På Rinkebysvängen är det uppror bland hyresgästerna. De nyrenoverade tvättstugorna fungerar dåligt. Tvätten blir varken ren eller torr. Nikoletta Dolfin berättar om läget.

En dag i början av juni är jag på väg till tvättstugan för att tvätta,. Jag har samlat på mig säkert åtta påsar med smutstvätt, eftersom det har varit väldigt svårt att få tid i de provisoriska tvättstugorna som vi hade under renoveringen av de gamla tvättstugorna.

 Åh, vad skönt att äntligen kunna tvätta normalt

Jag tänker för mig själv ”åh, vad skönt att äntligen kunna tvätta normalt och få ett normalt liv!” Jag var lite exalterad av att få tvätta i den nya, fräscha tvättstugan och ha massa rena kläder hemma. Men så blev inte fallet….På väg till tvättstugan mötte jag en granne som berättade för mig att hon tvättat och att kläderna inte blivit riktigt rena. Torkskåpen är mindre och kläderna torkar inte ordentligt och hon berättar att hon har klagat över detta till vår hyresvärd HSB. 

Jag tvättar mina kläder utan tvättmedel. I våra nya tvättmaskiner ska man inte använda tvättmedel, eftersom vattnet är så pass rent i detta nya system, så tvättmedel behövs inte. Dessutom kan tvättmedlet förstöra maskinerna och då blir vi ersättningsskyldiga för detta.

Genomgång har hållits i tvättstugan i hur dessa maskiner ska användas, flera av mina grannar var på plats vid denna introduktion.

Jag torkade  kläderna en timme till, men de blev inte torra då heller

När jag var klar med tvätten la jag in den i det nya, mycket mindre torkskåpet. Där finns mycket mindre plats att hänga upp kläderna. Efter cirka en timmes torktid gick jag ner för att hämta mina kläder. De hade inte torkat! Precis som min granne sagt. Jag torkade  kläderna en timme till, men kläderna blev inte riktigt torra då heller.

Ett tiotal kvinnor i tvättstugan visade upp sina smutsiga kläder för varandra, speciellt barnens strumpor hade inte blivit rena. Mina strumpor hade inte heller blivit rena. Det var en upprorisk och smått förtvivlad stämning i tvättstugan på Rinkebysvängen 91. En kvinna sade ”min  man är byggnadsarbetare, hur ska hans kläder bli rena?”

Hur är det möjligt att köpa in modernt högteknologiskt som inte fungerar?

  Jag undrar om HSB provat maskinerna och torkskåpen de köpt in? Eller var det ett experiment från deras sida? Där vi blir de drabbade och måste gå till skolan, arbetet och dagis med smutsiga kläder?

Hur är det möjligt att köpa in modernt högteknologiskt som inte fungerar? Har HSB samma typer av maskiner i stan och i andra orter där de har fastigheter?

Måste vi på Rinkebysvängen ha tvättlinor över hela lägenheten?

Har vi nu officiellt tagit ett stort steg tillbaka till 1800-talet, där vi på Rinkebysvängen måste ha tvättlinor över hela lägenheten?  Grannar mejlar och ringer till HSB, de ringer mig, vi ringer varandra och klagar och berättar. En granne sade att detta är en katastrof.  Att kunna tvätta i en tvättstuga istället för i stora baljor utomhus är en del av en frigörelse, en frigörelse som många av oss vill försvara och bevara. Utveckling handlar om att ta ett steg framåt, högteknologiskt eller inte, Inte ett steg bakåt! 

Nikoletta Dolfin
Bilder: Badri Abdi Rooble
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

2019 års Nobelfest i Rinkeby

Olga Tokarczuk kom till Rinkeby till slut. I ett fullsatt bibliotek mötte eleverna från Knutbyskolan och Enbacksskolan Nobelpristagaren i litteratur.

Läslandet kommer till Rinkeby

På sportlovet smyger Läslandet igång en verksamhet i Rinkeby Folkets Hus och kommer finnas där varje fredag. Läslandet är en del av Läsfrämjarinstitutets verksamhet och riktar sig till barn mellan 3 och 11 år och deras vuxna.

BLM Sweden tilldelas Elfte juli-priset

Black Lives Matter Sweden tilldelades årets Elfte juli-priset som delas ut av Kista Folkhögskola. BLM vice ordförande Araia Sebhatu tog emot priset för organisationens arbete mot rasism.

BK Bussenhus vill nå ut till ännu fler föräldrar och barn

BK Bussenhus huserar i Asymetricas lokaler i Kista. Klubben har funnits sedan 2017 och har vuxit snabbt. – Just nu söker vi barn till vår knatteverksamhet för 5-6 åringar och idrottsföräldrar som kan få utbildning via SISU idrottsutbildarna, säger Akrem Hashim Yahya.