– Att se nån som påminner om en själv och som man kan inspireras av, det är som en motor som drar en framåt.
Studier & Arbete Rinkeby-Kista hade bjudit in Musse Hasselvall, programledare och kampsportare, som föreläsare till Reactor i Husby.
 
Hela motivationskvällen började med att Musse Hasselvall visade en programserie där han och hans vän Senan, berättar om sin uppväxt. De besöker Malmvägen i Sollentuna och Mörtgatan i Fisksätra. I filmen besöker han även Rinkeby där han träffar Dine Malmsten.
”Finns arbetarklassen kvar?”, frågar han henne.
”Gå till tunnelbanan klockan 06.00 på morgonen så lär du se att du inte är ensam”, svarar Dine Malmsten i filmen. 
 
Min begåvning är att jag är bra på att vara mig själv
 
 – Att ha varit programledare och framgångsrik kampsportare säger inget om mig som person. Jag är en otrolig obegåvad person, som ändå har tagit mig fram. Men min begåvning är att jag är bra på att vara mig själv och jag är socialt begåvad.
Han konstaterade också att han som vit, svensk, heterosexuell man med en mamma som jobbat med film, ändå har varit privilegierad.
 – Mycket av mitt driv har varit att hela tiden prestera, i två parallella världar. Antingen att slåss i en ring eller att arbeta i en hård bransch som teve.
 Musse sade att han har haft ett otroligt bekräftelsebehov, samtidigt som han haft mindervärdeskomplex.
 – Min största sorg har varit att jag har varit arg på min pappa. Mycket ilska, mycket energi och mycket aggressivitet har kommit därifrån. Min självmedicinering har varit träning, tävling och jobbet istället för att knarka och supa. 
Så hur kan man hitta motivation? Musse Hasselvall menade att det viktigaste är att känna tillhörighet.
 – Det absolut viktigaste är att vara del av en gemenskap. Och att se någon som påminner om en själv och som man kan inspireras av, det är som en motor som drar en framåt. Och när man bidrar till något större, som är betydelsefullt för en, så blir man desto mer motiverad, sade Musse Hasselvall.
 
Vi är en del av området och vill att unga tar tag i sina liv
 
 – Unga vuxna som är sysslolösa får inspiration och motivation av besöken hos oss, sade Mohamed Hassan Kulmiye, samordnare på Studier & Arbete i Rinkeby-Kista.
Studier&Arbete har sina lokaler i Reactor Husby och i Rinkeby Ungdomens hus, där är öppet fyra dagar i veckan för unga i åldern 16-29 år. Där finns studie- och yrkesvägledare, jobbcoacher och även ungdomsanställda uppsökare.
 – Vi är en del av området och vill att unga tar tag i sina liv. Vi vill ge den sista pushen, som många behöver för att våga gå och besöka den där skolan eller arbetsplatsen som de drömmer om. Vi hjälper till med alla frågor, som att skriva cv och intervjuträning, sade Mohamed Hassan Kulmiye.
 
Krista Sirviö
 
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 35. Efter ett uppehåll under juli och semestermånaden, så fortsätter nu Fatuma Abdullahi Mohamed med sina uppskattade nyhetssammanfattningar på somaliska. Hon rapporterar om pandemins utveckling och om vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått.

I morgon firar muslimer eid al-adha över hela världen

I morgon fredag firar muslimer eid al-adha över hela världen och även i Järva. – I år firar vi eid i Husby Gård eftersom det blir lättare hålla avstånd utomhus, säger Omar Sayed, kassör i moskén i Husby.

”Vi vill se en stad där ingen behöver vara rädd”

Farida Al-Abani från Feministiskt initiativ var först ut av alla partiledare under Järvaveckan.  – Det här är mitt första partiledartal inför en större grupp och det känns fantastiskt att vara just här.

Imorgon sänds båda nämndmötena direkt på webben

I morgon, torsdag, är det möte i stadsdelsnämnden både i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. I enlighet med de nya restriktioner kommer max åtta personer att närvara. Men båda mötena sänds direkt på webben.