– Att se nån som påminner om en själv och som man kan inspireras av, det är som en motor som drar en framåt.
Studier & Arbete Rinkeby-Kista hade bjudit in Musse Hasselvall, programledare och kampsportare, som föreläsare till Reactor i Husby.
 
Hela motivationskvällen började med att Musse Hasselvall visade en programserie där han och hans vän Senan, berättar om sin uppväxt. De besöker Malmvägen i Sollentuna och Mörtgatan i Fisksätra. I filmen besöker han även Rinkeby där han träffar Dine Malmsten.
”Finns arbetarklassen kvar?”, frågar han henne.
”Gå till tunnelbanan klockan 06.00 på morgonen så lär du se att du inte är ensam”, svarar Dine Malmsten i filmen. 
 
Min begåvning är att jag är bra på att vara mig själv
 
 – Att ha varit programledare och framgångsrik kampsportare säger inget om mig som person. Jag är en otrolig obegåvad person, som ändå har tagit mig fram. Men min begåvning är att jag är bra på att vara mig själv och jag är socialt begåvad.
Han konstaterade också att han som vit, svensk, heterosexuell man med en mamma som jobbat med film, ändå har varit privilegierad.
 – Mycket av mitt driv har varit att hela tiden prestera, i två parallella världar. Antingen att slåss i en ring eller att arbeta i en hård bransch som teve.
 Musse sade att han har haft ett otroligt bekräftelsebehov, samtidigt som han haft mindervärdeskomplex.
 – Min största sorg har varit att jag har varit arg på min pappa. Mycket ilska, mycket energi och mycket aggressivitet har kommit därifrån. Min självmedicinering har varit träning, tävling och jobbet istället för att knarka och supa. 
Så hur kan man hitta motivation? Musse Hasselvall menade att det viktigaste är att känna tillhörighet.
 – Det absolut viktigaste är att vara del av en gemenskap. Och att se någon som påminner om en själv och som man kan inspireras av, det är som en motor som drar en framåt. Och när man bidrar till något större, som är betydelsefullt för en, så blir man desto mer motiverad, sade Musse Hasselvall.
 
Vi är en del av området och vill att unga tar tag i sina liv
 
 – Unga vuxna som är sysslolösa får inspiration och motivation av besöken hos oss, sade Mohamed Hassan Kulmiye, samordnare på Studier & Arbete i Rinkeby-Kista.
Studier&Arbete har sina lokaler i Reactor Husby och i Rinkeby Ungdomens hus, där är öppet fyra dagar i veckan för unga i åldern 16-29 år. Där finns studie- och yrkesvägledare, jobbcoacher och även ungdomsanställda uppsökare.
 – Vi är en del av området och vill att unga tar tag i sina liv. Vi vill ge den sista pushen, som många behöver för att våga gå och besöka den där skolan eller arbetsplatsen som de drömmer om. Vi hjälper till med alla frågor, som att skriva cv och intervjuträning, sade Mohamed Hassan Kulmiye.
 
Krista Sirviö
 
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

De ger liv åt undersökningen om trygghet i Järva

Resultaten från Folkets Husbys trygghetsundersökning blir radio. Av de fakta och siffror som presenterats i en rapport har det nu blivit en dramadokumentär i kortformat. – Vi ville nyansera begreppen trygghet och göra statistiken tillgänglig för fler, säger Nader Attiyah, en av producenterna till radioprojektet.

Reactor stängs och verksamheten flyttas

Reactors verksamhet flyttas till Husby centrum, trots protester. Fastigheten har dömts ut,…

Så här fördelades föreningsbidragen i Rinkeby-Kista

På gårdagens sammanträde i Rinkeby-Kista fattades beslut om vilka föreningar som får ekonomiskt stöd i år. En invändning mot förvaltningens förslag kom från Vänsterpartiet. De ville att AIF Kista skulle få de 100 000 kronor som de ansökt om, och inte 30 000 som förvaltningen föreslagit. Socialdemokraterna undrade varför endast 804 450 kronor delades ut, när det fanns en miljon.

Man skjuten i Akalla i natt

En person har hittats skottskadad i en lägenhet i Akalla i natt. Två misstänkta personer har gripits och anhållits.