– Jag kan bekräfta att vi kommer stänga av SWATABs teknik för avjoniserat vatten i tvättstugan på Rinkebysvängen, säger Erik Juhlin, presschef på HSB fastigheter i Stockholm.

Sedan över ett halvår har hyresgästerna på Rinkebysvängen protesterat mot det nya sättet att tvätta i den nyrenoverade tvättstugan. Tvättmaskinerna som skulle tvätta rent med avjoniserat vatten och utan tvättmedel fungerade inte bra. Dessutom påstods att tvätten skulle torka fortare när den nya energisnåla metoden användes. Men det stämde inte heller.  Tvätten blir varken ren eller torr, sade hyresgästerna i en av flera artiklar som Nyhetsbyrån Järva har publicerat.

Nu har HSB fastigheter lyssnat på hyresgästerna, vilka också fått stöd från den lokala hyresgästföreningen. Nu ska apparaten som avjoniserar vattnet monteras bort.
– Vi arbetar nu för att kunna byta utrustningen så fort som möjligt, och inväntar besked från vår leverantör. Först därefter kan vi återkomma med exakt tidpunkt när bytet sker.

Vår ambition är att ha nöjda hyresgäster

Erik Juhlin är noga med att betona att HSB enbart hade goda intentioner med att testa denna teknik, som skulle minska både energianvändning och miljöpåverkan från tvätt- och sköljmedel.
 – Men under resans gång har det blivit tydligt att flera av våra hyresgäster inte tyckt att detta är en bra lösning. Och vår ambition är att ha nöjda hyresgäster, vilket är bakgrunden till beslutet.

Nu blir tvättstugan en traditionell tvättstuga

Nu blir tvättstugan, med de befintliga och nya tvättmaskinerna, en traditionell tvättstuga med varmvatten och vanliga tvättprogram. Det blir med automatdosering av tvätt- och sköljmedel, precis som i den andra tvättstugan som finns på Rinkebysvängen 69.

 – Under bytet av utrustning kan hyresgästerna inte använda tvättstugan, utan kan tvätta i tvättstugan på Rinkebysvängen 69. Det kommer det röra sig om en vecka, eller kortare tid än så, säger Erik Juhlin.

Äntligen ska vi få tvätta ordentligt!

Nikoletta Dolfin, hyresgästen på Rinkebysvängen som tillsammans med sina grannar drog igång protesterna, är nöjd:
 – Jag är så glad och så lättad! Att kämpa för sina egna och andras rättigheter, utan att veta hur det slutar, är grunden till all förändring. Äntligen ska vi få tvätta ordentligt!

Kerstin Gustafsson Figueroa

Övriga artiklar om tvättstugan på Rinkebysvängen i kronologisk ordning:

https://staging.nyhetsbyranjarva.se/det-ar-uppror-i-tvattstugan-pa-rinkebysvangen/

https://staging.nyhetsbyranjarva.se/tvattstugan-dar-tvatten-varken-blir-ren-eller-torr/ 

https://staging.nyhetsbyranjarva.se/tvatt-med-avjoniserat-vatten-liknar-sjalvbedrageri/

https://staging.nyhetsbyranjarva.se/inlast-i-tvattstugan-pa-rinkebysvangen/

https://staging.nyhetsbyranjarva.se/hyresgasterna-organiserar-sig-for-battre-tvattmaskiner/

https://staging.nyhetsbyranjarva.se/inget-vatten-i-tvattstugan-pa-rinkebysvangen-91/

https://staging.nyhetsbyranjarva.se/vi-ar-trotta-pa-smutsiga-klader/

https://staging.nyhetsbyranjarva.se/tvatt-med-avjoniserat-vatten-ar-nu-vetenskapligt-testat/

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ännu inga besked om framtiden för Husby moské

Framtiden för moskén i Husby är fortfarande oviss. Fastigheten ska rivas och Husby Islamiska Kulturcenter har inte fått några besked från vare sig politiker eller bostadsbolag.

Mynta café och Alomdah stänger

Mynta café på Rinkebystråket har stängt. Restaurang Alomdah likaså. Fler butiker stänger…

Nu finns jobb att söka till jullovet

Ungdomar i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista har nu möjlighet att söka feriejobb genom Stockholms stad. Arbetstiden är några dagar under jullovet.

”Jag förstår resenärernas frustration”

Kollektivtrafik och miljöregionråd, Tomas Eriksson (MP) hörde av sig till Nyhetsbyrån Järva efter förra veckans artikel om rulltrappan i Rinkeby tunnelbana.- Jag vill bara uttrycka, att jag förstår resenärernas frustration.