Varje år bjuds föreläsare in som är, eller har varit, aktiva som journalister eller fotografer för att träffa deltagarna i grundkursen i journalistik. Årets första föreläsare var ingen mindre än DN-journalisten och fotografen Alexander Mahmoud.

Redan som 17-åring på Smålandsposten fascinerades han av journalistikens makt att förmedla sanningen och skapa opinion. Kärleken till journalistiken är fortfarande drivkraften för honom när han vill rapportera om frågor och grupper som är underrepresenterade i media.

Samtidigt som han beskriver hur viktigt journalistiken är, påpekar han de svårigheter och utmaningar som en journalist och fotograf möter på arbetsmarknaden. Han berättar om ett av hans första försök att hitta jobb i början av karriären:
– Jag gick in på bokmässan i Göteborgs hemsida, där står alla utställare, det var tidningar, förlag och folk som säljer yoghurt, allt möjligt. Jag mejlade alla 400 utställare, och sade att jag är fotograf och vill jobba åt er. Jag fick kanske två kunder den gången.

Protesterna var en av flera anledningar som fick honom att flytta till Husby

Kärleken till Järva började när han läste ett reportage för flera år sedan om att man demonstrerade i Husby mot att gångbroarna i området skulle rivas. Protesterna lyckades stoppa planerna på rivning och det var en av flera anledningar som fick honom att flytta till Husby.

Alexander Mahmoud visade flera av sina bilder från olika reportage. En fråga som han brinner för är hur papperslösa och migranter har det, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Han har flera gånger besökt den grekiska ön Lesbos, där tusentals flyktingar bor i läger. Han vill visa i bild och text det elände som de går igenom dagligen, och föra vidare deras berättelse.

Han brinner för är hur papperslösa och migranter har det

Han betonar hur viktigt det är att berätta om människoöden och det lidande som sällan syns i stora och etablerade media. Även om han ibland kan möta motstånd när han vill rapportera om sådana frågor, så fortsätter han att göra det.

På slutet av föreläsningen fick Alexander Mahmoud frågan om han hade något drömjobb.
– Ja, antingen vill jag bli korrespondent i Mellanöstern, för jag tycker det är dålig bevakning därifrån. Eller så vill jag bli chefredaktör för Kamratposten och tidigt visa barn vad som är viktigt.

Asmaa Farah
Bilder: Said Ali
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Mustafa prisas av Företagarna

Järvabon Mustafa Zatara är en av årets omslagsprofiler på listan “Årets 103 unga ideer”.  – Det känns superkul, det är ett kvitto på att vi bakom plattformen gör samhällsnytta, säger Mustafa Zatara, grundare av FörortsEntreprenörerna. 

Så kan du hjälpa flyktingarna på Lesbos

Nöden är akut efter branden i flyktinglägret Moria på Lesbos. Team Sweden Volunteers är en av de organisationer som samlar in förnödenheter till människorna på flykt. På Comfort Hotel i Kista kan allmänheten lämna barnvagnar, tält och annat som behövs.

Det blev inga praktikplatser vid bygget av polishuset i Rinkeby

Det blev inga praktikplatser för unga vid bygget av polishuset. Anledningen var höga säkerhetskrav. Istället blev det en handledare hos Fryshuset och en målad vägg.  Praktikanter och byggnadsarbetare skulle komma från närområdet. Så lät det när NCC tog det första spadtaget till det nya polishuset i slutet på 2017. Så blev det inte.

Snart dags att söka sommarjobb!

Unga som vill jobba i sommar kan från och med tisdag söka sommarjobb. Från den 16 februari och fram till den 9 mars kan ungdomar födda 2002, 2003, 2004 och 2005 söka. Enda kravet är att du är folkbokförd och skriven inom Stockholms stad.