Alexander Amanuel trycker tyg.

Inne hos Livstycket i Tensta centrum står Alexander Amanuel och trycker tyger.
– Jag har alltid gillat att sy och ville lära mig att sy mina egna kläder. Kläder för orten.

Alexander Amanuel bor i Hjulsta och går för närvarande på en ettårig utbildning i textilhantverk hos Handarbetets Vänner på Djurgården. Allt började med att han besökte Livstycket och började ställa frågor.
– Jag ville lära mig att sy. Jag har kompisar här som har samma intresse, en kille syr redan sina egna jeans.
Efter en resa till Etiopien bestämde han sig för att satsa ordentligt.
– Där såg jag hur de vävde tyger, hur de färgade, det var verkligen ”old school”.

Livstycket har ett samarbete med Handarbetets Vänner och av en slump fick han en plats på utbildningen.
– När Handarbetets Vänner trycker tyger kommer de hit till oss, säger Johanna Eklund, som är pedagogiskt ansvarig på Livstycket. Vi har en tryckkurs för dem och då fick en av våra deltagare möjlighet att gå deras utbildning.
Det blev Alexander. Den enda mannen i verksamheten.
– Ja, vi lyckades inte intressera någon enda av våra kvinnliga deltagare, säger Johanna Eklund. Av olika skäl tackade de nej. Då föreslog jag killen som besökt oss flera gånger och visat sådant intresse.

Utbildningen började i augusti och Alexander Amanuel trivs. Han lär sig allt från sömnad, materiallära, färgning och broderi.
– Det är mycket praktiskt och det passar mig. Jag har inte bråttom, utan vill lära mig allt från grunden.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta
1992 startade Birgitta Notlöf Livstycket, som sedan dess fungerat som ett kunskaps- och designcenter i Tensta.
Idag finns ungefär 100 inskrivna deltagare på Livstycket, några är där heltid, andra deltid. För alla deltagare är verksamheten ett sätt att lära sig bättre svenska, samtidigt som de ägnar sig åt praktiskt hantverk.

Livstyckets traditionsenliga julmarknad är i år den 1 december, 11-15. Årets tema: Freden börjar med dig och mig.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Minnesstund i Tensta igår kväll

En stor minnesstund hölls i igår kväll för pojken som dog efter tisdagens skjutning i Tensta centrum. – Det är klasskillnader som gör att ungdomarna dör, säger Fatuma Mohamed, som hörde skotten när hon var på väg hem.

”Jag har väntat på min tur”

Så blev det Avram Lazaridis tur att vaccinera sig. Han har bokat tid på mässan i Kista. – Nej, jag tvekade aldrig att vaccinera mig. Jag läser mycket och håller mig informerad.

Cherrie aktuell med ny singel

– En kvinna ska kunna släppa allt utan att tappa kontrollen, känna sig stark och vara fri, det är Maria, säger Cherrie som är singelaktuell med låten ”Maria”. 

En bön för regn

I Tensta samlades muslimer till bön för regn idag. – Vi är…