Lena Ericson Höijer

– Vi har i alla tider gått ihop för att kämpa för våra rättigheter. Så gjorde människor förr, och vi borde göra samma sak idag.
Lena Ericson Höijer, som skrivit boken ”Vi organiserar oss – från Sundsvallsstrejken till idag”, föreläser i Järva Folkets Park imorgon.

– Den här gången tänkte jag prata om första maj och rösträtten. Snart är det val till Europaparlamentet och det är inte särskilt mycket information eller diskussion om det.

Lena Ericsson Höijer är sektionsordförande i Kommunal i Stockholm.
– Jag är ingen historiker, men en fackligt aktiv person som tycker att historien är viktig.

Hon menar att det finns en utbredd uppfattning att ”vi svenskar hukar” och att det är ”typiskt svenskt” att inte demonstrera mot orättvisor.
– Men tittar vi på historien så stämmer det inte alls. Det var stora kravaller 1902 för rösträtten så att ridande polis sattes in mot folket. Och 1905 var det så oroligt att elitsoldater placerades ut längs Sveavägen i Stockholm med skarpladdade vapen. Då trodde man det skulle bli uppror.

Likadant var det 1917, när hungerkravaller ägde rum över hela landet. Exemplen genom historien är många.

– Ett mer aktuellt exempel är när hemtjänstpersonalen i Stockholm gick ut i en vild strejk. Arbetsgivaren tänkte skära ned, politiker och tjänstemän lyssnade inte. Men strejken ledde till att arbetsgivarna ändrade sig, plötsligt fanns det pengar.

Lena Ericson Höijer minns att en av de anställda i hemtjänsten vid det tillfället travesterade Astrid Lindgren. ”Ibland måste man göra det man inte vågar. Annars är man en liten lort.”
– Jag brukar tänka på det när folk säger att de inte vågar. Ibland måste man göra det man inte vågar om man vill förändra någonting.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Lena Ericson Höijer talar söndag 28.4 kl 14-16 i Järva Folkets Park på Eggeby Gård.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Granarna dansar ut julen!

På Tjugondag Knut dansas julen ut. Så i söndags tog ett konstnärligt projekt med oss ut på en resa från Rinkeby till Mariatorget och tillbaka. Tre konstnärer iklädda noggrant utarbetade julgransdräkter av grankvistar gick runt på Rinkeby torg och fick kontakt med Rinkebyborna.

Mizeria, del 23: Abonnenten du söker

Mamma har ringt Ali minst fyrtiofem gånger, utan att överdriva. Hon har svurit åt rösten som säger ”Abonnenten du söker kan inte nås för tillfället.” Om det hade varit en verklig människa hade morsan åkt fast för förtal med sina kreativa nedvärderande svordomar. Man blir förolämpad och imponerad på samma gång när hon väl går loss. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.

Push visar att motstånd är möjligt

”När vintagebutikerna börjar dyka upp och det coola folket flyttar in, då är det kört.” Ungefär så sammanfattar kyparen i Berlin läget när ”vanliga” bostadsområden blir hippa och svindyra. Kyparen inleder Fredrik Gerttens film Push, som visades i Folkets Husby i helgen.

Järvabadet i final i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad 2021

Varje år vill Stockholms stad uppmärksamma arkitektur som ”sticker ut” i den ständigt växande staden. Olika byggnader anmäls och en jury väljer därefter ut 10 kandidater som du som stockholmare kan vara med och rösta på. Det är inte bara hus som anmäls. Förra året vann Folke Bernadottes bro på Djurgården priset. I år har Järva sin egen byggnad bland finalisterna!