Studentskrapan i Tensta använder sig av SWATABs metod, som tvättar utan tvättmedel och i kallt vatten. Samma system som hyresgästerna på Rinkebysvängen precis lyckats bli av med.

– Ja, vi undersökte marknaden och kunde konstatera att SWATABs lösning var miljömässigt och ekonomiskt betydligt bättre än den lösning vi hade, med minst lika bra tvättresultat, säger Viktor Sundvall, fastighetschef på Åke Sundvall Fastighets AB.

Vi har fått både positiva och negativa reaktioner

Sedan september 2019 har tio av tolv tvättmaskiner i Tensta Torn tvättat utan tvättmedel.
– Vi har fått både positiva och negativa reaktioner från hyresgästerna. Men de som varit kritiska har vi kunna hänvisa till de två maskiner som tvättar som vanligt. På så sätt har vi undvikit många problem.

Den första tiden märktes att fler hyresgäster använde de två ”vanliga” tvättmaskinerna.
– Vi mötte en viss skepsis till en början, men nu är fördelningen av antalet bokningar ungefär som innan vi bytte system.

SWATABs tvättmetod innebär kortare tvättar och lägre temperaturer. I dessa tider av rädsla för smitta, hur fungerar det att tvätta med kallt vatten?
– Men det finns flera tvättprogram. De flesta tvättar kallt, men det finns ett hygienprogram som tvättar i 60 grader.

Viktor Sundvall har följt Nyhetsbyrån Järvas rapportering om tvättstugan på Rinkebysvängen. Där hyresgästernas protester ledde till att HSB beslutade att ta bort SWATABs anläggning.

– Jag tyckte det var tråkigt att höra. Vi är nöjda med tvättresultaten hos oss och hoppas att så många som möjligt ska anamma kemikaliefria tvättstugor för att minska sin miljöpåverkan.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 25. Här kommer en nyhetssammanfattning på somaliska av vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått. Redaktör är Fatuma Abdullahi Mohamed.

Lärare i Tensta får Svensklärarpriset 2021

En av vinnarna av Svensklärarpriset 2021, som delas ut av Svenska Akademien, är Stefan Ljungdahl som arbetar på Enbacksskolan i Tensta. Han har arbetat med högstadieungdomar i Tensta sedan 1989.

Digitalt nämndmöte i Spånga-Tensta

Nästa vecka kommer allmänheten kunna följa politikernas möte i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd på länk. Men detsamma gäller inte för Rinkeby-Kista, där stadsdelsförvaltningen resonerar annorlunda.

Infinite Mass valdes in i Hall Of Fame

Stenhård politisk rap från Rinkeby finns nu representerad i Swedish Music Hall Of Fame sedan Infinite Mass valdes in i sällskap med andra storheter som Georg Riedel och Karin Dreijer. Infinite Mass tackade sina fans för att ha tagit dem dit de är idag.