Rinkeby kvarn Stora Stampan
Rinkeby kvarn, Stora Stampan, med sina nya vingar

Rinkebys gamla kvarn som gett namn till kvarteren i miljonprogrammet har renoverats och fått nya vingar. Nu ska den bli en del i en stadspark i Ursvik.

Rinkeby kvarnar var från början två väderkvarnar som stod på en kulle nära Rinkeby där den nya stadsdelen Stora Ursvik just ny byggs. Den ena brann ner 1989. Den andra står kvar än idag, men den har varit förfallen länge.

Nu har den kvarvarande väderkvarnen, kallad Stora Stampan, renoverats av Sundbybergs stad och ska bli en del av den park som byggs på kullen när Stora Ursviks västligaste delar börjar ta form. Vingarna har varit bortplockade sedan 1971, men nu är nya på plats och den ser ut som en riktig väderkvarn.

Den äldsta bevarade väderkvarnen i Storstockholm

Stora Stampan är troligen den äldsta bevarade väderkvarnen i Storstockholm. Den byggdes 1671, men stod då placerad vid Odenplan i Vasastan. Den syns på gamla målningar från centrala Stockholm tillsammans med de andra kvarnarna som var vanliga på höjderna. När staden byggdes tätare och ångkraften kom på 1800-talet försvann kvarnarna från Stockholms innerstad. Många revs, men några flyttades längre ut på landet.

Stora Stampan flyttades till sin nuvarande plats vid Rinkeby 1882. Där var den i drift fram till slutet av 1920-talet. Den andra kvarnen, kallad Holländskan (efter typen med roterande kvarnkupol), byggdes på plats 1885.

Kvarnarna gav namn till Rinkebys kvarter

Kvarnarna tillhörde de gårdar som fanns på platsen där Rinkeby ligger idag. På 1960-talet revs de gamla gårdarna när nuvarande Rinkeby byggdes. Kvarteren i det nya miljonprogramsområdet fick namn efter kvarnarna: Kvarnseglet, Kvarndrängen, Kvarndammen, Storkvarnen, Kvarntorpet, Kvarnaxeln, Kvarnhuset och så vidare.

När Spånga kommun blev en del av Stockholm 1949 drogs en ny kommungräns där motorvägen går idag och kvarnarna hamnade i Sundbybergs stad. Nu bygger Sundbyberg den nya stadsdelen Stora Ursvik på de gamla åkrarna kring kvarnkullen. 2022 ska tvärbanan passera precis där det tidigare kvarnbostället låg. Kullen ska bli en stadspark. Kvarnen ska bli ett minnesmärke och vingarna ska kunna snurra ibland. Invigningen skulle varit nu i maj, men blir framflyttad till september. Men namnet Rinkeby är utsuddat.

Viktor Arnell

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Bilder från branden i Husby

Branden på Trondheimsgatan i Husby idag ledde till att Said Ali inte kunde köra iväg till spontanfotbollen på Rinkeby bollplan, som han brukar. Halva kvarteret och parkeringen var avstängd. Istället tog han bilder på släckningsarbetet och saneringen efteråt.

Cherrie aktuell med ny singel

– En kvinna ska kunna släppa allt utan att tappa kontrollen, känna sig stark och vara fri, det är Maria, säger Cherrie som är singelaktuell med låten ”Maria”. 

Mizeria, del 2: Spiderman med noppade ögonbryn

Det här är del 2 i sommarens följetong Mizeria. Boken, som är skriven av Melody Farshin, handlar om tvillingarna Aicha och Ali och deras liv i en förort i miljonprogrammen. Trots att de är födda på samma dag, i samma familj, ser tvillingarnas liv och förutsättningar så olika ut.

Järvas företagare kämpar på

Restauranger och andra lokala småföretag är några de verksamheter som drabbats ekonomiskt av Coronaviruset. I Järva märker restaurangägarna av pandemin men de fortsätter laga mat och hålla öppet.