SWATAB, företaget som säljer tvätteknik med avjoniserat vatten, har fått anslag från Vinnova. Hur är det möjligt? Jag tror, att det kan skada förtroendet för miljörörelsen om SWATABs tvätteknik betraktas som en ”miljöinnovation”.

I somras inrättades en ny tvättstuga i HSBs fastigheter på Rinkebysvängen. De nya maskinerna ska tvätta utan tvättmedel, med avjoniserat vatten. Enligt flera hyresgäster, inklusive mig själv, har tvätten varken blivit ren eller torr. Men SWATAB, företaget som tillhandahåller den här tvättekniken, har fått 500 000 från Vinnova.
Vinnova är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som har till uppgift att främja hållbar tillväxt genom finansiering av ”behovsmotiverad forskning och utveckling av effektiva innovationssystem”. 

Har de ens lyssnat på forskare och professorer som uttalat sig kritiskt till detta tvättsystem?

Det kan komma att skada förtroendet för miljörörelsen i framtiden om SWATABs tvätteknik betraktas som en ”miljöinnovation”. Har de ens lyssnat på forskare och professorer som uttalat sig kritiskt till detta tvättsystem? Dessa entreprenörer bör minst sagt dubbelkollas innan de ges tillåtelse att verka i våra områden och dessutom få statligt stöd. 

Vi ska inte behöva vara miljöentreprenörernas försökskaniner

HSB borde ha skaffat fram bakgrundsfakta innan de köper in tvätteknik som som inte fungerar enligt vetenskapen. Jag misstänker, att jag inte kommer att hitta en enda människa med något slags utbildning i kemi som kommer att säga att detta tvättsystem fungerar.

Vi på Rinkebysvängen är trötta på smutsiga kläder och ska inte behöva vara miljöentreprenörernas försökskaniner.

Nikoletta Dolfin
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

M vill att Järva blir en visiteringszon

Moderatledaren säger att han vill att Järva ska bli en visiteringszon, det vill säga ett område där människor får visiteras utan brottsmisstanke. Det tycker han därför att Järva kallas i folkmun för särskilt utsatt. Jag är inte säker på om Järva uppfyller kriterierna för detta, men jag vet att Akallabor är som folk är mest men att andelen låginkomsttagare och utrikesfödda är hög.

Varför så tyst om den sparkade personalen på Hjulsta grundskola?

För en tid sedan blev ett antal personer uppsagda från matbespisningen på Hjulsta grundskola. Efter att chefer i hemlighet hade placerat ut spionkameror i köket, blev de avskedade för att ha stulit mat. Anklagelsen är uppenbart falsk men avskedade blev de i alla fall.

Fega politiker skapar konflikter på Järva

När Stockholms kommunfullmäktige den 28 januari godkände begravningsplatsen som utplånar Järva DiscGolfPark begärde 5 ledamöter ordet. Men ingen pratade om Järvabornas livsmiljö och behov av rekreation.

”Folket i Chile är inte i krig”

Folket är enat. Den internationella solidariteten har visat sig stark genom de hundratals protester som har hållits för Chile världen över. Vi står alla enade under ett krav: Vi kräver att den chilenska regeringen drar tillbaka de militära styrkor som tillsatts på gator och torg med omedelbar verkan.