han tar Siddy under sina vingars beskydd och försöker lotsa honom rätt. Siddy börjar träna, hittar sig själv, får disciplin. Han försöker bryta med sina gamla vänner, men det är inte lätt.

Kampsport gav mig disciplin och gjorde mig ödmjuk

Madi Susso har själv sysslat kampsport i över tio år. Idag tränar han brasiliansk jiu jitsu, BJJ, som även kallas kroppsligt schack.
 – När jag började med kampsport behövde jag inte längre hävda mig, ville inte slåss. Kampsport gav mig disciplin och gjorde mig ödmjuk. 

Har boken om Siddy ett lyckligt slut?
 – Ja,  den här boken har det. Men nästa bok jag skriver har inget lyckligt slut. Jag vill visa att det kan gå illa och dina handlingar kan få följder för hela livet.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Jali Madi Susso håller i en skrivarkurs på Kista bibliotek under våren. Läs mer här.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Det dödliga våldet ökar i Stockholm

Fler fall av dödligt våld och fler dödsskjutningar under 2020 jämfört med tidigare år, det visar ny statistik från Brå. Händelser i Stockholmsregionen står för en stor del av den våldsamma ökningen.

Lokala politiker i första debatten inför valet

Järva röstar anordnade den första politikerdebatten inför valet 2022. Det var fullsatt i Folkets Husby när de båda stadsdelarnas ordföranden mötte representanterna för oppositionen. Ole-Jörgen Persson och Annika Friberg vs Elvir Kazinic och Rashid Mohamed.

Gården skapade cirkusmagi i Rinkeby

Det blev bara en exklusiv visning av cirkusföreställningen Gården som spelades på Axbyplan i fredags. Men vilken föreställning det var! Vuxna och barn i alla åldrar skrattade, skrek och drog efter andan när artisterna balanserade, klättrade och flög mellan husen.

Ungdomar städade Järva i helgen

Rustade med påsar, handskar och griptänger gick Järvaborna ut för att plocka skräp i sina närområden i det soliga vädret på lördagen.