Lokalen i Tensta centrum var full av folk, som kommit för att diskutera om det ska bli någon Tensta marknad i år.
– Jag hoppas det blir marknad igen, det är enda gången som människor från hela Stockholm kommer hit, sade en mamma från Tensta.

– Vi ska ha en öppen dialog med föreningarna för att se om det finns aktörer som är intresserade av att vara med och organisera Tensta marknad, sade Fredrik Jurdell, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta.
Han betonade samtidigt att det inte är förvaltningens uppgift att anordna marknader.
– Nej, det är inte något som förvaltningen kommer att genomföra, men vi vill ge vårt stöd.

Diskussionen på mötet handlade till stor del om Tensta marknad ska pågå en dag eller tre dagar, som det var förr om åren. Det verkade som om alla var överens om att marknaden ska återuppstå.

Börja om från början och bygg från grunden

Burhan Yildiz, tjänsteman i Spånga-Tensta, var med på mötet. Han var en av dem, som tillsammans med föreningarna, under många år ledde arbetet med Tensta marknad. När han var ”marknadsgeneral” hade Tensta marknad 650 funktionärer, som arbetade ideellt under tre dagars arrangemang.
– Ni ska inte göra det misstaget att jämföra med hur det var tidigare, utan börja om från början. Ha inte alltför stora ambitioner, utan bygg från grunden.
Burhan Yildiz kommer inte att sitta med i den nya marknadskommittén.
– Nej, men jag
delar gärna med mig av mina erfarenheter till dem som vill lyssna.

Bland de föreningar som var närvarande fanns Studiefrämjandet, Islamiska förbundet, Somaliska ungdomsförbundet, Blå Huset, Föreningen Geesguud, Unga Örnar, Somaliska föräldrar och modersmålsförening, Kurdiska föreningen. Där fanns även representanter från Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, Brandstationen i Kista, Biblioteket och fastighetsägarna i Järva. 

Fortfarande finns tid för föreningar att anmäla sitt intresse

– Jag trodde att fler föreningar skulle komma, sade Panayotis Hatzipavlis, som i många år var aktiv i arbetet i marknadskommittén.

Men fortfarande finns tid för föreningar att anmäla sitt intresse för att vara med och organisera Tensta marknad. I slutet av februari planerar marknadskommittén att ha sitt första möte. Intresserade föreningar kan kontakta: Isabel@comevent.se 

Fakta: Tensta marknad firade 30 år 2018. Tiotusentals människor kom till Tensta för att besöka marknaden och se artister från hela världen. Under många år anordnades marknaden av lokala föreningar i samarbete med anställda på förvaltningen. Men 2015 beslutade stadsdelsnämnden att istället anlita ett eventföretag. Resultatet blev att marknaden tappade både innehåll och besökare. 2019 beslutades därför att lägga ner marknaden helt.

Fatuma Abdullahi Mohamed
Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Skott mot bostäder i Tensta rubriceras som mordförsök

Sent igår kväll besköts ett bostadshus i Tensta. Endast fasaden på huset kom till skada men polisen utreder händelsen som mordförsök och grovt vapenbrott.

”Internationell solidaritet – vi har bara en planet!”

Minst tusen personer deltog i Friday For Futures klimatmarsch i Rinkeby. Bakom banderollen Skolstrejk för klimatet marscherade elever från sex lokala skolor tillsammans med Järvabor och ditresta aktivister i alla åldrar.

”Jag kan se Järvaborna i ögonen”

Efter ett kvarts sekel i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltnings tjänst slutar han. Långe Ali går i pension.  – Efter omständigheterna så känns det bra, säger han.

God stämning under Föreningarnas dag i Tensta centrum

I lördags var det femte året i rad som Fastpartner AB anordnade Föreningarnas dag i Tensta centrum. Nyhetsbyrån Järva och ett trettiotal andra föreningar var på plats och interagerade både med besökare och föreningar.