Förenade Unga var värdar första fredagen i ramadan när fastan bröts i Rinkeby Folkets Hus.
 – Här finns en känsla av gemenskap, när vi träffas bortom sociala medier, sade Rashid Musa, som var inbjuden att föreläsa om Malcolm X.

Förenade Unga, som är en ny förening, inledde med en kort pjäs om hur det kan gå illa i tonåren. ”Barnen som du lekte blindbock med på dagis, säljer droger idag.” De berättade om sin verksamhet, som vill bekämpa psykisk ohälsa med gemenskap. ”Vi vill hålla upp lampan så att våra unga ska hitta rätt väg.”

Rashid Musa, ordförande för Sveriges Unga Muslimer, var inbjuden till kvällen för att föreläsa om Malcolm X. Malcolm var en framträdande ledare i medborgarrättsrörelsen i USA, muslim och en förebild för många över hela världen.
– I vanliga fall föreläser jag i tre timmar, men här har jag bara 30 minuter. Det är orättvist att försöka berätta om honom på så kort tid, så därför kostar jag på mig att bli lite personlig.

Rashid Musa berättade hur han hittade Malcolm X under sin uppväxt i Hällefors, en ort med 6000 invånare och endast tre svarta familjer.
 – Det här var på 1990-talet och en orolig tid, med Bevara Sverige Svenskt, Svenska motståndsrörelsen och lasermannen. Många bomberjackor och skinheads.

En VHS med ett svart omslag och ett stort X

När han en dag skulle gå och hyra en film, hittade han en VHS med ett svart omslag och ett stort X på. Rashid var åtta år gammal och valde just den, med Denzel Washington i huvudrollen och Spike Lee som regissör.
 – Det var 15-årsgräns på filmen, men de var inte så noga på den tiden.

Filmen påverkade honom enormt och har lett till att Rashid Musa idag regelbundet föreläser om Malcolm X.
 – Vart jag än reser i världen, till Jordanien eller Bosnien, överallt ser jag hans slagord sprejade på väggarna. Hans ord ekar än idag.

Malcolm hade en tuff uppväxt och hamnade på glid. Det handlade om droger och spelmissbruk, som ledde till skulder och inbrott. Malcolm åkte fast och dömdes till tio års fängelse.
 – Jag tänker på det när jag ser killarna som står utanför tunnelbanan. Vi är snabba att döma dem, men bland dem kan det finnas en kommande Malcolm X, en stor ledare.

Han förstod att kunskap är makt

I fängelset studerade Malcolm, han förstod att kunskap är makt. Det var också där han blev muslim och gick med i Nation of Islam.
 – I Nation of Islam lärde han sig disciplin och kontinuitet, att kampen inte bara handlar om oss. Resultaten av ditt arbete kanske inte kommer under din livstid, men det viktiga är att fortsätta förändra för kommande generationer.

När föreläsningen var slut bröts fastan, alla bjöds på dadlar, soppa och kycklingspett.

Nästa vecka är Atletico Rinkeby värdar för iftar i byn.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Malcolm X lämnade Nation of Islam 1964, han var fortfarande muslim men omvärderade en del av sina tidigare åsikter. Han betraktade inte längre vita män som ”djävlar”, istället såg han att kampen för rättvisa inte handlar om ras eller nation, han blev internationalist. 1965 mördades han, bara 39 år gammal.

Iftar är den måltid på kvällen som bryter fastan, och som ofta delas med vänner och släktingar och kan pågå långt in på natten.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Fredrik Jurdell ny stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta

Fredrik Jurdell föreslås bli ny stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta. Det formella beslutet fattas…

”Droghandeln från centrum har flyttat hit”

Det var i måndags kväll som en väktare blev skjuten i benen under en rond på Ovanbygränd. Medborgarvärden Mohamed Hagi Farah bor på samma gata.  – Droghandeln från centrum har flyttat hit, konstaterar han.

Soligt och festligt på Husby Gårdsdagen

Årets Husby Gårdsdag drog mycket folk i sensommarvärmen. Där fanns musik och mat, konstutställning, loppmarknad och flera aktiviteter för både stora och små.

Ny förlust på bortaplan för Som United

I lördags spelade Som United bortamatch mot Ekerö IK. Trots att Som United ledde matchen med 1-0 och 2-1, så vinner Ekerö IK till slut med 3-2.