Varje år bjuds föreläsare in som är, eller har varit, aktiva som journalister eller fotografer för att träffa deltagarna i grundkursen i journalistik. Årets första föreläsare var ingen mindre än DN-journalisten och fotografen Alexander Mahmoud.

Redan som 17-åring på Smålandsposten fascinerades han av journalistikens makt att förmedla sanningen och skapa opinion. Kärleken till journalistiken är fortfarande drivkraften för honom när han vill rapportera om frågor och grupper som är underrepresenterade i media.

Samtidigt som han beskriver hur viktigt journalistiken är, påpekar han de svårigheter och utmaningar som en journalist och fotograf möter på arbetsmarknaden. Han berättar om ett av hans första försök att hitta jobb i början av karriären:
– Jag gick in på bokmässan i Göteborgs hemsida, där står alla utställare, det var tidningar, förlag och folk som säljer yoghurt, allt möjligt. Jag mejlade alla 400 utställare, och sade att jag är fotograf och vill jobba åt er. Jag fick kanske två kunder den gången.

Protesterna var en av flera anledningar som fick honom att flytta till Husby

Kärleken till Järva började när han läste ett reportage för flera år sedan om att man demonstrerade i Husby mot att gångbroarna i området skulle rivas. Protesterna lyckades stoppa planerna på rivning och det var en av flera anledningar som fick honom att flytta till Husby.

Alexander Mahmoud visade flera av sina bilder från olika reportage. En fråga som han brinner för är hur papperslösa och migranter har det, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Han har flera gånger besökt den grekiska ön Lesbos, där tusentals flyktingar bor i läger. Han vill visa i bild och text det elände som de går igenom dagligen, och föra vidare deras berättelse.

Han brinner för är hur papperslösa och migranter har det

Han betonar hur viktigt det är att berätta om människoöden och det lidande som sällan syns i stora och etablerade media. Även om han ibland kan möta motstånd när han vill rapportera om sådana frågor, så fortsätter han att göra det.

På slutet av föreläsningen fick Alexander Mahmoud frågan om han hade något drömjobb.
– Ja, antingen vill jag bli korrespondent i Mellanöstern, för jag tycker det är dålig bevakning därifrån. Eller så vill jag bli chefredaktör för Kamratposten och tidigt visa barn vad som är viktigt.

Asmaa Farah
Bilder: Said Ali
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Kulturhuset Husby söker ungdomar till referensgrupp

Kulturhuset Husby söker ungdomar i åldrarna 14-16 som vill vara med i en referensgrupp.

Ettan och tvåan i loppet fastade

”JÄRVAS SEXIGASTE MAN VANN” – Nej, så kan du inte skriva! sade Jonis. Om du gör det så kommer redaktören ändå inte godkänna den rubriken. – Skriv om ramadan, sade Janis. Skriv om att vi båda fastar och att vi ändå klarar att vinna på nya personliga rekord.

Gemenskap i arbete och fest på kvartersodlingen

Sucdi Haji och Nadifo Abdi Ali odlar odlar gurkor och gemenskap på den populära kvartersodlingen i Rinkeby. Ett arbete som handlar lika mycket om social som ekologisk hållbarhet. 

Föreningar diskuterar om Tensta marknads framtid

Lokalen i Tensta centrum var full av folk, som kommit för att diskutera om det ska bli någon Tensta marknad i år. – Jag hoppas det blir marknad igen, det är enda gången som människor från hela Stockholm kommer hit, sade en mamma från Tensta.