Lokalen i Tensta centrum var full av folk, som kommit för att diskutera om det ska bli någon Tensta marknad i år.
– Jag hoppas det blir marknad igen, det är enda gången som människor från hela Stockholm kommer hit, sade en mamma från Tensta.

– Vi ska ha en öppen dialog med föreningarna för att se om det finns aktörer som är intresserade av att vara med och organisera Tensta marknad, sade Fredrik Jurdell, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta.
Han betonade samtidigt att det inte är förvaltningens uppgift att anordna marknader.
– Nej, det är inte något som förvaltningen kommer att genomföra, men vi vill ge vårt stöd.

Diskussionen på mötet handlade till stor del om Tensta marknad ska pågå en dag eller tre dagar, som det var förr om åren. Det verkade som om alla var överens om att marknaden ska återuppstå.

Börja om från början och bygg från grunden

Burhan Yildiz, tjänsteman i Spånga-Tensta, var med på mötet. Han var en av dem, som tillsammans med föreningarna, under många år ledde arbetet med Tensta marknad. När han var ”marknadsgeneral” hade Tensta marknad 650 funktionärer, som arbetade ideellt under tre dagars arrangemang.
– Ni ska inte göra det misstaget att jämföra med hur det var tidigare, utan börja om från början. Ha inte alltför stora ambitioner, utan bygg från grunden.
Burhan Yildiz kommer inte att sitta med i den nya marknadskommittén.
– Nej, men jag
delar gärna med mig av mina erfarenheter till dem som vill lyssna.

Bland de föreningar som var närvarande fanns Studiefrämjandet, Islamiska förbundet, Somaliska ungdomsförbundet, Blå Huset, Föreningen Geesguud, Unga Örnar, Somaliska föräldrar och modersmålsförening, Kurdiska föreningen. Där fanns även representanter från Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, Brandstationen i Kista, Biblioteket och fastighetsägarna i Järva. 

Fortfarande finns tid för föreningar att anmäla sitt intresse

– Jag trodde att fler föreningar skulle komma, sade Panayotis Hatzipavlis, som i många år var aktiv i arbetet i marknadskommittén.

Men fortfarande finns tid för föreningar att anmäla sitt intresse för att vara med och organisera Tensta marknad. I slutet av februari planerar marknadskommittén att ha sitt första möte. Intresserade föreningar kan kontakta: Isabel@comevent.se 

Fakta: Tensta marknad firade 30 år 2018. Tiotusentals människor kom till Tensta för att besöka marknaden och se artister från hela världen. Under många år anordnades marknaden av lokala föreningar i samarbete med anställda på förvaltningen. Men 2015 beslutade stadsdelsnämnden att istället anlita ett eventföretag. Resultatet blev att marknaden tappade både innehåll och besökare. 2019 beslutades därför att lägga ner marknaden helt.

Fatuma Abdullahi Mohamed
Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Janis och Jonis segrare i Sveriges största millopp på bana

Långlöparnas kväll på Stadion är Sveriges största millopp på bana. På tisdagskvällen sprang 125 löpare 10 000 m i fem heat. Alla fyra löpare från Rinkeby Run satte personliga rekord och Janis Constantin och Jonis Serry vann varsitt heat.

Livstyckets sista julmarknad

Livstyckets julmarknad i Tensta lockade som vanligt besökare från hela stan, men…

Healthy Women körde sommarens sista tjejkväll

Healhty Women i samarbete med Framtidens Hus och Akalla ungdomsgård bjöd i helgen på sommarens sista tjejkväll med grill, lekar och kampsporten Capoeria.

Vad händer med stallet på Eggeby gård?

Stallet på Eggeby gård har varit stängt en längre tid. Hästarna är borta och hagarna växer igen. Men snart slår stallet upp sina dörrar för en ny hyresgäst.