Lena Ericson Höijer

– Vi har i alla tider gått ihop för att kämpa för våra rättigheter. Så gjorde människor förr, och vi borde göra samma sak idag.
Lena Ericson Höijer, som skrivit boken ”Vi organiserar oss – från Sundsvallsstrejken till idag”, föreläser i Järva Folkets Park imorgon.

– Den här gången tänkte jag prata om första maj och rösträtten. Snart är det val till Europaparlamentet och det är inte särskilt mycket information eller diskussion om det.

Lena Ericsson Höijer är sektionsordförande i Kommunal i Stockholm.
– Jag är ingen historiker, men en fackligt aktiv person som tycker att historien är viktig.

Hon menar att det finns en utbredd uppfattning att ”vi svenskar hukar” och att det är ”typiskt svenskt” att inte demonstrera mot orättvisor.
– Men tittar vi på historien så stämmer det inte alls. Det var stora kravaller 1902 för rösträtten så att ridande polis sattes in mot folket. Och 1905 var det så oroligt att elitsoldater placerades ut längs Sveavägen i Stockholm med skarpladdade vapen. Då trodde man det skulle bli uppror.

Likadant var det 1917, när hungerkravaller ägde rum över hela landet. Exemplen genom historien är många.

– Ett mer aktuellt exempel är när hemtjänstpersonalen i Stockholm gick ut i en vild strejk. Arbetsgivaren tänkte skära ned, politiker och tjänstemän lyssnade inte. Men strejken ledde till att arbetsgivarna ändrade sig, plötsligt fanns det pengar.

Lena Ericson Höijer minns att en av de anställda i hemtjänsten vid det tillfället travesterade Astrid Lindgren. ”Ibland måste man göra det man inte vågar. Annars är man en liten lort.”
– Jag brukar tänka på det när folk säger att de inte vågar. Ibland måste man göra det man inte vågar om man vill förändra någonting.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Lena Ericson Höijer talar söndag 28.4 kl 14-16 i Järva Folkets Park på Eggeby Gård.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Om dagens invandrarpolitik och Agda Rössel

Vad skulle Agda tycka om dagens flyktingpolitik? Jag hörde i radion en trettonårig tjej, född och uppvuxen i Sverige. Hon berättade att hon skulle utvisas till Uzbekistan tillsammans med sin familj. I beslutet står med hänvisning till barnkonventionen att hon för sitt eget bästa borde få stanna, men i nästa stycke får Sveriges intresse att hålla borta ”illegala personer” övertrumfa barnkonventionen.

Cherrie får Stockholms stads hederspris 2019

Cherrie, eller Sherihan Hersi, får ett av Stockholms stads hederspris 2019. Hon ”har en stämma som smeker betongen” heter det i prismotiveringen.

Mizeria, del 3: Tvättstugeterapi

Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag. Boken är skriven av Husbys egna Melody Farshin och utgiven på Bonnier Carlsen 2018. Mizeria är en ungdomsbok om tvillingarna Aicha och Ali och deras liv i en miljonprogramsförort där allt fler unga stryker med i ouppklarade dödskjutningar.

”Erik Lundin är Sveriges motsvarighet till the old Kanye”

Det har snart gått två månader sedan Erik Lundins album ”Zebrapojken” släpptes.  Under den tiden jag lyssnat på albumet är det en sak jag med all säkerhet kommit fram till, och en sak jag är extremt kluven över. Ibrahima Erik Lundin Banda är utan tvekan Sveriges skickligaste rappare. Men vilket mellan ”Suedi” och ”Zebrapojken” som knäckt platsen som det bästa svenska hip hopalbumet genom tiderna är en tuff match att avgöra.