På Rinkebysvängen är det uppror bland hyresgästerna. De nyrenoverade tvättstugorna fungerar dåligt. Tvätten blir varken ren eller torr. Nikoletta Dolfin berättar om läget.

En dag i början av juni är jag på väg till tvättstugan för att tvätta,. Jag har samlat på mig säkert åtta påsar med smutstvätt, eftersom det har varit väldigt svårt att få tid i de provisoriska tvättstugorna som vi hade under renoveringen av de gamla tvättstugorna.

 Åh, vad skönt att äntligen kunna tvätta normalt

Jag tänker för mig själv ”åh, vad skönt att äntligen kunna tvätta normalt och få ett normalt liv!” Jag var lite exalterad av att få tvätta i den nya, fräscha tvättstugan och ha massa rena kläder hemma. Men så blev inte fallet….På väg till tvättstugan mötte jag en granne som berättade för mig att hon tvättat och att kläderna inte blivit riktigt rena. Torkskåpen är mindre och kläderna torkar inte ordentligt och hon berättar att hon har klagat över detta till vår hyresvärd HSB. 

Jag tvättar mina kläder utan tvättmedel. I våra nya tvättmaskiner ska man inte använda tvättmedel, eftersom vattnet är så pass rent i detta nya system, så tvättmedel behövs inte. Dessutom kan tvättmedlet förstöra maskinerna och då blir vi ersättningsskyldiga för detta.

Genomgång har hållits i tvättstugan i hur dessa maskiner ska användas, flera av mina grannar var på plats vid denna introduktion.

Jag torkade  kläderna en timme till, men de blev inte torra då heller

När jag var klar med tvätten la jag in den i det nya, mycket mindre torkskåpet. Där finns mycket mindre plats att hänga upp kläderna. Efter cirka en timmes torktid gick jag ner för att hämta mina kläder. De hade inte torkat! Precis som min granne sagt. Jag torkade  kläderna en timme till, men kläderna blev inte riktigt torra då heller.

Ett tiotal kvinnor i tvättstugan visade upp sina smutsiga kläder för varandra, speciellt barnens strumpor hade inte blivit rena. Mina strumpor hade inte heller blivit rena. Det var en upprorisk och smått förtvivlad stämning i tvättstugan på Rinkebysvängen 91. En kvinna sade ”min  man är byggnadsarbetare, hur ska hans kläder bli rena?”

Hur är det möjligt att köpa in modernt högteknologiskt som inte fungerar?

  Jag undrar om HSB provat maskinerna och torkskåpen de köpt in? Eller var det ett experiment från deras sida? Där vi blir de drabbade och måste gå till skolan, arbetet och dagis med smutsiga kläder?

Hur är det möjligt att köpa in modernt högteknologiskt som inte fungerar? Har HSB samma typer av maskiner i stan och i andra orter där de har fastigheter?

Måste vi på Rinkebysvängen ha tvättlinor över hela lägenheten?

Har vi nu officiellt tagit ett stort steg tillbaka till 1800-talet, där vi på Rinkebysvängen måste ha tvättlinor över hela lägenheten?  Grannar mejlar och ringer till HSB, de ringer mig, vi ringer varandra och klagar och berättar. En granne sade att detta är en katastrof.  Att kunna tvätta i en tvättstuga istället för i stora baljor utomhus är en del av en frigörelse, en frigörelse som många av oss vill försvara och bevara. Utveckling handlar om att ta ett steg framåt, högteknologiskt eller inte, Inte ett steg bakåt! 

Nikoletta Dolfin
Bilder: Badri Abdi Rooble
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Om deras snorungar slutar köpa droger kommer kriget att upphöra

Jag har haft några dagar ledigt i jul och då kunna ägna tiden åt att läsa lite mer riksmedia än vanligt. Det är lärorikt för mig för jag blir ännu mer tacksam över Nyhetsbyrån Järva och de vänner jag har här.

Explosioner i Järva

Under natten mot tisdagen skedde två kraftiga explosioner i Kista och Husby. En person uppges vara skadad.   –  Det rör sig om omfattande skador på fastigheterna. Just nu söker vi igenom huset, uppger polisen som är på plats i Kista. 

Provtagningsbussen parkerar numera på Rinkebyplan

Redan i mitten av januari började bussarna komma till Tensta och Husby för att erbjuda gratis provtagning för alla som hade symtom på covid-19. Sedan slutet av februari stannar provtagningsbussen även i Rinkeby.

Förorten mot våld lägger ner

Efter tre års arbete mot det dödliga våldet i Sveriges förorter har organisationen Förorten mot våld tagit beslutet att lägga ner sin verksamhet. Bakgrunden till beslutet är inte entydig, men i ett uttalande på sociala medier nämns tid, energi och psykiska påfrestningar.