Sista juli kommer 50 barnfamiljer att sägas upp från sina lägenheter på Elinsborgsbacken 7 i Tensta. SHIS bostäder har inga ersättningslägenheter att erbjuda.
– Familjerna har ett eget ansvar, säger stadsdelsdirektör Fredrik Jurdell.

Det rör sig om 56 hushåll, 50 familjer med barn och några ensamhushåll. Det är nyanlända som placerats av Migrationsverket i stadsdelen. Ingen av dem är asylsökande, utan de har fått uppehållstillstånd i Sverige.

SHIS Bostäder har idag inte några ersättningslägenheter, och det har inte Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning heller.

– Nej, vi har ingen möjlighet att skaffa nya bostäder åt dem. Efter fem år har familjerna ett eget ansvar. Hyreskontrakten gick ut redan vid årsskiftet, och de har redan fått förlängt ett halvår, säger Fredrik Jurdell.

Av de mellan 7000-8000 som kom under 2016, var det drygt 50 som placerades i Spånga-Tensta. Det stöd som staden kan ge har de boende redan fått, menar stadsdelsdirektören.
– SHIS erbjuder stöd på flera sätt, bland annat i form av en Bo-skola, där man får hjälp att leta lägenhet. Men det har inte varit så effektivt, som det skulle kunna vara.

Vi sätter aldrig en barnfamilj på gatan

Förvaltningen i Spånga-Tensta håller nu på med en kartläggning av de boende och träffar dem i omgångar.
– Vi har en träff på Medborgarkontoret ikväll, så att vi kan se vilket stöd vi kan ge.

Men det finns ju inga lägenheter. Kommer barnfamiljer att hamna på gatan? 
– Nej, de får inte hamna på gatan. Vi sätter aldrig en barnfamilj på gatan, men då blir det väldigt tillfälliga lösningar, säger Fredrik Jurdell.

Fastigheten på Elinsborgsbacken där de nyanlända bor idag, är samma fastighet som ska byggas om och bli stadsdelsförvaltningens kontor i Tensta,

Kerstin Gustafsson Figueroa
FAKTA SHIS Bostäder är Stockholm stads bolag som ska erbjuda trygga genomgångsboenden för etablerade och nyanlända stockholmare som av sociala eller ekonomiska skäl har hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nationaldagen firas digitalt i år

Förra året blev nationaldagsfirandet i Rinkeby helt inställt. Men i år firas den 6 juni igen. – Allt vi gör fysiskt omvandlar vi till digitalt år, säger Mohamed Saleeban, projektledare för nationaldagsfirandet och ordförande i Shanta IF.

Har du ortens bästa penna?

Förenade förorter lanserar en ny tävling. När sommaren är slut ska två vinnare i Ortens bästa penna ha utsetts. – De historierna som finns här i orten behöver komma ut och bli publicerade eller framförda på en scen, säger Seluah Alsaati, som är organisationssekreterare på Förenade förorter.

Sammanfattning av coronaläget på somaliska – Xoogta corona iyo talalka

Här kommer en kort sammanfattning på somaliska om covid-19 och vaccinering. Sändningen handlar bland annat om att det är fler inrikesfödda än utrikesfödda som vaccinerar sig. Många har haft svårt med tidsbokningen och tvingas resa långt för vaccination. Det är Fatuma Abdullahi Mohamed, folkhälsovetare och medarbetare i Nyhetsbyrån Järva, som är redaktör för sändningen.

En chans för de unga som samhället tappat bort

I Stockholm finns drygt 15 000 unga människor, som varken arbetar eller studerar.…