Rädda hyresrätten, möte i Folkets Husby.
Rädda hyresrätten, möte i Folkets Husby.
Banderollen Rädda Hyresrätten hängde på väggen uppe på scenen.
– Härligt att se så många här, sade Sandra Mandell Onuorah, som inledde mötet i Folkets Husby på torsdagskvällen.
 
 – I Husby har de försökt utsätta oss för allt – ombildningar, marknadshyror, renovräkningar. Vi har stora utmaningar framför oss, sade Sandra Mandell Onuorah.
 
Arne Johansson, från Norra Järva stadsdelsråd, fortsatte:
– Ja, vi har haft en historia av bostadsstrider i Husby ända sedan 2008. Men den senaste striden vann vi, det blev nej till 700 lägenheter vid Husby gård. Även om vi ska fortsätta vara vaksamma, det verkar inte helt klart än. 
 
20 000 hushåll får brev om ombildning

Nu handlar det ombildning och risk för utförsäljning av hyreslägenheterna. Under maj månad kommer 20 000 hushåll få brev från de kommunala bostadsbolagen med ett erbjudande att bilda en bostadsrättsförening. Breven går ut i elva stadsdelar och Husby är en av dem.

Men enligt Arne Johansson sägs det nu att totalrenoverade hus undantas från ombildningserbjudandet, i så fall är det husen på Trondheimsgatan och Bergengatan. 
– Då är det bara Oslogatan kvar, men en plan har förhandlats fram om hur renoveringarna ska gå till, sade Arne Johansson. Då kan de inte riva ut Oslogatan från det avtalet hur som helst.

Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm, trodde inte att ombildningsförsöken skulle lyckas i Husby.
– Men då finns ett större hot, att fastigheterna säljs till riskkapitalisterna Blackstone, som äger Hembla. De håller på att ta över världen.

Om fler fastigheter säljs, eller ombildas, så blir Hembla områdets största fastighetsägare. Arne Johansson varnade för det, hyresnivåerna påverkas av det dominerande bostadsbolagets hyror.
 – Efter sex, sju veckors fuskrenovering är en tvåa i Hembla 2000 dyrare i månaden, än min identiska tvåa, som totalrenoverats av Svenska bostäder.

Vi måste ta tillbaka makten över våra hem

Simon Safari hänvisade till Tyskland, där kommunerna numera köper tillbaka fastigheter som tidigare sålts ut.
– Jag tycker vi ska driva den frågan, kommunerna borde köpa tillbaka hyresrätterna. Vi måste ta tillbaka makten över våra hem. 

Tomas Henriksson, ansvarig för ombildnings- och utförsäljningsfrågor vid Hyresgästföreningens regionkontor, tonade ner risken för utförsäljning. Det krävs politiska beslut om det ska ske och Miljöpartiet ingår i den politiska majoriteten. 
 – Hyresgästföreningen har låtit göra en sifo-undersökning, som visar att 80 procent av Miljöpartiets väljare är emot utförsäljningar och ombildningar. Så jag rekommenderar er, fråga deras representanter om de kommer att sälja våra hyresrätter? 

Kerstin Gustafsson Figueroa

Demonstration torsdag den 16 maj kl.17:00 på Sergels torg.

Lämna ett svar
You May Also Like

Vårtecken i Järva

Våren är här nu med blommor, sopade gator och djurungar. Vilka vårtecken har du sett?

SL:s rulltrappsproblem fortsätter i Rinkeby

Reparationen av rulltrappan på Rinkebys tunnelbanestation har skjutits upp igen. Inte förrän i höst beräknas den åter vara i drift – men då planerar SL att stänga av en av de andra rulltrapporna.

”Nu har ni har raserat allt”

Hård kritik riktas mot Spånga-Tenstas styrande, både stadsdelsnämnden och stadsdelsförvaltningen, när det…

Fredrik Jurdell ny stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta

Fredrik Jurdell föreslås bli ny stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta. Det formella beslutet fattas…