Rädda hyresrätten, möte i Folkets Husby.
Rädda hyresrätten, möte i Folkets Husby.
Banderollen Rädda Hyresrätten hängde på väggen uppe på scenen.
– Härligt att se så många här, sade Sandra Mandell Onuorah, som inledde mötet i Folkets Husby på torsdagskvällen.
 
 – I Husby har de försökt utsätta oss för allt – ombildningar, marknadshyror, renovräkningar. Vi har stora utmaningar framför oss, sade Sandra Mandell Onuorah.
 
Arne Johansson, från Norra Järva stadsdelsråd, fortsatte:
– Ja, vi har haft en historia av bostadsstrider i Husby ända sedan 2008. Men den senaste striden vann vi, det blev nej till 700 lägenheter vid Husby gård. Även om vi ska fortsätta vara vaksamma, det verkar inte helt klart än. 
 
20 000 hushåll får brev om ombildning

Nu handlar det ombildning och risk för utförsäljning av hyreslägenheterna. Under maj månad kommer 20 000 hushåll få brev från de kommunala bostadsbolagen med ett erbjudande att bilda en bostadsrättsförening. Breven går ut i elva stadsdelar och Husby är en av dem.

Men enligt Arne Johansson sägs det nu att totalrenoverade hus undantas från ombildningserbjudandet, i så fall är det husen på Trondheimsgatan och Bergengatan. 
– Då är det bara Oslogatan kvar, men en plan har förhandlats fram om hur renoveringarna ska gå till, sade Arne Johansson. Då kan de inte riva ut Oslogatan från det avtalet hur som helst.

Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm, trodde inte att ombildningsförsöken skulle lyckas i Husby.
– Men då finns ett större hot, att fastigheterna säljs till riskkapitalisterna Blackstone, som äger Hembla. De håller på att ta över världen.

Om fler fastigheter säljs, eller ombildas, så blir Hembla områdets största fastighetsägare. Arne Johansson varnade för det, hyresnivåerna påverkas av det dominerande bostadsbolagets hyror.
 – Efter sex, sju veckors fuskrenovering är en tvåa i Hembla 2000 dyrare i månaden, än min identiska tvåa, som totalrenoverats av Svenska bostäder.

Vi måste ta tillbaka makten över våra hem

Simon Safari hänvisade till Tyskland, där kommunerna numera köper tillbaka fastigheter som tidigare sålts ut.
– Jag tycker vi ska driva den frågan, kommunerna borde köpa tillbaka hyresrätterna. Vi måste ta tillbaka makten över våra hem. 

Tomas Henriksson, ansvarig för ombildnings- och utförsäljningsfrågor vid Hyresgästföreningens regionkontor, tonade ner risken för utförsäljning. Det krävs politiska beslut om det ska ske och Miljöpartiet ingår i den politiska majoriteten. 
 – Hyresgästföreningen har låtit göra en sifo-undersökning, som visar att 80 procent av Miljöpartiets väljare är emot utförsäljningar och ombildningar. Så jag rekommenderar er, fråga deras representanter om de kommer att sälja våra hyresrätter? 

Kerstin Gustafsson Figueroa

Demonstration torsdag den 16 maj kl.17:00 på Sergels torg.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Cherrie aktuell med ny singel

– En kvinna ska kunna släppa allt utan att tappa kontrollen, känna sig stark och vara fri, det är Maria, säger Cherrie som är singelaktuell med låten ”Maria”. 

Hon är orolig för framtiden med Förbifarten

I Järva påverkas många av bygget av Förbifart Stockholm med sprängningar och vägarbeten. Anita Karp i Akalla är mest orolig för vad som kommer hända med området när motorvägen är klar.  – Jag har tänkt länge att jag kommer bli tvungen att flytta. Men samtidigt vet jag inte vart jag skulle ta vägen.

Satsning i Rinkeby denna vecka för att fler ska vaccinera sig

Denna vecka genomför Region Stockholm en informationssatsning i Rinkeby. – Vi informerar och kan hjälpa till att boka tid för vaccination, säger Fatuma Abdullahi Mohamed, ansvarig för hälsoinformatörerna på Transkulturellt Centrum.

Ett äldreboende i Akalla granskas vidare av IVO

Äldreboendet Persikan i Akalla har drabbats hårt av coronaviruset och nu ska verksamheten granskas ytterligare av myndigheten IVO, Inspektionen för vård och omsorg. – Jag välkomnar det och tycker att det är jättebra, säger Elisabet Keussen, VD för Kavat Vård AB.